A PUNT PER SEGUIR EL SUPERDIUMENGE ELECTORAL

95

Demà, diumenge 26 de maig, entre les 9 i les 20 hores, entorn de 10.773 pollencins estan convocats a les urnes, quatre urnes de les quals han de sorgir els representants municipals, insulars, autonòmics i europeus.
Cada una d’aquestes eleccions té unes peculiaritats i no només per als potencials elegits, sinó que el cens de votants és diferent com també ho són les candidatures i les circumscripcions.

Eleccions Municipals

L’administració més propera, l’Ajuntament, renovarà els 17 regidors per altres tants que representaran els pollencins en la desena legislatura de la democràcia. Amb una papereta de color blanc, els ciutadans podran escollir entre les 7 candidatures que es presenten en aquests comicis.

El cens electoral de les municipals és de 11.118 votants potencials dels quals 10.773 són espanyols residents a Pollença i 345 són estrangers també residents al municipi. A les eleccions municipals, no poden votar els pollencins no residents a Pollença.

PUBLICITAT

Eleccions al Consell de Mallorca

El Consell de Mallorca és com un ajuntament d’ajuntaments, una institució d’àmbit insular amb un fort poder polític i certes funcions legislatives. Des del 2007, hi ha llistes separades per elegir els representants del Consell de Mallorca. Fins aleshores, hi havia una llista única amb el Parlament de les illes Balears.

Aquest 2019, es renovaran els 33 escons que conformen el Ple del Consell de Mallorca. Amb una papereta de color gris, els pollencins com la resta de mallorquins podran escollir entre 12 partits que es presenten a les eleccions insulars.

El cens electoral per a les eleccions insulars a Pollença és de 10.773 votants, ja que, en aquesta urna, no hi poden votar ni els pollencins residents a l’estranger, ni els estrangers residents a Pollença.

Eleccions al Govern de les illes Balears

El Govern de les illes Balears exerceix el poder executiu a nivell autonòmic. El Parlament balear està format per 59 diputats. Amb una papereta de color sèpia, els pollencins com la resta de mallorquins, menorquins i pitiüsos, disposen de 12 partits diferents per elegir els representants autonòmics.

El cens electoral per a les eleccions autonòmiques a Pollença és de 11.587 votants, 10.773 espanyols residents a Pollença i 814 pollencins residents a l’estranger inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). En aquests comicis, els estrangers residents a Pollença no poden votar.

Eleccions al Parlament Europeu

Finalment, el 26 de maig, els pollencins també elegiran els representants espanyols al Parlament europeu. Entre el 23 i el 26 de maig, els 400 milions de ciutadans dels 28 països que formen part de la Unió Europea (UE), Regne Unit inclòs, estan cridats a les urnes.
Amb l’ull posat al Brexit, aquest mes de maig de 2019, els europeus elegiran 751 diputats dels quals 54 escons són per als representants elegits a l’Estat espanyol que és circumscripció única. Amb la hipotètica sortida del Regne Unit, una part dels 73 diputats que els toquen, s’eliminaran i la resta es repartirà entre alguns països. A l’Estat espanyol, n’hi correspondran cinc que, arribat el moment, assignarà la Junta Electoral Central.

Com que és circumscripció única, els electors de Pollença podran triar entre els 32 partits que es presenten al conjunt de l’Estat espanyol. En aquest cas, amb una papereta color de cel, el cens per a les eleccions europees a Pollença és d’11.858 electors dels quals 10.773 són espanyols residents a Pollença, 814 CERA i 272 ciutadans de la Unió Europea que resideixen a Pollença.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT