CRÒNICA D’UN CONCERT ANORMAL

204

Cap de fibló

El passat dissabte 30 de maig l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears ens va delectar amb un concert en clau íntima, de caire romàntic, amb peces del compositor alemany Johannes Brahms. Com bé explicà el director, l’actuació de dissabte a vespre segueix els orígens del concerts de música clàssica, pensats per a ser gaudits en petit comitè. Tot i això, són les circumstàncies les que obligaren a reduir l’audiència, i no un esperit romàntic o purista.

Al concert es van viure escenes d’aquesta ‘nova normalitat’ de la qual tant es xerra darrerament, i a la qual –diuen- ens hem d’anar acostumant. Abans de fer música, el director demanà que féssim silenci en record de les víctimes del virus. Un dol que no comparteixen els ocells, i així ens ho recordaren un caçamosques i un cabot, insolents i encantadors, cantant i rompent el silenci cerimoniós. Tot i que potser en duen, ells, de dol. Però d’un altre caire. I és que el Convent presenta un aspecte un tant desangelat. Manca quelcom. On són els xiprers que custodiaven els quatre cantons del Claustre? Per ventura, els hem d’incloure al catàleg d’arbres per ressembrar que es va aprovar dins els pressuposts del 2020? Per ells, també, part del meu dol.

Però bé, tornem al concert. Un cop de batuta invisible i les primeres notes comencen a sonar. Danses hongareses i melodies orientals que ens fan oblidar, per una estona, que tots estam allà asseguts, distanciats dos metres i emmascarats. El concert continua, sense pausa, per fer-lo caber dins els 70 minuts permesos. Una mèrlera capritxosa se suma a la música des de dalt del campanar, piulant les seves melodies sense desafinar cap nota (en saben, els ocells, de desafinar?).

PUBLICITAT

El director ens explica que per a ells també és estrany. Fins on arriba la saliva que escup l’oboè? S’han hagut de demanar. Preguntes estranyes en temps anormals. El concert continua amb la segona simfonia de Brahms, obra excelsa tocada amb passió pels músics que ens recorden, durant una hora, que la música també pot sanar.

Gràcies Orquestra Simfònica de les Illes Balears per aquesta vetllada tan especial. I també gràcies a l’Ajuntament per haver-ho organitzat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT