CALENDARI D’ADVENT: DIA 19

194

La Nit de Nadal (24 de desembre), una escudella de xocolata calenta i un bocí de coca resultarà reconfortant, tant si anam a Matines com si quedam a casa. I és que els bons costums, no s’han de perdre.

Ben segur que la xocolata és important, però el secret està en la coca bamba, de patata o de Nadal, com li volgueu dir.

Fa uns anys Margalida Martorell ens va explicar la recepta de la coca de patat que li donà la madona de l’antiga lleteria del carrer de l’Horta. Vet-la ací el vídeo i la recepta de la coca de Nadal:

Ingredients per a 4 coques mitjanes

– 200 g de patates
– 350 g de sucre
– 200 g de saïm
– 6 ous grossos
– Mitja tassa d’aigua tèbia
– 50 g de llevat de pa
– 1kg de farina de força
– Sucre glass

PUBLICITAT

Elaboració

Començarem pelant i bullint les patates fins que quedin ben fluixes per després passar-les per passapuré. Convé passar-les dues vegades perquè quedin ben esflorades. Després dins un bon ribell de test mesclar les patates amb el sucre, el saïm i els ous prèviament batuts. Fondre el llevat dins mitja tassa d’aigua tèbia i afegir-ho tot al ribell. Pegar una bona pastada a tots aquests ingredients fins que quedi una massa uniforme. Finalment afegir la farina tira a tira mentre és va pastant enèrgicament. És necessari pastar en força durant al manco 15 minuts fins que la pasta quedi tirosa. Quan ja està ben pastada tapar amb un pedaç i deixar reposar a una zona calenta de la casa durant al manco 5 hores. Aquest temps és molt relatiu i depèn molt de la temperatura i la humitat, però el que és segur és que ha de doblar del seu volum. Després d’aquesta primera fermentació ja és pot donar forma a les coques. Arribats a aquest punt hem de preparar quatre bocins de paper de forn i untar-los be amb saïm. A damunt cada paper untat col·locarem una bolla ben rodona de pasta. El paper ha de ser molt més ample que la bolla de pasta ja que les coques tornaran a duplicar el seu volum. Ara s’han de tornar a deixar reposar durant altres cinc hores (com ja hem comentat és un temps molt relatiu). Amb les coques ben reposades ja es poden enfornar. En el cas de usar-se un forn elèctric s’ha d’encendre el foc a dalt i abaix sense ventilador. Amb el forn a calent a 160ºC se deixaran coure les coques durant aproximadament mitja hora, fins que agafin un color ben torradet. Amb un forn de mida normal convé courer-les d’una en una.
Amb les coques cuites ja només resta tirar el sucre glass per damunt per deixar-les ben curioses i degustar-les amb la mescla de plaer i malenconia que només poden transmetre les receptes de tota la vida.

Calaixos destapats del Calendari d’Advent:

Dia 1: L’Advent i els calendaris d’advent.

Dia 2: Les neules.

Dia 3: L’arbre que vingué del fred.

Dia 4: Tambor.

Dia 5: El Betlem.

Dia 6: Sant Nicolau.

Dia 7: El sermó de la Calenda.

Dia 8: BSO de Nadal.

Dia 9: Llet d’ametla.

Dia 10: Foto antiga recorregut Betlems.

Dia 11: Coca de torró.

Dia 12: L’Àngel.

Dia 13: El caganer.

Dia 14: Nadal a França (Catalina “Serena”).

Dia 15: Nadal i maternitat (Maria Cerdà Arrom)

Dia 16: Fotografia antiga: cals Bestard.

Dia 17: El significat de Nadal (Mossèn Danilo de Urzeda).

Dia 18: Summer Christmas.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT