CINQUANTA-TRESÈ DIA: PREPARANT LA FASE 1, PLATGES, ESCOLETES D’ESTIU, FESTES…

774
Una grua retira les barques que va treure el temporal Glòria al Port de Pollença. En aquests moments, queden 2 barques grosses que retirarà Costes com ha fet amb les altres embarcacions. A continuació, EMSER procedirà a retirar algunes barques petites i restes d'altres barques que Costes no retirarà de l'arena de la platja.

Ahir, 7 de maig, cinquanta-tresè dia de confinament, el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, i altres batles de municipis de la Zona Nord i Serra de Tramuntana es reuniren amb les presidentes del Govern de les illes Balears, Francina Armengol, i del Consell de Mallorca, Catalina Cladera.

Tant al Centre de Salut com als carrers, la jornada d’ahir va ser tranquil·la, si bé la Policia Local va haver de posar dues denúncies.

Reunió de batles

Durant aquesta reunió online que va tenir lloc ahir horabaixa, els batles plantejaren qüestions i dubtes generals, però també com es farà l’aplicació de la normativa durant la Fase 1 que, previsiblement a Mallorca, s’iniciarà aquest dilluns 11 de maig, però que fins dissabte o diumenge no es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Però també, com anirà la reobertura de les platges, en quines condicions es podrà fer i com ha de ser la vigilància; les biblioteques podran tornar obrir, i “les escoletes d’estiu, si s’haguessin d’obrir en quines condicions s’obririen i en quina combinació es faria amb les que Educació parla que volen organitzar”, ha apuntat el batle Cifre Ochogavia. A més a més, plantejaren la reobertura de les Unitats Bàsiques de Salut. 

Una altra de les qüestions que afrontaren durant la reunió varen ser les festes i actes culturals. En aquest sentit, tant el batle de Pollença com la resta de batles apuntaren la necessitat de disposar d’uns protocols. En qualsevol cas, “les festes talment com les coneixem ara estan descartades, però s’haurà de pensar un model diferent”.

PUBLICITAT

Finalment, es va parlar sobre les taxes d’incineració de residus i de les línies de col·laboració dels ajuntaments amb el Govern i el Consell.

Requisen una escopeta de balins i un altaveu

La Policia Local de Pollença va haver de requisar una escopeta de balins i un altaveu que un veí del municipi tenia al balcó d’una finca de pisos del carrer Metge Llopis del Port. Aquesta no és la primera vegada que els agents de la Policia Local, però també de la Guàrdia Civil, han d’actuar en aquest immoble per mor dels nombrosos problemes que ocasionen. Tampoc té res a veure amb l’estat d’alarma, ja que es tracta d’un pis d’okupes que donen moltes molèsties als veïns. Però “des dels jutjats, no s’actua, a pesar de les reiterades intervencions tant de la Policia Local com de la Guàrdia Civil” ha dit el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia.

A més a més, va posar dues denúncies per incompliment de l’estat d’alarma.

Com altres col·lectius, la Policia Local està a l’espera de conèixer la normativa que regirà la Fase 1 del Pla de transició cap a la nova normalitat que s’ha de publicar aquests dies al BOE.

Un veïnat envia aquestes dues instantànies en què es veu com surt aigua pestilent d’una canonada just damunt la platja del Moll, davant l’hotel Daina.

Des de l’ajuntament de Pollença, han explicat que es tracta d’aigua acumulada dins la canonada degut a una neteja a pressió que s’ha fet aquests dies en aquella zona del Port. 

Tranquil·litat al PAC

Al PAC de Pollença, varen viure una jornada tranquil·la. En qualsevol cas, sempre cal telefonar abans d’anar al Centre de Salut.

En el conjunt de les illes Balears, ahir va transcendir que, durant les darreres 24 hores, s’havien produït 8 nous contagis i 2 defuncions per coronavirus. Pel que fa a les altes, n’hi va haver 24.

Des de l’inici de la pandèmia, a les illes Balears, s’han donat 1.929 casos de Covid-19 dels quals 201 han estat exitus i 1.345 persones han superat la malaltia.

Fase 1

Tot apunta que l’11 de maig, tant Mallorca com Menorca i Eivissa, Formentera ja hi va entrar el 4 de maig, entrin a la Fase 1 del Pla de transició cap a una nova normalitat. 

Durant aquesta Fase 1 i a l’espera de la normativa que es publicarà oficialment al BOE, el mateix ministeri de Sanitat apunta que, a més de les activitats ja permeses a la Fase 0, s’hi afegiran les reunions amb grups reduïts i la possibilitat de viatjar en un mateix vehicle els membres de la família que conviuen en una mateixa.

També podran obrir sense cita prèvia els petits comerços amb aforament al 30 per cent i sempre en condicions de seguretat excepcionals. Els majors de 65 anys tendran preferència.

A més a més, podran obrir les terrasses de bars i cafeteries en un 50 per cent, i hotels i allotjaments turístics amb restriccions.

Els pescadors podran reprendre les activitats restringides.

Es podran obrir els Centres d’Alt Rendiment i instal·lacions esportives a l’aire lliure, sense públic i per a esports sense contacte. 

Els equips directius dels centres educatius retornaran als centres escolars que aquests dies han estat desinfectats.

Per altra banda, també reobriran museus amb un terç de l’aforament, reprendran l’activitat el turisme actiu de natura per a grups limitats, la producció audiovisual, els esdeveniments culturals i espectacles per a menys de 30 persones i un terç de l’aforament en espais tancats i per a menys de 200 persones assegudes a l’aire lliure. Reobriran les biblioteques i es podran celebrar seminaris i congressos científics de menys de 30 assistents.

Finalment, tornaran obrir les esglésies a un terç de l’aforament, es permetran les vetles amb mesures de seguretat, distància física i limitació de l’aforament. 

Totes aquestes mesures, tanmateix, estan subjectes a canvis en funció de la desescalada i d’allò que determini el Govern espanyol al BOE.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT