CALENDARI D’ADVENT: DIA 5

145

El Betlem és la representació gràfica del naixement de Jesús. Inicialment, els betlems es feien amb figuretes de fang que posteriorment foren de plom o de cartró, i més endavant de plàstic. Sigui com sigui, aquesta és una de les tradicions més simpàtiques i populars del temps de Nadal en aquesta part del món. Tot i que, antigament, era més corrent que avui fer el Betlem a les cases particular.

Generalment, el Betlem es construeix damunt una taula, una caixa o bé en un racó de casa. Al Betlem, no hi pot faltar la cova o establia, dins la qual hi ha les figuretes de l’infant Jesús, la Mare de Déu, Sant Josep, el bou i la mula. A partir d’aquest naixement, el Betlem pot prendre tanta volada com imaginació i figuretes es tenguin a mà.

Pastorets i Reis d’Orient es mouen entre les muntanyes i penyals de pedra o tió, caminois, arbres, cases, pous, llacs, torrentons… retraten un paisatge en el qual la neu, sovint, conviu amb les palmeres.

El frare

Al segle XVIII, a Mallorca, era costum posar un frare amagat en les figuretes del Betlem. Si fa no fa com el caganer que, recentment, s’ha introduït des del Principat. Tant en un cas com en l’altre, la intenció és que els infants el cerquin entre totes les figures que conformen el Betlem.

PUBLICITAT

Des de l’Associació de Pessebristes de Mallorca, animen a què tothom que munti un Betlem, amaguin un frare per així recuperar aquesta tradició.

També s’ha perdut el costum d’anar a visitar betlems particulars. És més corrent Aquells que munten betlems de veure conviden els coneguts a què el vagin anar a veure els grans betlems que es munten a Palma com ara el de les Caputxines, el de Cort o el de Sant Antoni.

El muntatge del Betlem

Els betlems o pessebres són representacions plàstiques del naixement de Jesús.

La primera constància històrica sobre el muntatge del Betlem és de l’any 1223, quan Francesc d’Assís, a Itàlia, va voler escenificar el naixement de Jesús amb figuretes de cartó. Amb el permís del Papa Honori III, va muntar-lo en una cova.

A partir d’aquí, els franciscans van difondre aquest costum, introduït a les esglésies al final de l’Edat Mitjana i estès posteriorment als palaus de la noblesa, fins que arriba per aquestes contrades durant el segle XVIII.

Conten que, en aquell temps, l’esposa de Carles III va dur a la Cort unes figuretes de porcellana procedents de Nàpols, que eren representatives de Nadal. Això va agradar tant al mandatari, que va demanar un Betlem complert per al seu fill, en un fàbrica de porcellana que ell mateix va voler crear. Des d’aquell moment, i com solia succeir amb les modes de la Cort, es va estendre molt la idea, que va penetrar arreu de les diferents cases, ja sigui en diferents materials (fongs, roba, cartó…) fins els nostres dies.

Calaixos destapats del Calendari d’Advent:

Dia 1: L’Advent i els calendaris d’advent.

Dia 2: Les neules.

Dia 3: L’arbre que vingué del fred.

Dia 4: Tambor.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT