CASTELL DEL REI, SANT VICENÇ I ALBERCUIX SERAN TORRES DE DEFENSA PELS DRETS HUMANS

867

Avui dissabte 7 de gener, tres talaies de Pollença se sumaran a la iniciativa Torres de Defensa pels Drets Humans, convocada per un grup de professors de l’IES Marrtatxí i de la Societat Balear de Matemàtiques amb la intenció de visualitzar el drama dels refugiats. A les 13 hores, s’encendrà la primera talaia, la de la Dragonera, i es calcula que cinc minuts després s’encenguin les de Pollença: el Castell del Rei i la talaia d’Albercuix, així com també la de Sant Vicenç, una talaia que esbucaren als anys 50 del segle XX i que no formava part de la xarxa de comunicació de talaies, sinó que era una torre de vigilància per aquella zona.

L’organitzadora de l’esdeveniment a Pollença i responsable de l’encesa de la bengala a Albercuix, Xesca Crespí, demana precaució a tothom. La talaia d’Albercuix és una de les més accessibles de Mallorca, però l’aparcament és molt limitat. Per això, apunta que la Creueta pot ser un bon lloc per observar l’espectacle.

A la Cala Sant Vicenç, l’Associació de Veïns, organitzadora de l’esdeveniment en aquell nucli de població, ha pensat suplir la inexistència de talaia amb una mena de performance: es vestiran amb una samarreta blanca i faran la forma de l’antiga torre de vigilància en el moment en què passi l’avioneta per fer la filmació.

Finalment, el Castell del Rei, l’única talaia situada dins una propietat privada, compta amb els permisos pertinents tant per part de la família March com de la conselleria de Medi Ambient, i es limitarà a l’encesa de la bengala, sense més activitat ni moviment.

PUBLICITAT

Pollença serà una part més d’un engranatge en el qual participaran més de 300 persones repartides entre els 55 punts que posaran en marxa en marxa el sistema defensiu que s’usava al segle XVI per justament tot el contrari, per mostrar el suport a aquells que escapen de la barbàrie i cerquen aixopluc.

Des de la Dragonera en direcció a Palma i en direcció a la serra de Tramuntana, s’aniran encenent les bengales i es calcula que en 15 o 20 minuts aquell antic sistema de defensa estarà en marxa, això sí, amb una finalitat ben diferent: fer justícia poètica. Així les talaies es convertiran en fars d’esperança que pretenen posar llum a un drama humanitarà que succeeix a les mateixes aigües que fa 4 segles creuaven els pirates.

A les 18’15 hores, del mateix dissabte 7 de gener, es tornarà repetir aquest espectacle de les Torres de Defensa pels Drets Humans.

Altres actes

Dissabte 7 de gener, a les 20 hores, a l’església del Convent, hi haurà un concert de música de Nadal a càrrec de la formació coral Voce Incamera que, amb un recital de nadales, tancaran les festes.

Diumenge 8 de gener, a les 10 hores, a la Cala Sant Vicenç, hi haurà la primera Ruta prehistòrica, de les tres que s’han programat per aquest mes de gener. Aquesta activitat és gratuïta, però cal fer una inscripció prèvia a través del 971535077. Els participants fan una visita guiada a les restes arqueològiques de la necròpolis, del vaixell grec i de Coves Blanques.

Finalment, diumenge 8 de gener, a les 17’30 hores, al Club Pollença, es projectarà el film L’ovella Shaun; una pel·lícula d’animació apta per a tots els públics, en què la famosa ovella Shaun i les seves companyes hauran d’anar a rescatar el granger a la ciutat després d’haver-li fet una trastada. El preu de les entrades és de 4 euros per als no socis, 3 euros per als fills de socis i gratuïta per als socis infantils del Club.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT