COLÒNIA, SANTA ÚRSULA I LES “XI m” VERGES

301

Demà és dia 21 d’octubre, dia de Santa Úrsula, patrona de Colònia (Alemanya), una data popular arreu d’Europa, però, sobretot, amb una llegendària vida digna de ser perpetuada fins i tot en aquests dies d’agnosticisme.

Abans d’ocupar-me de les màrtirs, però, s’ho paga fer algun apunt sobre la ciutat de Colònia i, perquè no es digui, sobre la festa de les Verges.

Colònia

Un dia de turista per Colònia dóna poc marge per conèixer una ciutat amb més de dos mil anys d’història, i quina història!

Els orígens de Colònia es remunten a l’any 38 abans de Crist, quan les legions romanes establiren un campament a l’actual emplaçament de la ciutat que no assolí la categoria de municipi fins a l’any 50 de l’era cristiana.

PUBLICITAT

A l’Edat Mitjana, Colònia va esdevenir centre de comerç internacional, cosa que va permetre la construcció d’una dotzena d’esglésies romàniques entre les quals una dedicada a Santa Úrsula.

I un es demanarà si Colònia no té quelcom a veure amb l’aigua fresca? Efectivament, cap al 1709, el químic italià Giovanni Maria Farina es va establir a la ciutat i va crear un tipus d’aigua perfumada que anomenà eau de cologne i que ha donat lloc al mot “colònia” que en català, com en altres llengües, s’empra per designar aquest producte concret.

El descobriment d’Amèrica va marcar un punt d’inflexió en aquesta ciutat on, es deia, “cada dia és fira”. Ara bé, a Colònia, l’autèntica catàstrofe va arribar amb el segle XX, quan la II Guerra Mundial va arrasar un 95 per cent de ciutat que, amb menys de 70 anys, ha estat capaç de renéixer, com l’au Fènix, de les pròpies cendres i recuperar la bellesa i l’encant de tants i tants de segles d’història, i de demostrar la capacitat germànica per refer-se a partir del no-res. En aquest sentit, una ullada a les botigues de souvenirs (on es despatxen als turistes imatges de la ciutat després dels bombardejos de la II Guerra Mundial i fotografies actuals des de la mateixa perspectiva).

Els llocs més interessants de Colònia es troben dins el centre històric, ben delimitat pel Rhin i algunes de les torres/portes de les antigues murades medievals. La ciutat, ben segur, creix fora d’aquest semicercle dins el qual s’hi ubiquen l’antic ajuntament (Historisches Rathaus); Sant Martin i, com no, la impressionant Catedral (Dom), on hi ha les relíquies dels Tres Reis d’Orient que presideixen a la Catedral i que són motiu central d’aquest temple d’estil gòtic que tantes meravelles alberga.

La festa de les Verges

Què us he de contar de la festa de les Verges que no sapigueu? Certament, poca cosa. Actualment, la celebració se centra gairebé en exclusiva a la part gastronòmica, per ser precisos als deliciosos bunyols fets en casa o comprats al forn, però sempre boníssims.

Ben segur que aquest nit del 20 al 21 d’octubre del pandèmic 2020, no hi haurà serenates als carrers, però no faltaran els bunyols. Sempre es pot tirar de la música enllaunada i escoltar alguna serenata dels Corda Amarada, sempre fidels a la data.

Sigui com sigui, la festa de les Verges és un dia normal i corrent, un dia de tardor enllepolit amb bunyols i cançons.

Santa Úrsula i les 11 (.000) verges

Dei et Sanctas Mariae ac ipsarum XI m virginum”, així comença el document descobert a Colònia al segle XI, on posteriorment es va alçar una església dedicada a Santa Úrsula. Un error de traducció de l’epígraf va multiplicar les 11 verges màrtirs en 11.000 donzelles. Fossin les que fossin, el cert és que, en la vida de Santa Úrsula, història i llegenda es confonen.

Què diuen els documents més populars sobre Santa Úrsula?

La primera passio de la qual es té coneixement data de l’any 975 i deixa clar que els fets transcrits “fuit tempore vetusto”, o sigui que ocorregueren en temps antic. La narració s’atribueix al monjo Enrique de San Bertrino i ve a dir que Santa Úrsula era la filla d’un rei bretó que, després d’haver consagrat a Déu la seva virginitat, fou demanada en matrimoni per Aetherius, el fill d’un rei pagà. Negar-se a una petició d’aquestes, hagués estat motiu de guerra. Per això, Úrsula seguí el consell d’un àngel que se li havia aparegut mentre dormia i demanà una treva de tres anys per prendre la decisió definitiva, a l’hora que va fer prometre al futur espòs que, abans del matrimoni, abraçaria la fe cristiana. Finalitzada la treva, es va escapar per mar en onze barques acompanyada per onze mil companyes, però una gran tempesta les va endinsar per l’estuari del riu Waal fins que arribaren a Colònia. Allà els va tornar aparèixer l’àngel i els va profetitzar que serien totes martiritzades en aquell mateix lloc en el termini d’un any, i les va aconsellar peregrinar a Roma. Dit i fet.

En el termini establert per l’àngel retornaren a Colònia, acabada de conquerir pels huns, que les mataren totes per negar-se a les intencions d’aquells salvatges. Els habitants de la ciutat recuperaren els cossos i, en el mateix lloc del martiri, un tal Clematius va alçar una basílica, Santa Úrsula.

La segona passio data del segle XI i, bàsicament, és igual amb alguns afegits com ara l’aparició del Papa Ciriac que, per haver patit martiri amb Santa Úrsula, no apareix a la llista de Papas.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT