LA CARRETERA DE LA PUNTA AVANÇADA

350

De vegades hi ha imatges que et sorprenen de cop. L’altre dia de pagès trescant a la pàgina de Fotos Antigues de Mallorca va aparèixer la imatge antiga que reproduïm. No hi havia més informació més que l’indret era Pollença.

Intentant localitzar l’indret en un primer moment em va semblar que era la construcció d’un forn de calç arran de mar. Però no, mirant-ho amb més atenció no podia ser; havia de ser una obra de més envergadura.

Intentant localitzar el lloc va aparèixer l’expert en toponímia, entre altres coses, Joan Torres Velasco que ben aviat s’adonà que la fotografia antiga era de la construcció de la carretera que va al far de la Punta Avançada del Port de Pollença.

Ja hi havia una pista per saber més coses.

PUBLICITAT

El far de la Punta Avançada es va inaugurar el 15 de desembre de1905, per tant la imatge podria ser d’uns pocs anys abans. Cercant informació a la Història de Pollença Segle XX de l’historiador Pere Salas ens assabentem que la iniciativa del projecte fou de l’Ajuntament de Pollença que el 1897, després que el pailebot El Pollensín embarrancàs a Llenaira, es va constatar la necessitat de la construcció d’un far a l’entrada de l’incipient Moll de Pollença. El 1899 el projecte ja s’havia remès al Ministeri de Foment que el 1902 ja havia subhastat les obres per 45.579 pessetes.

La construcció de la carretera quedà en mans del consistori pollencí que durant els anys 1902 i 1903 feu les gestions per adquirir els terrenys i perquè el projecte fos inclòs en els plans de la Diputació Provincial.

No hem pogut documentar quan s’acabà la carretera de la Punta Avançada però el 1905 quan s’inaugurà el far, segurament, ja estava acabada.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT