CLARA HAMMERL, AL CAPDAVANT DE L’ESCOLA DE COLONYA

372
Don Guillem Cifre i Clara Hammer. Fotografia cedida per Aina Torrandell.

La figura del pedagog pollencí Guillem Cifre de Colonya, abans Coll, és poc coneguda, però molt estimada entre els pollencins. No es pot dir el mateix de la seva esposa, la prussiana Clara Hammerl, una dona brillant que, per amor, va deixar una vida pròspera (la que hagués pogut viure a Berlín) per compartir la gran meta de l’educació en una Pollença hostil.

Desconeguda gairebé per complet i poc apreciada a Pollença, Clara Hammerl va continuar endavant amb els projectes empresos per Guillem Cifre de Colonya. Nascuda l’any 1858 a Bromberg, una ciutat de Prússia, a l’actual Polònia, Clara “va ser la mestra d’alemany de Guillem Cifre de Colonya”, així ho recordava el seu nét Guillem Rotger Cifre de Colonya.

Arran d’aquesta relació mestra-alumne, les vides de Guillem Cifre de Colonya i de Clara Hammerl s’uneixen tant en el terreny sentimental com en el professional. Del matrimoni Cifre de Colonya Hammerl, neixen diversos infants dels quals només Antonieta i Willy sobreviuen. Pel que fa al camp professional, Clara Hammerl va exercir la docència a l’Escola de Colonya que Don Guillem i un equip de pollencins va impulsar a finals dels segle XIX seguint els postulats de la Institució Lliure d’Ensenyament de Madrid.

És més, tal i com apunta Maria Rosa Albis a l’article “Dones inivisibles” (PUNT iNFORMATIU, núm. 263), Clara Hammerl, a qui Albis qualifica com “una dona rellevant”, “a la mort del seu marit continuarà la seva obra, tant a la Caixa com a l’Escola, i que serà la primera dona directora d’una Caixa, cas únic a tota Espanya”.

PUBLICITAT

Poques coses més se saben de Clara Hammerl, aquesta dona de “caràcter fortíssim”, per dir-ho en paraules de Guillem Rotger Cifre de Colonya, que lluny de resignar-se o de fugir, va continuar endavant amb els projectes de l’Escola i de la Caixa de Colonya tot i la incomprensió d’una part important de la societat pollencina.

A la fotografia, s’hi pot veure l’altíssima Clara Hammerl, ja vídua de Don Guillem, amb un grup d’alumnes de l’Escola de Colonya tots mudats i polits. No debades, una bona higiene i una correcta vestimenta eren fonamentals per a la formació dels pollencins i de les pollencines del futur. Tant és així, ens han explicat que la primera feina abans de fer classes, era rentar-se les mans i fer-se les ungles ben netes, tant ella com els seus alumnes.

La instantània està captada a la casa de Colonya que el matrimoni Cifre de Colonya Hammerl es féu construir després de la mort de la filleta Emma, molt probablement un diumenge, jorn que solien dedicar a fer un passeig.

Del grup d’al·lots i joves, s’han pogut identificar Antoni Cànaves, el pare de Joan Salas, Joan Cortès “Bibí”, Ramon Cifre “Llaneta”, Antonita Cifre de Colonya Hammerl, Sebastià Torrandell i Willy Cifre de Colonya Hammerl.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT