CEES NOOTEBOOM PREMI FORMENTOR 2020

120
Cees Nooteboom. Foto: Viquipèdia.

El jurat del Premi Formentor de les Lletres, reunit telemàticament per mor de la crisi sanitària de la Covid-19, ha concedit el guardó d’aquest 2020 a l’escriptor holandès Cees Nooteboom de qui destaquen que “ha desbordat amb la seva incessant creativitat al límit que proposen els gèneres literaris”. 

A més a més, aquestes setmanes han avançat que les Converses Literàries de Formentor se celebraran els dies 18, 19 i 20 de setembre, i estaran dedicades a “Bagaudes, goliards i estilites. Acròbates del món antic i modern”. 

Finalment, també aquestes setmanes ha transcendit la mort de Montserrat Sabater, qui, per la seva condició de secretària de l’editor Carlos Barral, fou testimoni fonamental de les Converses de Formentor, entre 1959 i 1962. 

Cees Nooteboom. Foto: Viquipèdia.

El jurat del Premi Formentor de les Lletres 2020 estava format per Judith Thurman, Alberto Manguel, José Enrique Ruiz Doménec, Alexis Grohmann i el seu president Basilio Baltasar. Inicialment, s’havien de reunir a la seu de la Fundació Saramago de Lisboa (Portugal), però el confinament pel coronavirus els va dur a deliberar des de les respectives residències de Manhattan, Barcelona, Edimburg i Mallorca. 

PUBLICITAT

En declaracions als mitjans, Baltasar ha assegurat que Nooteboom és «un escriptor nòmada, un escriptor viatger que ha escrit la seva immensa obra literària a bord de vaixells, trens i avions. Nooteboom és un explorador del món i de l’ànima humana. La seva magistral veu literària ha captat la pressentiment del nostre temps i la immensa bellesa d’un món que no s’exhaureix». 

En la mateixa línia, l’acta del jurat qualifica el guardó amb el Premi Formentor 2020 també apunta el nomadisme de Nooteboom, com a “una actitud filosòfica, estètica i espiritual que transcendeix fronteres i revela la naturalesa expansiva dels horitzons humans”. A més a més, el defensa com a “escriptor universal que escriu amb la consciència de pertànyer a la gran tradició cultural europea”. 

Així, destaca que ha viscut de prop moments de la història del continent europeu per la qual cosa coneix molt bé els dilemes que Europa ha de resoldre, essent la seva obra el resultat d’una indagació penetrant com una fèrtil trajectòria literària. 

L’acta afegeix que la seva mirada revela el sentit d’un món en perpètua transformació i alaba la seva inquietud creativa, que l’ha duit d’un lloc a un altre des de l’inici de la seva fèrtil obra literària. En la seva opinió, Nooteboom ha donat a la ficció la certesa d’una presència personal i el relat existencial dels seus viatges la delicadesa de narrativa de la gran literatura. 

Recorda així mateix que Nooteboom és un dels grans cronistes de l’actualitat, capaç de convertir les experiències dels seus viatges en una sàvia percepció dels elements latents del cosmopolitisme estoic; i destaca que, al llarg d’una prolongada insistència creativa, Cees Nooteboom ha sabut evitar les convencions que acceleren l’envelliment del món, renovar la inspiració que el vivifica mentre que amb l’energia narrativa dels seus llibres ha aconseguit restaurar la intensitat del gran viatge de la vida, conclou el jurat. 

El Premi Formentor és un reconeixement a la qualitat i integritat dels autors l’obra dels quals consolida el prestigi i la influència de la gran literatura. Està organitzat per la Fundació Formentor, creada per organitzar aquest guardons i les Conversacions Literàries. 

El Premi Formentor, guardó literari sostingut amb el mecenatge de les famílies Barceló i Buadasva ser concedit per primera vegada el 1961, va ser impulsat per un reputat grup d’editors europeus com Carlos Barral, Gallimard, Einaudi, Rowolt 

Entre altres, han rebut el Premi Formentor Jorge Luis Borges, Samuel Becket, Saul Bellow, Jorge Semprún y Witold Gombrowicz. Tras su recuperación, el premio lo han recibido Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, Javier Marías, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia, Roberto Calasso, Alberto Manguel, Mircea Cartarescu y Annie Ernaux. 

Trajectòria 

Cees Nooteboom (La Haia, 1933) és un dels majors i més originals escriptors holandesos contemporanis: traductor de poesia espanyola, catalana, francesa, alemanya i de teatre americà; autor de novel·lespoesia, assajos i llibres de viatges. La seva obra ha estat traduïda a més de vint idiomes. 

Ha obtingut, entre altres reconeixements, el Premi Europeu Aristeon de Literatura (1993) per La historia siguiente; així com el Premi Bordewijk (1981), el Premi Pegasus de Literatura (1982), la Medalla de Oro del Círculo de Bellas Artes de Madrid (2003), el Premi Europeu de Poesia (2008), el Premi de Literatura Neerlandesa (2009) i el major premi que es concedeix a la literatura de viatges, el Premi Chatwin (2010). 

A França ha estat nomenat Cavaller de la Legió d’Honor. És Doctor Honoris Causa per la Freie Universität de Berlín. Viu en constant nomadisme entre Holanda, Espanya i Alemanya. Cal destacar en la seva biografia l’important paper que ha jugat Menorca, on té una residència a Sant LLuís, en els seus llibres. 

Converses Literàries de Formentor 

Els dies 18, 19 i 20 de setembre, l’Hotel Formentor acollirà les Converses Literàries que agombolen lectors, autors, editoris i crítics, i que aquest 2020 està dedicat a “Bagaudes, goliards i estilites. Acròbates del món antic i modern”.

Aquests personatges misteriosos dels quals tot el món n’ha sentit parlar, brillaran a les Converses que, aquest 2020, reivindicarà bagaudes, goliards i estilites, personatges tots ells que es fan equilibres sota la carpa del circ errant, damunt la gronxadora i penjats al trapezi. Amb la disfressa de la seva vestimenta artística, festejats pel seu encant, entretenen un públic que no sap d’on ve ni cap a on va. 

J.M. Coetze. Foto: Viquipèdia.

Homenatge a J.M. Coetzee

En aquesta edició de 2020, es retrà homenatge al Premi Nobel de Literatura John Maxwell Coetze, que aquest 2020 commemora el 80è aniversari.

L’escriptor sudafricà. Premi Nobel de Literatura 2003, J.M. Coetzee intervindrà a les Converses de Formentor, durant les quals oferirà una conversa sobre l’autobiografia com a gènere literari, una de les seves especialitats. 

A més a més, escriptors, crítics i professors especialitzats en l’obra de J.M. Coetzee participaran a la taula dedicada a la trajectòria del Premi Nobel i comentaran aspectes de la seva extensa obra narrativa i assagística de l’escriptor que, aquest 2020, celebra els 80 anys. 

Finalment, l’organització avança que les Converses de 2020 acolliran una trobada d’editors independents, així com també el lliurament de la X edició del Premi Formentor de les Lletres que, com s’ha anunciat, ha estat concedit a Cees Nooteboom. 

Montserrat Sabater. Foto: Carles Domenec Última Hora

Adéu a Montserrat Sabater 

Montserrat Sabater va morir a Barcelona el 3 d’abril, a 79 anys. Entre 1959 i 1962, ella va ser secretària de l’editor carlos Barral i va viure en primera persona de l’aleshores conegudes com a Coversacions Poètiques de Formentor. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT