CARNAVAL BELLE EPOQUE

171
Foto cedida per Graciela Riba Serra.

Aquells feliços anys vint del passat segle XX, la belle époque que se’n diu, no passaren de llarg per Pollença, una prova n’és aquesta fotografia que, segons l’historiador Pere Salas, correspon a una de les “primeres rues de Carnaval” i data entre el 1920 i el 1930.

La imatge pertany a una entranyable col·lecció de fotografies que s’emportà Miquel Serra Cifre, un pollencí que emigrà a Rosario (Argentina), i que la seva néta, Graciela Riba Serra, va penjar al Facebook.

Pel que fa a la instantània, destaca el primer pla del cotxe que serveix de plataforma pel grup de fresses format per tres al·lots i quatre al·lotes, això sí: tots vestits de dona. Ara bé, mentre que la vestimeta dels joves és bastant semblant, la de les xiques és més variada. Tant és així que tres de les quatre jovenetes van dins la moda d’aquella belle époque (casquets, talls de cabell…) que s’esmentava al principi, mentre que una va vestida de pagesa. En aquest sentit, Pere Salas comentava al Facebook que, en aquesta època, els vestits de pagès i els mocadors ja eren una disfressa.

Més enllà del vestir, hi ha tres detalls que no poden passar desapercebuts. El primer no es pot veure, ja que figura al darrere de la fotografia i el va transcriure la mateixa Graciela Riba, “…para que vea lo mucho que me divierto y verá mi disfraz el que me está muy bien…”. El segon, el destaca Pere Salas en fer notar que el fet de fumar era una llicència pròpia dels Darrers Dies. I el tercer és la casa que apareix a la dreta de la imatge, crec que l’únic edifici de les polèmiques illetes de Plaça que fou esbucat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT