CURIOSITATS QUE S’AMAGUEN RERE UN PIJAMA

333

Aquests dies de confinament, com que havíem llegit que era recomanable consumir ous per compensar la manca de vitamina D que aporta el sol, vàrem decidir fer flams.  

Amb els flams cuits i refrigerats, ens va pegar melangia d’aquelles postres tan típiques dels batejos, comunions i noces de la nostra infantesa. Així que completàrem els flams amb un tall de pinya, un de melicotó en almívar i un tall de gelat. Nata no n’hi vàrem posar, perquè no en teníem. 

Amb el plat davant, vaig pensar: i d’on deu venir el nom de pijama? Ara veuràs, em vaig dir, mentre agafava el mòbil, feia una foto al nostre pijama d’estar per casa i la pujava a les xarxes socials.  

Ben aviat vaig tenir resposta i, com que ho vaig trobar interessant, ho vull compartir amb tots vosaltres. El pijama és una adaptació fonètica del nom d’unes postres franceses creades per Auguste Escoffier elaborades, bàsicament, per melicotó cuit, gerds i gelat de vainilla que es deia Pêche Melba. 

PUBLICITAT

L’any 1951, al restaurant 7 portes de Barcelona, hi varen anar uns oficials de la Sisena Flota dels Estats Units d’Amèrica que demanaren un Pêche Melba de postres. Per complaure’ls, l’amo del clàssic restaurant barceloní del Pla de Palau, el cuiner Paco Perellada, va recrear les postres franceses afegint-hi un flam (quines coses, el nostre punt de partida), substiuint el melicotó cuit per melicotó en almívar i un tall de gelat de dos gustos. Ja que hi era, Perellada va baratar-ne el nom, que era mal de pronunciar, per un tan quotidià com el pijama. 

Per acabar, els meus informadors asseguraren que, al restaurant 7 portes de Barcelona (ben recomanable si, en sortir de tot això, anau per allà), encara el tenen a la carta. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT