COMENÇA LA CURSA ELECTORAL A POLLENÇA

358

Falten dos mesos per al dia 26 de maig, el superdiumenge electoral en què els pollencins, com els ciutadans d’arreu de l’Estat espanyol, estan convocats a elegir els representants locals, insulars, autonòmics i europeus. Entremig, a més a més, el 29 d’abril hi haurà hagut eleccions generals, o sigui que els mateixos votants hauran passat pels col·legis electorals a fi d’elegir els representants al Parlament i al Senat espanyols. En poques paraules, la cursa electoral ha començat i és de preveure que, a mesura que s’apropin els períodes de pre-campanya i campanya, s’intensifiquin.

Durant els darrers mesos, a Pollença, s’han anat presentant la majoria dels candidats, però també se sent parlar de confecció de candidatures, programes… i, per descomptat, de presentacions i de novetats, que ja se sap… això és Pollença i, fins al darrer moment, hi pot haver noves.

Faltava més de mig any per a les eleccions municipals, quan l’actual batle de Pollença, Miquel Àngel March, va anunciar que estava disposat a repetir com a alcaldable de Junts Avançam; la coalició progressista que uneix Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Més i Esquerra, així com candidats independents. Aquest dilluns 25 de març, a les 19’30 hores, al Saló d’Actes del Port, es farà l’acte de presentació de Miquel Àngel March com a candidat a la batlia de Pollença.

Pel mes de desembre, Alternativa per Pollença va anunciar que, amb vista a les municipals de 2019, presentaria una candidatura col·lectiva i participativa, de càrrecs electes rotatoris per defugir de personalismes i de la professionalització de la política.

PUBLICITAT

Ja per aleshores, a més del funcionament, varen anunciar la composició de la capçalera de la llista electoral: Marina Llobera com a candidata i les set persones que la seguiran. Aquest diumenge, 17 de març, a la platja de Llenaira, Alternativa per Pollença va posar fil a l’agulla davant una cinquantena de militants i simpatitzants, davant els quals va parlar d’eixos ideològics (ecologisme, feminisme, anticapitalisme i antifeixisme) i va concretar l’ordre dels primers noms de la candidatura que obrirà l’actual regidora Marina Llobera, seguida per Rafel Morro, Pere Josep Coll, Tonina Amer, Tomeu Sales, Antònia Cerdà, Guillem Barceló, Tomeu Serra, Xesca Torandell i Ona Krawietz”.

Possibles coalicions pre-electorals

Ja dins el 2019, es va parlar de moviments per aglutinar la dreta municipal (Tots per Pollença, Partit Popular (PP), El Pi i Unió Mollera Pollencina (UMP). De fet, Tots per Pollença, PP i Unió Mollera Pollencina (UMP) varen mantenir una primera reunió amb l’objectiu d’intentar fer una llista unitària.

Des d’El Pi, declinaren l’oferiment apuntant la idea de presentar-se en solitari per recuperar l’espai del centre ideològic que, ara mateix, ningú representa al municipi.

Tant Tots per Pollença com PP manifestaren tenir ganes d’unir forces per aglutinar la dreta, encara que també asseguraren que la cosa estava verda. La coalició de dretes va quedar diluïda a principis de febrer quan el PP va presentar David Alonso com a alcaldable de Pollença, en un moment en què no hi havia noms ni perfils dels integrants de la candidatura popular.

A les primàries del 8 de febrer, Michael Lorenzo Muller Flury fou elegit com candidat a la batlia i Aina Llaneras, Pau Noguera, Ana Zambrana, Noelia Pérez, Àngela Pasqual, Jaume Torrens, Sebastian Ruíz i Juan Carlos Petrello foren elegits per acompanyar-lo a la candidatura de Podem Pollença.

Aleshores, Muller va parlar de convocar una assemblea conjunta amb Junts Avançam i Alternativa per Pollença a fi d’unir esforços. De fet, el mateix Michael L. Muller va assegurar que havien fet una “proposta tant a Alternativa com a Junts, perquè volem que sigui una assemblea conjunta i poder conversar amb les dues formacions”, perquè “no ens veiem fent campanya i defensar una mateixa ideologia i uns mateixos objectius amb un altre partit. No volem entrar en el joc de …i jo més…”

Aviat se’n desdigueren i l’Assemblea quedà ajornada al mes de setembre, un moment en què el nou govern pollencí haurà superat els 100 dies de gràcia, i les possibilitats de pactes pre-electorals quedaren estroncades en anunciar que elaboraran candidatura pròpia. Ahir mateix, 20 de març, celebraren una trobada per tractar els eixos del programa electoral i anunciaren el 25 de març com a data per presentar el programa amb què Podem es presentarà a les eleccions municipals de 2019.

Aquells dies es va saber que la Junta Gestora d’UMP va proposar a Andrés Nevado per encapçalar la candidatura dels independents del Port a les eleccions municipals del 26 de maig i que ell havia acceptat el repte.

I el 19 de febrer, l’Assemblea d’El Pi, Proposta per les illes, va donar suport unànime, perquè Josep Marquet Cerdà sigui el candidat a la batlia de Pollença amb una candidatura que, a més de la gent de partit, inclourà cares noves.

Fins aquí els partits polítics amb representació o sense a l’ajuntament de Pollença que han anunciat qui serà el seu candidat. Amb tot i això, hi ha hagut altres noves sobre política municipal. I és que Tots per Pollença s’ha constituït oficialment com a partit polític. Quatre anys després d’haver irromput com a agrupació d’electors a partir d’una escissió del PP, partit al qual havien format part molts dels membres, Tots per Pollença ha esperat al final de la legislatura per fer aquesta passa i, a les portes d’uns nous comicis municipals, haurà de constituir els òrgans interns motiu pel qual conviden els pollencins a afiliar-se, a col·laborar i a implicar-se en el nou partit.

Finalment, si ara fa uns mesos es parlava de què Ciutadans preparava una candidatura a Pollença, els rumors ara apunten a la possibilitat que Vox irrompi a les municipals de 2019.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT