CALENDARI D’ADVENT: DIA 18

97

En aquest calaix, Maddy Kingsbury explica com es viu el Nadal a l’altra punta del món.

LA CALOR, EL SOL, LA PLATJA I… CHRISTMAS

Nadal ja s’acosta i això ens porta idees de neu, de xocolata calenta i de castanyes comprades al carrer, de torró, de la família dins la casa i el foc a la xemeneia, tots dos proporcionant el seu propi calor. Encara que cada país o regió té les seves tradicions i costums, quan pensem en Nadal més que mai pensem en el fred exterior i l’ambient acollidor dins les nostres llars.

Però, esperau! La versió de Nadal que conec jo és una cosa molt diferent. Per a mi i per a tots els afortunats que vénen de l’hemisferi sud, Nadal i les vacances que l’acompanyen són els millors dels millors. Per què? Perquè per a mi Nadal marca el començament de les vacances de l’estiu! Per als nens de l’hemisferi sud, les vacances de Nadal comencen al desembre i, després de Nadal, la celebració del Cap d’any i molts de dies a la platja, acaben al febrer. Quina sort per a aquests nens, que tenen més d’un mes per a jugar amb les joguines que els envien Father Christmas (Pare Noel)!

És cert que les ex-colònies de l’imperi britànic com Austràlia, Nova Zelanda i Sud Àfrica encara mantenen molts dels costums europeus del Nadal. Així que, també a l’hemisferi sud Father Christmas ens porta regals a tot els nens que són bons (i cada any sembla que no hi ha nens dolents…). Father Christmas baixa per la xemeneia de cada casa sense problema perquè, òbviament ningú té la xemeneia encesa en ple estiu, per deixar els regals i gaudir la copeta de brandi i pastís de Nadal que els nens li preparen per donar-li la força que necessita. Es vesteix amb el vestit tradicional de color vermell i sempre té la barba espessa i els ull blaus que brillen amb bon humor. Desafortunadament, de tant en tant, la calor de la nit estiuenca i la calor del vestit provoquen desastres, i no és Nadal si no llegeixes al diari almenys un cop a l’any, que Father Christmas es va desmaiar i se’l va haver dur a l’hospital per a recuperar-se . Per sort, a poc a poc, Father Christmas s’està modernitzant i canviant les seves tradicions, i avui en dia el pots veure amb ulleres de sol, amb bermudes (de color vermell, és clar) i a vegades deixa el trineu a favor d’un surfboard.

PUBLICITAT

Tal com està canviant Father Christmas, també està canviant el menjar de Nadal. Com sempre gaudim del turkey (gall dindi), baked ham (cama de pernil rostit i servit calent) i un munt de postres boníssimes i feixugues. No obstant això, també solem servir amanides, mariscs de tots tipus, i postres de fruites d’estiu. Ni tan sols en aquests dies no és gens estrany veure el dinar de Nadal preparat amb la barbacoa! I aquí tens l’avantatge més important d’un Nadal estiuenc: tots estem a fora tot el dia. Els nens juguen a la piscina, mentre les mares gaudeixen d’una copa de vi blanc al jardí, els pares s’ocupen de la barbacoa, bevent una cervesa ben fresca, i els padrins disfruten de la pau i tranquil·litat de l’ombra dels arbres. I sempre hi ha un grup multi-generacional que fan jocs, com és el cricket, un esport molt anglès (i casi inexplicable degut a les seves regles d’una complexitat sorprenent) o juguen a petanca. Tothom té espai per a disfrutar del dia i per a jugar amb els regals.

Llavors, la propera vegada que busqueu una experiència nova, una que compleix dos de les tres B (Bo: sí, Bonic: sí, Barat: els vols al desembre NO!), penseu a viatjar, amb la família, a Nova Zelanda o a un altre país de l’hemisferi del sud, per a poder viure el meu Nadal.

Calaixos destapats del Calendari d’Advent:

Dia 1: L’Advent i els calendaris d’advent.

Dia 2: Les neules.

Dia 3: L’arbre que vingué del fred.

Dia 4: Tambor.

Dia 5: El Betlem.

Dia 6: Sant Nicolau.

Dia 7: El sermó de la Calenda.

Dia 8: BSO de Nadal.

Dia 9: Llet d’ametla.

Dia 10: Foto antiga recorregut Betlems.

Dia 11: Coca de torró.

Dia 12: L’Àngel.

Dia 13: El caganer.

Dia 14: Nadal a França (Catalina “Serena”).

Dia 15: Nadal i maternitat (Maria Cerdà Arrom)

Dia 16: Fotografia antiga: cals Bestard.

Dia 17: El significat de Nadal (Mossèn Danilo de Urzeda).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT