CIONE RUTA DE LA LUZ I DSR SEGELLEN LA COL·LABORACIÓ A SENEGAL

229
El president de DSR, Alfonso Jaume Campomar, i la representant de Cione Ruta de la Luz, Myrian Portela Varela, segellaren l'acord de col·laboració fa pocs dies.

Les Fundacions Cione Ruta de la Luz i Dentistas Sobre Ruedas (DSR) segellen la col·laboració per seguir impulsant el “Projecte Adama” i fomentar la salut visual entre la població senegalesa.

El passat 9 d’octubre, l’òptic i cooperant, Myrian Portela Varela, en representació de la Fundació Cione Ruta de la Luz i el president de la Fundació Dentistas Sobre Ruedas, Alfonso Jaume Campomar, formalitzaren l’acord de col·laboració mitjançant la signatura del conveni per continuar brindant serveis òptics al “Projecta Adama” de cooperació internacional a Senegal on DSR, formada per dentistes, professionals de la salut i educadors, coordina projectes que contribueixen a millorar la salut d’aquelles persones que no disposen dels recursos suficients per accedir a un serveis sanitaris dignes.

Amb la rúbrica d’aquest conveni, Cione Ruta de la Luz i DSR consoliden una col·laboració que s’inicià l’any 2015, quan Cione Ruta de la Luz envià els primers cooperants òptics a Missirah, al sud de Senegal, on DSR desenvolupa el “Projecta Adama”.

La relació entre Cione Ruta de la Luz i Dentistas Sobre Ruedas va començar “quan vaig saber que una veïnada meva, Maria Cànaves de l’Òptica Bellavista del Moll, havia participat en projecte de cooperació a Burundi a través d’una fundació de Madrid. Ella em va posar en contacte amb la gerent de Cione Ruta de la Luz amb qui sintonitzàrem perfectament. Coordinàrem una primera missió amb l’enviament de dos dels seus cooperants i, a partir d’aquí, la relació ha anat consolidant-se cada vegada més”, apunta Alfonso Jaume Campomar.

PUBLICITAT

Des d’aquell 2015, els voluntaris òptics de la Fundació Cione Ruta de la Luz han retornat la salut visual a 1.248 pacients i realitzat 892 ulleres, tan sols en el projecte de Senegal, a les quals s’han d’afegir cent ulleres premontades, o sigui de graduació estàndard, i altres cent ulleres de sol, que enviaren durant la darrera expedició, l’any 2019.

La col·laboració entre ambdues entitats no comprendrà només la donació de material, sinó que també està previst crear un laboratori per part de DSR perquè els òptics cooperants de Cione Ruta de la Luz puguin fer les ulleres in situ.

20 anys d’història

Per al president de Cione Ruta de la Luz, Francisco Ismael Garcia Paya comenta que “per a la Fundación Cione Ruta de la Luz, en aquest precís moment, resulta fonamental cercar sinèrgies que ens permetin continuar amb la nostra tasca a nivell internacional, ja que enguany complim dues dècades realitzant projectes d’ajuda humanitària a l’àmbit de la salut visual, millorant la qualitat de vida de col·lectius en situació de vulnerabilitat a nivell mundial”.

Durant aquests 20 anys, la Fundació Cione ha duit a terme 55.000 revisions òptiques a tot el món, i lliurat més de 20.000 ulleres noves a beneficiaris que les necessiten.

L’Academia Dental-Casa de Salut DSR

L’objectiu principal de l’Academia Dental-Casa de Salut DSR és crear un centre d’atenció sanitària (odontològic, mèdic) per poder dur a terme les activitats de DSR de manera permanent a més d’oferir cursos de formació (postgraus, màsters, cursos de reciclatge) als professors senegalesos i així, afavorir el desenvolupament sanitari local.

El centre de 150 m2 construït en un terrenys cedits per les autoritats locals, contempla cic equips dentals complets, sala de raigs X amb radiovisiografia (RVG), sala d’espera, banys amb dutxes, un magatzem, una sala de màquines amb potabilitzadora d’aigua, un laboratori protèsic totalment equipat, i a l’exterior, una cuina, una carpa habilitada com a menjador i diverses jaimas que serveixen de dormitoris per als voluntaris.

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració d’arquitectes voluntaris de l’ONG catalana base-A, que han supervisat les obres durant tot el procés de construcció.

El projecte compta amb el suport del departament de salut bucodental del Ministeri de Sanitat de Senegal, així com de les universitats de Granada i UCAD Senegal, mitjançant la creació d’un conveni per a futurs intercanvis i, a la vegada, establir una continuïtat en la seva implicació amb la tasca de DSR, ea la primera Acadèmia Dental de Senegal.
Les noves instal·lacions de l’Acadèmia Dental-Casa de Salut DSR serviran de base per a les unitats mòbils que reprendran la seva itinerància aviat.

Dentistas Sobre Ruedas

La ONG Dentistas sobre Ruedas (DSR) és una fundació sense ànim de lucre formada per dentistes, profesionals de la salut i voluntaris d’altres àmbits. Creada el 2005, la seva principal finalitat és desenvolupar projectes de salut bucodental a zones del planeta on no disposen de serveis odontològics.

En aquets moments, DSR centra la seva activitat tant a Mallorca, a través de la Clínica Dental Solidària Coloma Vidal, com a Missirah (Senegal), on desenvolupen el “Projecte Adama” amb l’obertura d’una Acadèmia Dental que inclou un petit centre de salut per poder dur a terme la seva activitat permanent. A més a més, i en paral·lel el projecte Sonrisas Sobre Ruedas fomenta els bons hàbits de salut bucodental, mitjançant converses i tallers de prevenció i sensibilització a centres escolars i entitats o associacions, tant a Mallorca com a Senegal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT