COSTES VOL SANCIONAR ALS CONCESSIONARIS DE LA PLATJA DEL MOLL PER HAVER OBERT SENSE AUTORITZACIÓ

721
Foto: Maria Cerdà Salas

Terrasses de restaurants de primera línia, servei de gandules, escoles de vela, quioscs de la platja… bona part dels concessionaris de serveis de la platja del Port de Pollença, que depenen de la demarcació de Costes (prop de 60), han rebut propostes de sancions d’aquesta administració. Les sancions varien en funció del concessionari, però són elevades i obliguen al tancament de la concessió.

Cada quatre anys la demarcació de Costes concedeix a l’Ajuntament de Pollença l’explotació de bona part d’aquests serveis, i totes les empreses que desitgen accedir aquestes concessions ho han de sol·licitar a l’Ajuntament de Pollença. Però aquest any tot ha estat diferent. La concessió de l’explotació va acabar el passat 31 de desembre de 2019 i aquest 2020 s’havia de fer nou concurs d’explotació per 4 anys. Però, a causa de les especials condicions de la temporada per mor de la pandèmia, l’Ajuntament va decidir el mes de maig renunciar enguany a aquesta explotació i que tots els interessats en ser concessionaris dels diferents serveis de la platja ho sol·licitassin directament a Costes. A partir d’aquí totes les empreses començaren amb la tramitació aportant tota la documentació sol·licitada i fins i tot pagant una fiança per a l’explotació dels diferents serveis. Però les autoritzacions no arribaven i a causa del silenci administratiu de Costes, les diferents empreses decidiren obrir. S’ha de tenir en compte que tota la documentació requerida havia estat acceptada i la fiança cobrada. Ara, totes aquestes empreses han rebut propostes de sanció de milers d’euros per haver obert sense autorització.

“Des del mes d’abril ens intentàrem posar en contacte amb Costes, cada dia telefonant diverses vegades i enviant desenes d’emails, que a dia d’avui ningú no ha contestat” explica Miquel Vives, propietari del quiosc La Roca Beach, a Llenaira, que continua explicant “finalment, mitjançant el nostre servei jurídic aconseguírem posar-nos en contacte i entrar la documentació necessària”. Amb el registre d’entrada, Vives decidí muntar el quiosc. “Ens la jugàrem perquè teníem treballadors que necessitaven fer feina, però no sabíem ni si tindríem clients” diu Miquel, que explica que a ells els han demanat devers 3. 000, que es rebaixaria al 50 per cent si pagassin dins el termini. Però Vives creu que no han fet cap il·legalitat i que pagar seria acceptar que han fet les coses malament quan no ha estat així.

Pel que fa a la feina, Vives diu que tot i que el juliol ha anat més o manco bé, el mes d’agost s’ha reduït al 50 per cent, i que a partir d’avui ja no hi haurà ni el 20 per cent de la feina de juliol. “Si treim per pagar els costos del muntatge, dels proveïdors i dels empleats ja serà molt, Costes no ha tingut gens de sensibilitat amb la situació que estem vivint els empresaris i treballadors”.
Segons Annika Möller, directora de l’escola de vela Sail and Surf, no és la primera vegada que han d’obrir el centre sense haver rebut l’autorització de Costes, però sí que és la primera vegada que reben una sanció, que en el seu cas és del voltant de 20.000 euros. “Cada quatre anys passa el mateix; nosaltres obrim l’1 de març perquè tinc regatistes de molt alt nivell que venen cada any, i cada quatre no els puc dir que no vinguin perquè no hem rebut l’autorització. A més ens feren perdre els temps i els doblers obligant-nos a presentar projectes costosos, i ara ens volen sancionar” diu Annika que explica que també recorreran la sanció i mantindran el negoci obert. Sail and Surf, que tenen l’escola de vela a la platja del Moll des de 1988, han passat de fer feina 9 mesos l’any a treballar només 6 setmanes “ara tenim 7 clients en lloc de tenir-ne 80 com seria normal. “És impossible guanyar els doblers suficients per mantenir el negoci durant l’hivern i ara, a sobre, una sanció.”

PUBLICITAT

D’altra banda, Junts Avançam ha fet públic un comunicat al qual consideren que hi ha hagut una deixadesa de funcions per part del batle, Bartomeu Cifre Ochogavia, el delegat del Port de Pollença, Andrés Nevado i la delegada de Medi Ambient, Maria Petra Buades. “L’Ajuntament de Pollença arribà tard a demanar l’autorització a costes per licitar els diferents lots per enguany fins al punt de desistir de sol•licitar l’autorització i el propi Ajuntament animà als establiments a sol•licitar directament a costes les concessions amb la temporada ja avançada, deixant-los a la seva sort.” expliquen al comunicat.

Per la seva banda Podem Pollença ha opinat a xarxes socials que no veuen lógica la postura de Costes, ja que si les empreses haguessin esperat l’autorització d’obertura no haguessin arribat a obrir. A més diuen que han sol•licitat al grup autonòmic de Podem que demani explicacions. També creuen que l’Ajuntament de Pollença ghauria d’analitzarsi la decisió de no demanar l’autorització pel projecte complet de platges i deixar les empreses en mans de Costes ha estat encertada.

La regidora de Medi ambient i Turisme, Maria Buades, ha explicat que una vegada l’Ajuntament va renunciar a l’explotació de les platges s’ha limitat a facilitar l’acces a la documentació necessaria a les empreses que ho han demanat, com el plànol de situació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT