UN CAP DE SETMANA MOLT ESPECIAL: ARQUEOLOGIA, DONES I QUINTADA

170

Aquest cap de setmana que avui, divendres 15 de març, s’inicia, es presenta molt especial amb una visita al jaciment arqueològic descobert a les obres de la plaça Major; el lliurament de les distincions Clara Hammerl a les peixateres i la celebració de la primera Quintada. Aquests són alguns dels actes programats per aquests dies.

Visites guiades fins a la bandera

Les visites guiades programades per avui i demà, 15 i 16 de març, al jaciment arqueològic descobert arran de les obres als antics edificis de la Peixateria i del Quarter de la Policia Local, a la illeta superior de la plaça Major, es faran fins a la bandera. I és que, amb pocs dies, es varen inscriure el màxim.

Els arqueòlegs responsables d’excavar aquest jaciment seran els responsables de fer les visites, unes visites que duraran mitja hora i que estan restringides a 10 persones per torn.

PUBLICITAT

Avui, divendres 15 de març, les visites es faran entre les 15 i les 18 hores, i demà dissabte 16 de març es faran entre les 10 i les 13 hores.

Després d’aquestes visites, es procedirà a l’aixecament dels cadàvers, unes restes mortals que es remunten a l’època islàmica. Per tant, aquesta serà la darrera oportunitat de veure aquests enterraments.

Les distincions Clara Hammerl seran per a les Peixateres

Avui, divendres 15 de març, a les 20 hores, a la Sala de Plens de l’ajuntament de Pollença, es lliuraran les distincions Clara Hammerl, que aquest 2019 seran per a les peixateres.

Maria Salas Crespí, Catalina Seguí Cifre, Catalina Ribot Ochogavía, Maria Ensenyat Marquès, Magdalena Ensenyat Vila, Francisca Ignaci Fuster, Magdalena Juan Salas, Maria Borràs Bennàsar, Catalina Pérez Ensenyat, Catalina Juan Alcaraz, Teresa Morales Amengual, Francisca Alemany Giménez i Maria Ensenyat Fluxà recolliran la Distinció, una distinció amb què també es ret homenatge al centenars de dones que, al llarg del temps, varen exercir la professió de peixatera, un ofici que compaginaven amb les tasques de la casa i la família. Prova de la importància de les peixateres és que totes les famílies i nissagues de mariners i pescadors com els “Sion”, “Pescador”, “Gerrer”, “Coll llarg”, Pérez, “Faveta”, “Deià, “Paparrí”, “Durai”, “Picarol”, “Bultat”, “Gorrea”, “Pilles”, “Bisanyes”, “Niu”, “Patrona”, “Pont”, “Tacó”, “Julian”, “Perepau”… tenien peixateres.

La intenció de l’Ajuntament, amb aquesta distinció, és destacar que aquest col·lectiu de dones va jugar un paper fonamental en l’economia de la pesca, en l’economia de Pollença i del Moll. A més d’insistir que aquestes dones representen un clar lligam entre Pollença i el Moll.

Efectivament, la relació de les dones amb la mar ha estat intensa i diversa en el decurs de la història, però sobretot s’ha centrat en la venda del peix que els seus homes, germans i pares pescaven. Elles s’instal·laven a llocs encara molt presents en l’imaginari col·lectiu com el Tamarell del Port o la Peixateria de Pollença i allà venien el peix. O bé agafaven el cove ansa per ansa, una amb un corn i l’altra amb les balances recorrien els carrers de la Vila per despatxar el peix que no havien pogut vendre.

Les peixateres anaven i venien des del Port i des de Sant Vicenç cap a Pollença, on vivia el gruix de la població, a peu, en bicicleta, en autocar i, més modernament, en cotxes particulars.

A partir dels anys 70, poc a poc va anar minvant el nombre de peixateres que anaven a vendre a la Peixateria fins que als anys 80 va deixar de funcionar.
A més de les peixateres, es varen proposar altres dos reconeixements: les sanitàries i les dones que feien feina a la Fàbrica i a la Ràfia. Finalment, però, les peixateres varen aconseguir la unanimitat dels vots de la sessió plenària extraordinària que se celebrà el passat 11 de març.

Amb l’objectiu de donar visibilitat a la tasca de les dones i reconèixer la fortalesa que aporten les dones a la societat, l’ajuntament de Pollença va modificar el Reglament d’honors i Distincions al qual afegiren el Reconeixement Clara Hammerl que, com ja es va fer el passat 2018, es concedeix el 15 de març, dia de l’aniversari de la pedagoga establerta a Pollença, dins el marc del Mes de les Dones.

Aquesta distinció se concedeix a dones o a col·lectius de dones, nascudes, que visquin o que hagin treballat a Pollença que s’hagin destacat per una trajectòria o una activitat en el camp cultural, social, sanitari, esportiu educatiu, familiar, laboral, artístic… que hagi transcendit i hagi contribuït a la millora de la societat.

Per al seu atorgament, que és competència del ple, s’ha de constituir un jurat, que com al cas de les distincions de la Patrona, està format per representants de grups municipals i per tècnics de l’ajuntament.

Quintada multitudinària

Demà, dissabte 16 de març, es farà la primera Quintada de Pollença i la cita es presenta multitudinària amb més de 350 persones al dinar “oficial” que es farà al carrer Convent i molts més que dinaran a diferents restaurants del municipi.

Organitzada pels bars Sadanar, La Birreria, Oh Vermut! i el bar Club Pollença, la festa començarà entre les 10 i les 11 del matí quan es repartirà entre els inscrits un kit integrat per un tassó, una motxilla, un mocador i el tiquet del dinar i combinat. A partir d’aquesta hora hi haurà un correbars animat d’una xaranga.

Devers les 13’30 hores, els bars organitzadors tancaran les portes per concentrar tota la festa als voltants del Convent. El dinar es farà a l’aire lliure al carrer Convent i hi haurà taulades dividides per dècades. El menú consistirà en arròs brut i ensaïmada.

A partir de les 16,30 començarà l’Horabauxa a la carpa que ja està instal·lada davant el Convent i on s’aplegaran tots els quintos que no hagin pogut anar al dinar o que ho hagin fet a restaurants. Diversos discjòqueis com Dj Christian Mir, Dj Flequi o la Meca animaran la festa fins ben entrada la matinada. A més de barres de copes, també hi haurà entrepans i hamburgueses durant tota l’Horabauxa.

Puff, el Drac Màgic

Aquest diumenge 17 de març, a les 12 hores, al Club Pollença, hi ha funció infantil: Puff, el Drac Màgic a càrrec de la companyia Renaixença.

La companyia Renaixença de teatre i titelles presenten un espectacle inspirat en la cançó “Puff, el Drac Màgic” en què es treballa l’amistat i tot el que això comporta. La versió teatral de Puff, el Drag Màgic esdevé una autèntica aventura de pirates plena de sorpreses, amb cavallers, illes dels tresors, robatoris…

Es tracta d’una funció de teatre adreçada a un públic familiar i l’entrada és gratuïta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT