CAIXA COLONYA ARRIBA A UN ACORD PER COMPRAR LA FÀBRICA DE CAN MORATÓ

1921

Avui, dijous 16 de gener, Colonya Caixa Pollença i els propietaris de l’antiga fàbrica de catifes de Can Morató de Pollença han arribat a un acord per comprar un dels més romàntics dels edificis pollencins. Tanmateix, la transacció no estarà finalitzada fins que, tant des de l’ajuntament de Pollença com del Consell de Mallorca, es donin les condicions idònies, perquè Colonya pugui no sols reformar la Fàbrica, ja que actualment té la consideració de BIC (Bé d’interès cultural) sinó també dur-hi a terme els usos d’acord amb la seva activitat financera i social. En qualsevol cas, des de Colonya Caixa Pollença, asseguren que han mantingut contactes tant amb l’Ajuntament com amb el Consell i la situació està ben encaminada.

Feia anys que els hereus de la família Morató tenien en venda la Fàbrica, que té una superfície d’uns 6.000 m2 dels quals la meitat estan construïts, per més de dos milions d’euros. Des de Colonya s’han mostrat molt discrets sobre el preu d’adquisició, sembla, però, que no s’ha arribat a la summa demanada pels hereus.

Després d’adquirir l’emblemàtic edifici de la Fàbrica, la intenció de Colonya és restaurar l’edifici amb molt respecte pel que fa a l’exterior i adaptar els interiors, perquè esdevingui la seu central de l’entitat financera.

La Fàbrica

Construïda el 1922, entre la carretera del Port de Pollença, el Torrent de Sant Jordi i el camí de can Joanot, la fàbrica de catifes de can Morató respon a un tipologia fabril comuna a l’època. A l’interior del recinte, hi ha uns grans espais on s’hi ubicava la maquinària i els obrers. Aquests espais són de planta rectangular, sòtils de dos vessants i grans obertures laterals per captar la llum. Dins aquests espais, s’hi distribuïen la sala de màquines, la tintoreria, els tallers.

PUBLICITAT

Al voltant d’un gran pati central, a més de les dependències relacionades amb la producció tot just esmentades, també hi havia la casa dels amos i altres dependències com despatxos diversos, magatzem, fusteria, ferreteria…

L’empresa de can Morató va produir catifes d’alta qualitat que eren exportades a Barcelona, Santander, Bilbao i Sant Sebastià. Entre 1959 i1960, la Fàbrica va deixar de funcionar i l’edifici va entrar en un estat d’abandonament total.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT