COMENÇA LA VACUNACIÓ CONTRA LA COVID-19 A LA RESIDÈNCIA DE POLLENÇA

602

L’equip d’infermeria ho té tot a punt per començar a administrar la vacuna contra la covid-19 del Centre de Salut de Pollença. Durant aquest matí es vacunaran 28 residents i 20 treballadors de la Residència de Sant Domingo. Cal destacar que, en aquest centre geriàtric, no s’ha detectat cap cas d’infecció per SARS-CoV-2 des que es va iniciar la pandèmia.

Des d’aquest dilluns 28 de desembre, al Centre de Salut, disposen del llistat de persones a vacunar que els va enviar la conselleria de Salut. De fet, és la Conselleria que marca les pautes per a la vacunació.

Els residents i personal de la Residència Sèniors del Port també seran vacunats pel personal del Centre de Salut de Pollença. Ara bé, abans s’ha de controlar per complet el brot de coronavirus que s’hi va detectar fa unes setmanes. I una vegada superada la malaltia, cal deixar passar 90 dies per poder administrar el vaccí.

Les vacunes arribaren ahir a les illes Balears

Un dia més tard del previst degut a un problema logístic de la companyia Pfizer/BioNtech, les vacunes contra la covid-19 arribaren ahir migdia a les illes Balears. El primer enviament consta de 5.850 dosis repartides a raó de 975 a Menorca i 975 a Eivissa. La companyia Pfizer subministrarà setmanamelment el mateix nombre de dosis fins arribar a les 73.123 vacunes durant el primer trimestre de 2021.

PUBLICITAT

Les vacunes són transportades en avió. I, posteriorment, el Servei de Salut, mitjançant les aeronaus del SAMU 061, porta les caixes de vacunes refrigerades a Menorca i Eivissa.

De manera paral·lela, Salut comença avui la vacunació a Mallorca, Menorca i Eivissa. En total, està previst vacunar personal i residents de 25 de les 57 residències de les illes: 17 a Mallorca 17; 7 a Menorca i 1 a Eivissa.

Aquest retard d’un dia en l’inici de la vacunació no afectarà el calendari de vacunació general, atès que, entre la primera i la segona dosi, han de transcórrer tres setmanes.

A Mallorca està previst vacunar 1.063 usuaris i 643 professionals; a Menorca, 275 usuaris i 265 professionals, i a Eivissa, 979 residents i 25 professionals.

La vacunació contra la covid-19 es va iniciar de manera simbòlica el passat diumenge a la residència Oms – Sant Miquel de Palma, on es van vacunar 73 usuaris i 172 professionals.

Professionals formats

El Servei de Salut ha format un total de 150 professionals d’atenció primària i del Servei de Prevenció i Riscs Laborals del Servei de Salut per dur a terme la vacunació a totes les illes. En total, dins el primer trimestre de l’any, s’espera vacunar 60.000 persones dels col·lectius més vulnerables o exposats. S’administraran dues dosis per persona amb un període de diferència de tres setmanes.

Després de vacunar els usuaris de les residències de gent gran i els professionals que hi fan feina, el vaccí s’administrarà als sanitaris dels serveis d’atenció a pacients amb covid-19.

Els equips de vacunació d’atenció primària es desplaçaran almenys en dues ocasions per vacunar tant usuaris com professionals. Cada persona vacunada rebrà un justificant de vacunació en el qual constarà la dosi, la data, el lot i la data de la segona dosi, així com una referència al portal NotificaRAM per declarar possibles efectes adversos.

La priorització de residències es basarà principalment en l’absència d’un brot actiu, com també en l’historial de brots, i es començarà preferiblement per les residències a les quals menys persones hagin passat la malaltia i, per tant, no hagin generat anticossos. La priorització està marcada també per altres criteris, com ara la nul·la o baixa capacitat per gestionar el brot, sumat a residències grans amb grans dependents i sense nivell d’immunitat. Es calcula que en dues setmanes la primera dosi de vacuna en residències podria estar completada en la major part.

La vacunació dels treballadors sanitaris que el Ministeri ha definit com de primera línia es durà a terme de manera simultània en el Servei de Salut i en els àmbits concertat i privat. Els treballadors del Servei seran vacunats pel Servei de Prevenció de Riscs Laborals, mentre que els de l’àmbit concertat i privat seran vacunats per equips d’atenció primària a punts específics.

En total, la vacunació d’usuaris i professionals de residències inclou una població d’aproximadament 12.000 persones. La resta de professionals sanitaris comprendrà aproximadament 20.000 persones més.

Caixes refrigerades

La vacuna serà traslladada a les diferents illes en caixes ja refrigerades a una temperatura de -80⁰C. Aquestes caixes refrigerades tenen un període de descongelació d’aproximadament sis hores. Les vacunes arriben agrupades en vials, cadascun dels quals té cinc dosis.

Cal recordar que el Servei de Salut ha invertit 229.022 € en l’adquisició de 15 ultracongeladors que permetran mantenir les vacunes a -86⁰C i que aniran destinats a hospitals i centres de salut: a Mallorca, 10; a Menorca, 2, i a Eivissa i Formentera, 3. A més, s’han comprat 15 congeladors de -20⁰C per un valor de 53.468 € i ja es disposa del material fungible per carregar i administrar un milió de dosis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT