“CERCAR-HI FESOMIES D’ADULTS”

736
Fotografia cedida per Margalida Llompart “Volantina”.

Recuperam una fotografia antiga de fa uns anys en la qual haureu de “cercar-hi fesomies d’adults que no he conegut d’infants” per dir-ho amb les paraules que fa servir Margalida Munar Munar al capítol “Anar a escola, o no” del llibre Temps passats. Costitx, el batec d’un poble (El Gall Editor, 2011).

Molt probablement, aquesta tasca per descobrir semblances amb homes i dones que avui tenen volten la norantena d’anys us despertarà tendresa, tendresa per l’espontaneïtat que traspuen els infants, per la innocència que transmeten les seves expressions i per tants de motius que són impossibles de posar negre damunt blanc.

La fotografia data de 1933 i és feta al pati de l’escola de ca les monges de la Caritat, on aleshores hi havia 25 germanes de la congregació de Sant Vicenç de Paül. A la fotografia, s’hi pot veure sor Jerònima. Més enllà de la mestra, destaca la presència de nins. I és que, a la cuna (o sigui a les aules dels més petits), hi anaven nins i nines. Llavors, quan eren més grandets, els nins anaven a cals frares o a cals mestres; mentre que les nines continuaven a ca les monges o passaven a ca les mestres. O no, seguint amb la tesi de Munar Munar.

I és que, com molt bé descriu Margalida Munar, aquells primers anys del segle XX, els infants gairebé no tenien drets i, sovint, qualsevol feina passava per davant l’escola que, com a molt, servia perquè “els més joves s’educassin en uns valors, no escrits però incorporats [en la injustícia pròpia de al societat de l’època]” i cita: col·laboració, protecció, respecte, contenció, paciència, coratge, força, creativitat i alegria per viure, i austeritat, entre altres.

PUBLICITAT

Tampoc la vida dels docents era gaire millor com apunta Munar Munar sobre Costitx i com magistralment va exposar Maria Rosa Albis fa uns anys al PUNT iNFORMATIU.

En definitiva, parafrasejant Margalida Munar Munar, “hem de convenir que era molt dur ser infant i també ho era fer de mestra, mestra o ser monja-mestra”. Tot i que, fotografies com aquesta d’avui, són d’aquelles que es poden mirar i remirar mil vegades.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT