CALENDARI D’ADVENT: DIA 9

179

LLET D’AMETLA

A Santa Maria, el Nadal té gust de llet d’ametla, una beguda amb segles d’història que mantenen viva els santamariers d’avui en dia.

Cada Nadal, Colau Canyellas de can Caragol cuina llet d’ametla amb «el molí que tenien els Mínims i que el meu padrí va comprar en una subhasta quan buidaven el Convent, perquè els frares se n’havien anat de Santa Maria”. Des d’aleshores ençà, primer el padrí, després son pare i ara ell, fan llet d’ametla per a qui en vulgui.

Per fer llet d’ametla, només es necessiten bessons d’ametla i aigua. Els bessons es passen pel molí i es forma una pasta blanca a la qual s’hi afegeix aigua en una proporció d’un quilo d’ametla per vuit litres d’aigua. Llavors aquest líquid s’ha de coure i, en arrencar el primer bull, afegir-hi sucre, canyella i llimona al gust de cadascú.

Segons conta Canyelles, “els Mínims no podien menjar carn i, per això, feien llet d’ametla. Llavors, per Nadal, obrien les portes del Convent als santamariers que, amb gerres, anaven a comprar-los llet d’ametla. Llavors anaven a casa a coure-la i amanir-la amb sucre, llimona i canyella. A la sortida de Matines, tornaven a ca seva i prenien una escudella de llet d’ametla amb coca”.

PUBLICITAT

Des que el padrí va comprar el molí que era dels Mínims, “deu fer 300 anys, feim llet d’ametla. Per això, posam el molí en marxa per Nadal. Després s’ha de desmuntar ben desmuntat i s’ha de netejar a fons, picant la pedra cada any, perquè si hi quedava ametla, l’any de davant la llet sortiria agra”, conta Colau.

Calaixos destapats del Calendari d’Advent:

Dia 1: L’Advent i els calendaris d’advent.

Dia 2: Les neules.

Dia 3: L’arbre que vingué del fred.

Dia 4: Tambor.

Dia 5: El Betlem.

Dia 6: Sant Nicolau.

Dia 7: El sermó de la Calenda.

Dia 8: BSO de Nadal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT