CINQUANTA-QUATRÈ DIA: QUÈ PODREM FER A LA FASE 1

814
El pas d'en Barqueta. Foto: Xesca Serra.

Ahir, 8 de maig, cinquanta-quatrè dia de confinament, al municipi de Pollença, la jornada va estar marcada pels moviments previs a l’activació de la Fase 1 del Pla de transició cap a la nova normalitat a la qual entrarà Mallorca, Menorca i Eivissa, aquest dilluns 11 de maig. No debades, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, així ho va anunciar ahir en roda de premsa, enmig d’elogis per a les illes Balears.

Detingut per reincident

La Guàrdia Civil va procedir a la detenció de la mateixa persona que, fa dos dies, li requisaren una escopeta de balins i un altaveu, al carrer Metge Llopis del Port. El motiu de la detenció va ser per reinicidència. Com es va esmentar ahir, es tracta d’un habitatge d’okupes que dona molèsties als veïns des d’abans del decret d’alarma.

Per la seva banda, la Policia Local de Pollença anuncia que demà, diumenge 10 de maig, serà el darrer dia en què, a les 20 hores, faran sonar les sirenes pels carrers del municipi com han fet aquestes setmanes de confinament total.

A l’espera dels tests

Enmig d’aquesta normalitat excepcional, la coordinadora del Centre de Salut, la Doctora Alejandra Valero, ha apuntat que esperen que els arribin els tests de coronavirus que, aviat, passaran a fer a Atenció Primària. De moment, però, “no tenim tests ni el protocol que hem de seguir. Probablement, arribaran la setmana que ve”, ha avançat.

PUBLICITAT

Per altra banda, també ha volgut apunar que la Unitat Bàsica de Salut del Port de Pollença continuarà funcionant els matins com ha fet des que es va iniciar l’estat d’alarma. O sigui que “obrirem els matins, però encara no els dos capvespres com fèiem abans. El pediatra també continuarà a Pollença i, si de mi depèn, seguirem funcionant així mentre això no desparegui”, ha dit la Doctora Valero.

En el conjunt de les illes Balears, durant les 24 hores prèvies a les 12’30 hores, d’ahir 8 de maig, es varen produir 6 nous contagis, 1 defunció i 29 altes. Des que es va iniciar la pandèmia, a les illes Balears, s’han produït 1.935 casos, dels quals 202 han estat òbits i 1.373 han superat la malaltia.

A nivell mundial, el coronavirus ha afectat a 3.982.984 persones i ha provocat la mort a 274.578, mentre que 1.373.935 han mort. El país més afectat per a la Covid-19, ara mateix, són els Estats Units d’Amèrica amb 1.308.935 casos i 77.904 defuncions. El segueixen l’Estat espanyol amb 222.857 casos i 26.299 defuncions, i Itàlia amb 217.185 casos i 30.201 defuncions.

Espais verds per als ciutadans

Amb l’ànim de millorar, una lectora coomenta que “ara que podem començar a sortir a caminar i que molts comerços han obert, es donen incongruències com que les poques zones verdes de Pollença estan ocupades per cotxes i la gent, especialment grans i petits, s’han de limitar a caminar pels carrers, evitant els cotxes que circulen. Pens que s’haurien de reservar les zones verdes a les persones”. En aquest sentit apunta que “la zona verda del Port, a prop de Bóquer, és un bosquet totalment tancat”.

Per altra banda, aquesta mateixa lectora suggereix que “podem anar a comprar llibres i diaris, però no a retirar llibres de la Biblioteca que roman tancada. Com que el seu fons està a la web, es podria demanar un llibre i recollir lo a l’hora indicada pel bibliotecari, sense circular per la biblioteca. Els restaurants preparen plats cuinats a recollir, per què no la biblioteca? Molta gent no té diners per alimentar-se i menys per comprar llibres”.

Control de cabres a Sant Vicenç

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, ha anunciat que avui i amb els permisos pertinents, es realitzarà un control de cabres a la Cala Sant Vicenç. I és que, amb el confinament, “s’ha relaxat molt i n’hi ha per tot”, ha especificat el Batle.

Respecte els canvis anunciats als mercats a l’aire lliure, Cifre Ochogavia ha comentat que “demà, a Pollença, es farà com aquests diumenges passats. Ara bé, a partir de dimecres al Port i de diumenge vinent a Pollença, ens adaptarem a la nova normativa, així com especifiqui el BOE. Per tant, tornaran ocupar la plaça Major i els carrers dels voltants per garantir les distàncies de seguretat”.

Foto: Xesca Serra.

Son Sant Jordi, obre

Amb l’objectiu d’ajudar a què Pollensa pugui començar a ser visitada amb el conseqüent increment de clientela als petits negocis, l’hotel d’interior Son Sant Jordi ha comunicat a PUNT iNFORMATIU que obre les portes per “moure un poc l’economia”. És possible que hi hagi altres establiments hotelers que ho facin.

Aquest compromís amb el turisme per part de Son Sant Jordi pretèn “ajudar a tornar donar confiança i esperança amb el futur” per “intentar sortir d’aquesta difícil situació en què tothom es troba, donar opció a què ens visitin els clients, que despres seran clients d’altres petits negocis del municipi de Pollença”, apunten.
A més a més, també senyalen que “ens permetrà formar el personal amb les noves mesures i adaptar els nous protocols que el Ministeri de Sanitat indiqui”.
Finalment, informen que ofereixen bonus regal “per poder animar la gent a sortir, perquè puguin regalar als amics i familiars” I, com que a la primera fase els accessos a l’àrea comú no estan permesos, “oferim servei d’esmorzar a l’habitació, sense cap cost adicional”, conclouen.

Què podrem fer a la Fase 1?

Aquest dilluns 11 de maig, Pollença com tota l’illa de Mallorca entrarà en la Fase 1 del desconfinament, la qual cosa implicarà major mobilitat i també una major relaxació de les mesures socials. Per tant, gairebé dos mesos després d’haver-se decretat l’estat d’alarma, els pollencins podrem visitar familiars i amics, quedar amb grups reduïts, acomiadar els éssers estimats que ens deixin… Vet ací algunes preguntes i les respostes sobre allò que, sense baixar la guàrdia contra el coronavirus que encara és present i no té vacuna, podrem començar a fer.

Podré veure familiars i amics?

Sí. Excepte si són positius per coronavirus o estan en aïllament. Tampoc no es poden visitar les persones grans o que pertanyen a un grup de risc, per ser més vulnerables a la Covid-19.

Quantes persones podran reunir-se?

Fins a deu i mantenint la distància de seguretat de dos metres i respectar les normes d’higiene relativa a rentat de mans, així com a “etiqueta respiratòria”.

On es podran fer aquestes reunions?

Tant a casa com al carrer.

En fase 1 es podrà comprar en botigues sense tenir cita prèvia?

En fase 1 es podrà comprar en botigues sense tenir cita prèvia. Les botigues permetran l’entrada de clients fins a un màxim del 30 per cent del seu aforament, caldrà mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres i s’haurà d’establir un horari d’atenció preferent a persones majors de 65 anys.

Podré seure en una terrassa a prendre alguna cosa?

Sí. Les terrasses només podran ocupar el 50 per cent de l’espai amb taules i cadires, ja que s’ha de garantir una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients no han de superar les deu persones. A més, entre serveis, caldrà desinfectar les taules. A banda, no es podran utilitzar cartes d’ús comuns ni tenir porta tovallons damunt les taules.

Quantes persones poden desplaçar-se en un mateix cotxe al mateix temps?

Els habitants d’un mateix domicili poden compartir un cotxe de fins a nou places.

Quins canvis afectaran les botigues?

Tan sols podran obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats, igual que a la fase 0, però ja no serà necessària la cita prèvia ni l’atenció individual. A més, els comerciants hauran de desinfectar el local dues vegades cada dia.

Es reactivaran els mercats?

Sí, tornarà l’activitat dels mercats a l’aire lliure a la via pública, encara que amb restriccions relatives al distanciament entre llocs i la delimitació del mercat ambulant per a un correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Es limita al 25% el nombre de llocs habituals i l’afluència màxima permesa serà de la tercera part de l’aforament.

Obriran dilluns els centres comercials o les botigues de més de 400 metres quadrats?

No, no es permet la seva obertura a la fase 1.

Estaran permeses les sales de vetlla?

Sí, però es limita el nombre de familiars que poden fer-ho, que és de 15 persones si té lloc a l’aire lliure i de 10 en espais tancats.

Es podrà assistir a enterraments?

Sí, però també es fixa un límit: la comitiva per a l’enterrament es restringeix a un màxim de quinze persones i, si escau, es podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat de l’difunt.

Podré anar a l’església?

Sí, els llocs de culte obriran en la fase 1, però l’afluència de fidels es reduirà a un terç.

Es podrà sortir de la província?

No.

Estarà permès el bany en piscines o a la platja?

No.

Els gimnasos obriran les portes?

Sí, si les instal·lacions esportives són a l’aire lliure i les activitats no impliquen contacte físic (com el tennis o l’atletisme), es podrà acudir a la fase 1. També en aquest moment es podran realitzar activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors. No obstant això, l’ús d’instal·lacions en espais tancats s’haurà de posposar a la fase 2 i només quan l’esport es faci sense públic i no requereixi contacte físic.

Es recuperarà l’atenció a les persones amb discapacitat i les teràpies d’atenció primerenca, ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials?

Sí, i també es tornarà a prestar atenció domiciliària i seguiment continu a persones grans que no visquin en residències.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT