Ara ve Nadal, menjarem torró i amb la guitarreta cantarem cançons.
És aquesta, molt probablement, un dels mots més populars de Nadal que, a Pollença, sovint avançam per la Fira. Tan se val, allò que és ben segur és que, a la taula de Nadal, mai no falta el torró.
Lluny dels competidors industrials, diversos i fàcils d’aconseguir, els torrons casolans tenen l’encant d’allò fet amb les pròpies mans i, a més a més, resulten una bona manera d’agombolar la família al voltant d’una taula.
Aquesta vegada hem fet torró fluix o de Xixona. Tots els membres de la família s’implicaren en la feina, així que, mentre uns rodaven la maneta de la maquineta de ratllar o de capolar, altres donaven forma a les barretes per consumir o regalar durant les festes de Nadal.
Fer torró fluix no és un procés complicat ni s’empren ingredients estranys, això sí, requereix temps i força, així com les eines necessàries: una ratlladora i una maquineta de capolar.
Ingredients
Per fer dues barres de torró fluix o de Xixona, necessitarem mig quilo d’ametles torrades i quatre-cents grams de sucre en pols; aquesta quantitat es pot ajustar en funció dels gustos de cadascú. O sigui en podeu posar més o menys, segons si us agrada més o menys dolcet.
Elaboració
1.- Ratllar les ametles torrades.
2.- Mesclar l’ametla ratllada amb el sucre en pols.
3.- Passar la mescla per la maquineta de capolar.
4.- Omplir les capsetes de fusta que tendrem folrades amb paper.
5.- Amb l’ajuda d’una cullera, atupam el torró per treure l’oli, l’aire i donar forma a la barreta.
6.- Deixar reposar durant dues setmanes, abans de consumir.
7.- Passats 15 dies, giram una barreta dins una palangana, tallam i… molts d’anys per Nadal.
Calaixos destapats del Calendari d’Advent:
Dia 1: L’Advent i els calendaris d’advent.
Dia 2: Les neules.
Dia 3: L’arbre que vingué del fred.
Dia 4: Tambor.
Dia 5: El Betlem.
Dia 6: Sant Nicolau.
Dia 7: El sermó de la Calenda.
Dia 8: BSO de Nadal.
Dia 9: Llet d’ametla.
Dia 10: Foto antiga recorregut Betlems.
Dia 11: Coca de torró (recepta)
Dia 12: L’Àngel.
Dia 13: El caganer.
Dia 14: Nadal a França (Catalina “Serena”).
Dia 15: Nadal i maternitat (Maria Cerdà Arrom)
Dia 16: Fotografia antiga: cals Bestard.
Dia 17: El significat de Nadal (Mossèn Danilo de Urzeda).
Dia 18: Summer Christmas.
Dia 19: Coques de Nadal (recepta)
Dia 20: L’estrella del Puig.
