CODONYAT, LLEPOLIA D’ARAM

189
Codonyat, dolç de tardor

Encara no heu preparat codonyat, idò aquí teniu la video-recepta. Al següent enllaç, la trobareu explicada amb molt més detall http://puntinformatiu.cat/codonyat-llepolia-daram/

Publicada por Punt Informatiu en Miércoles, 6 de noviembre de 2019

La tardor a Mallorca és de mil colors, però té gust de magranes i de codonys. A diferència de les magranes, que és mengen més crues que elaborades, els lluminosos codonys es transformen en allioli, confitura, chutney… i, sobretot, en codonyat, una llepolia color d’aram i textura consistent.

Originari d’Àsia Occidental, el codonyer va arribar a la mediterrània de la mà de grecs i romans. D’aquí que el codony sigui una de les fruites més conegudes des de l’antiguitat.

És ric en pectina, una fibra que ajuda a tallar la diarrea; en vitamina C i en potassi. A més a més, conté àcid cítric, que actua com a desinfectant natural. Tot plegat fa que el codony sigui una fruita amb un alt valor dietètic amb tan sols 25’2 calories per 100 grams de fruita cuita. Cal tenir en compte, això sí, que una vegada transformat en codonyat la cosa canvia, perquè el sucre afegit aporta força calories.

PUBLICITAT

Pel que fa a les receptes del codonyat, el Mestre en Gastronomia, Jaume Fàbrega, apunta que “les primeres receptes conegudes de codonyat o carn de codony, a l’Europa medieval, apareixen en receptaris catalans, com, entre altres, en el Libre de totes maneres de confits, del s. XV (fet amb mel), en el qual també hi apareix la recepta d’uns deliciosos codonys sencers confitats, farcits amb canyella, gingebre, clavells i aigua de roses”. Ben segur que, a cada casa, hi ha una recepta extraordinària de codonyat, aquí, però, hem seguit una recepta de Felanitx que Antoni Tugores reprodueix al receptari: Memoria de la cuina mallorquina. Receptes antigues de tots els pobles amb només tres ingredients: codony, sucre i aigua.

Recepta de codonyat

Necessitam codonys, sucre i aigua.

Per començar, rabejam els codonys per retirar la pelusseta que els cobreix. A continuació, els tallam a quarts i en retiram els cors, així com els possibles corcs que puguin tenir. Els bullim durant un quart d’hora, però no en excés. Han de quedar tous, però no s’han de desfer. Transcorregut aquest temps, els colam i deixam que refredin abans de pelar-los.

Una vegada pelats, els picam a mà o amb la picadora, depèn de si ens agrada amb una textura més o menys fina. Pesam aquesta pasta i calculam dues parts de sucre per tres de pasta de codony.

Dins una olla, posam la pasta de codony i el sucre. Coem a foc fort fins que agafi temperatura. Aleshores, abaixam el foc a temperatura mitjana i coem durant una horeta sense aturar de remenar, perquè el codonyat s’aferra molt fàcilment i, a més a més, esquitxa.

Omplim les capsetes i deixam que el codonyat refredi abans de tapar-les.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT