CENT ANYS D’UN RELLOTGE “UNA JOIA QUE HEM DE MANTENIR”

353
Després de dies aturat, el rellotge del campanar de Pollença ja tornar marcar les hores.

Amb l’inici de l’any 2021, el rellotger César Samarini es feia ressò a través de les xarxes socials que, enguany, complia cent anys un rellotge amb molta història: el de Pollença. El mateix Samarini apuntava que el rellotge, situat al campanar de la Parròquia, és “una joia que hem de mantenir-lo en condicions de marxar”.

La història del rellotge del campanar de Pollença es remunta a l’any 1921, quan el constructor quan el constructor Wortmann de l’obrador de Recklinghausen (Alemanya) el construí i el rellotger pollencí Frances Cabrer el muntà al campanar de la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels. “El rellotge va costar 6.683 pessetes, i el desembre de 1921, el Sr. Batle [aleshores Guillem Far] va firmar un acord amb el rector Alzamora perquè l’església concedís permís d’instal·lació” s’especifica en un llibre sobre rellotges de les illes Balears.

Mecanisme que fa funcionar el rellotge de Pollença. Foto: César Samarini.

L’any 1981 restauraren les esferes, després que una ventada hagués fet malbé alguns d’aquests elements i s’optà per canviar-les. Al mateix temps, el rellotger Cèsar Samarini va restaurar el rellotge per la qual cosa “va desmuntar i polir les rodes i ajustà els coixinets i eixos”.

Una de les esferes del rellotge de Pollença.

Durant molts anys, el rellotger Cèsar Samarini es va ocupar d’ajustar el rellotge. Si aquesta feina no es fa, el rellotge es desbarata. En aquests sentit, diversos rellotgers de Pollença apuntaven fa anys que es tracta de preocupar-se d’ajustar-lo correctament cada cert temps. I és que, aleshores, havia sortit a rotlle la possibilitat d’instal·lar un mecanisme electrònic per evitar els desajustaments cosa que els rellotgers pollencins titllaren de “barbaritat”, perquè deixa el mecanisme antic totalment infrautilitzat.

PUBLICITAT
Peça del mecanisme del rellotge de la Parròquia. Foto: César Samarini.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT