COMENÇA EL NOU SERVEI DE BUS AL FAR DE FORMENTOR I LES RESTRICCIONS AL TRANSIT DE PARTICULARS

570

Avui, dilluns 9 de juliol, a les 11 hores el conseller de Mobilitat, Marc Pons, la consellera de Territori del Consell de Mallorca, Mercedes Garrido, i el batle de Pollença, Miquel Àngel March han fet oficial la posada en marxa del bus llançadora al Far de Formentor. Aquesta inauguració l’han fet efectiva viatjant ells mateixos en el primer trajecte de la nova línia. Una hora abans, a les 10 del matí, ja s’havia tancat al transit a motor, i per primera vegada, el tram de carretera que va de la platja de Formentor fins al Far.

Es tracta d’una prova pilot que tindrà una durada de 8 setmanes i que finalitzarà el 31 d’agost. Aquest nou sistema pretén donar solució a la gran quantitat de trànsit que es produeix a aquesta carretera en temporada alta i als embossaments que ocorren al Far de Formentor. L’any passat ja es va dur a terme un estudi que va revelar que aquesta carretera suporta els mesos d’estiu una mitjana diària de 12.393 vehicles. El tancament però, no es podia produir fins que no s’implementàs un sistema de busos llançadora que, a la vegada, estava subjecte a la construcció de la nova estació a la via de circumval·lació del Port de Pollença. Ara ja es compleixen totes aquestes condicions, però tot i això, el tancament d’aquest estiu es considera una prova pilot. Aquesta prova pilot servirà per fer un estudi i millorar el servei de cara a les noves concessions de transport públic que s’han de donar l’any que ve. Per això, de manera provisional, s’ha cobert aquest nou servei amb tres busos que s’han duit expressament de la península, i que la resta de l’any donen servei escolar.

La posada en marxà del bus llançadora i la restricció del transit s’ha duit terme després de nombroses reunions i la coordinació entre el Govern de les Illes Balears (a través del Consorci de Transport de Mallorca CTM), Consell de Mallorca, Ajuntament de Pollença, DG Tràfic, Guàrdia Civil i Autoritat Portuària (titular del far de Formentor). La implicació de l’Autoritat Portuària ha estat necessària a l’hora d’autoritzar i habilitar una àmplia zona on els busos puguin donar la volta.

Com funciona la restricció del transit?

La restricció de trànsit, que ha començat avui, només afecta el tram comprès entre els punts quilomètrics 8,700 i 19,600 de la carretera Ma-2210, i es produeix entre les 10 i les 19 hores de dilluns a diumenge. Les restriccions només afectaran els vehicles de motor, i per tant les bicicletes hi podran circular lliurement. Aquesta resolució de la Direcció de Trànsit de les Balears es va publicar al BOIB del dia 26 de juny de 2018. D’altra banda l’Ajuntament de Pollença ha anunciat que totes les persones que de forma justificada puguin acreditar la necessitat de circular per aquest tram -perquè hi tenen propietats o perquè hi fan feina-, podran demanar autoritzacions al quarter de la Policia Local de Pollença.

PUBLICITAT

El tancament de la carretera s’ha fet amb senyalitzacions de trànsit que indiquen l’horari de la prohibició i la Guardia Civil hi reforçarà la seva presencia, al manco durant els primers dies, per així informar els possibles despistats.

Com funciona el nou servei de bus?

Els nous busos que s’han posat en funcionament fan sortides tant des de l’estació del Port de Pollença (provinents de Can Picafort) com de l’aparcament de la platja de Formentor. Els que surten del Port de Pollença faran aturades a la Creueta, a la platja de Formentor, a les cases de Cala Murta i al Far. Mentre que els surten del pàrquing de Formentor faran aturades a Cala Murta i al Far. El preu per trajecte són 1,55 euros per trajecte, se surti d’on se surti. Per tant anar i tornar de Formentor a Cala Murta, per exemple, tindrà un preu de 3,10 euros. Els usuaris habituals del Transport Públic poden usar la Targeta Intermodal i gaudir dels descomptes que aquesta ofereix (estudiants, família nombrosa, etc.). També són vàlids els abonaments T20 i T40.

El servei de la llançadora des de l’aturada del Port de Pollença s’inicia a les 9.45 i tindrà els següents horaris de sortida cap al Far: 9,45/ 10,00/ 10,30; 11,30/ 13,30/ 15,30/ 16,00/ 16,30 i 17.00 hores.

Des de la Platja de Formentor, darrer punt on es pot arribar amb cotxe, hi haurà autobús cap al Far en els següents horaris: 10,15/ 10,30/ 11,00/ 11,30/ 12,00/ 12,30/ 13,00/ 14,00/ 15,00/ 16,00/ 16,30/ 17,00/ 17,30/ 18,00 i 18,30.

Les freqüències de tornada des del Far són les següents: la primera, a les 11.00 del matí i després cada mitja hora fins a les 15,30. Llavors les freqüències són a partir de les 16,30, també cada mitja hora fins a les 19,00. Totes aquestes freqüències tenen arribada a l’aturada de la Platja. Fins al Port de Pollença arriben les expedicions que surten del Far a les 11,00/ 12,30/ 14,20/ 16,30/ 18,00/ 19,20/ 19.50 hores.

Opcions per visitar el Far els mesos d’estiu

Pels que vulguem visitar el Far aquest estiu les opcions són diverses.

  1. Anar en cotxe particular i passar per la platja de Formentor abans de les 10 o després de les 19 hores. Els que decideixin fer-ho així hauran de tenir en compte les limitades places d’aparcament que hi ha tant a les cases de Cala Murta, com al Far (devers 20 places d’aparcament).
  2. Anar en “Golondrina” o fins a Formentor i agafar el bus des del pàrquing de Formentor.
  3. Agafar un bus des del Moll.
  4. Anar amb cotxe fins a la platja de Formentor, aparcar al pàrquing (pagant), i agafant el bus.
  5. Anar en bicicleta o a peu.
  6. Anar en barca particular fins a Formentor o Cala Murta i agafar un bus fins al Far.

Totes les opcions que impliquin anar-hi en bus han de tenir en compte que el darrer bus que surt del Far ho fa a les 19,50 hores.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT