DE L’ACTUAL RUA A LA GIMCANA CARNAVALESCA DEL GRUP TOMIR I LA MESTRESSA MAIOLA

605
Fotografia cedida per Llorenç Bota

Avui, dissabte 22 de febrer, a les 17 hores, la Rua de Pollença partirà des dels jardins de la via Pollentia. Passarà pel carrer Alcúdia, la plaça Major, els carrers Colom, Ramon Llull, Tito Citandini, Pius XI i Alcúdia per acabar a la plaça Major.

A la plaça Major, hi ha un envelat, on la festa continuarà mentre el jurat deliberi. Una vegada lliurats els premis, hi haurà Carnavaleo a la mateixa carpa.

Els premis que es repartiran al Concurs de Disfresses de Pollença van des dels 600 euros per al primer premi de la categoria comparsa adults fins als 50 euros del tercer premi d’individuals, parelles, trios o quartets.

A l’espera de participar o de veure la Rua de 2020, vet ací un record sobre el Carnaval dels anys 50 del passat segle XX.

PUBLICITAT

LA MESTRESSA MAIOLA I LA GIMCANA CARNAVALESCA DEL GRUP TOMIR

Els actuals són temps poc propicis per a la Cultura, molt especialment allò que es coneix com a cultura general. En aquest sentit, el camp cultural que es transmetia de generació a generació i que se centrava en la cultura local pròpia és, sense cap mena de dubte, oblidada per complet. No debades, m’atrevesc a dir que molts dels joves i sobradament preparats d’avui en dia tan sols no han sentit a parlar de la Mestressa Maiola ni del Grup Tomir; dues institucions que marcaren la segona meitat del passat segle XX.

La fotografia que avui ocupa aquesta secció de PUNT iNFORMATIU és molt representativa del caràcter de Maria Maiol, popularment coneguda com la Mestressa Maiola, una dona alegre i simpàtica que coneixia tothom i tothom la coneixia. Més enllà d’aquesta faceta divertida, la Mestressa Maiola exercí una importantíssima tasca en benefici de l’Església i, molt en particular, del Puig.

Per aleshores, a més de la Mestressa i d’altres pollencins especials que el pas del temps esborra fins a desaparèixer d’aquella memòria col·lectiva que imprimia caràcter al poble, hi havia molt activitat sociocultural i lúdica entorn d’entitats ciutadanes formades pels mateixos pollencins i pollencines. Entre aquestes associació, el Grup Tomir va organitzar excursions per la geografia de Pollença i de Mallorca durant dècades, però també va muntar activitats paral·leles com aquesta gimcana carnavalesca que, entorn a l’any 1960, va ser motiu de bulla i de diversió. Eren els Darrers Dies, el Dijous Llarder o el Dimarts, possiblement, per la qual cosa els participants havien d’anar disfressats i, a més a més, en moto. La fotografia ha estat cedida per Llorenç Bota qui, de paquet, duia la Mestressa Maiola que ja s’havia vestit de carrer en el moment de captar la instantània. Els al·lots que l’envolten la Mestressa (7) són: Pedro Vila “de cal Lloro” (1), Joan Campomar “Meneta” (2), Bernat Oliver (3), Andreu Oliver “Raconer” (4), Llorenç Bota (5), Biel Polar (6), Pep Casasnoves (8), Miquel Amengual “Bisqerra” (9) i Tòfol Riusech “Salat” (10).

Per acabar, s’ha de dir que la seu del Grup Tomir era al Bar Alhambra, un dels locals més cool del moment i punt de reunió d’aquells joves dels anys 60.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT