BENVINGUDA, “NOVA NORMALITAT”

328
El fotògraf Llorenç Llobera va retratar el confinament des de casa: un simbòlic arc de Sant Martí amb el lema #totaniràbé vigila la partida d'un matrimoni.

Des del 15 de març fins al 21 de juny, hi ha 98 dies, tot un estat d’alarma que es decretà per dues setmanes i que s’ha anat prorrogant fins arribar als tres mesos. Durant tot aquest temps, PUNT iNFORMATIU ha informat sobre moltes de les coses que succeïen a Pollença i ho ha fet dia a dia, amb una crònica matinal dels dies de confinament i desescalada.

Demà, comença allò que s’ha anomenat “nova normalitat”, o sigui una normalitat marcada per les noves circumstàncies del coronavirus, un virus que, a hores d’ara, continua fent matx al continent Americà.

Per part de PUNT iNFORMATIU, avui tancam l’estat d’alarma i també aquesta crònica matinal amb un missatge de benvinguda per a la “nova normalitat” i ho feim amb un breu resum de la crisi sanitària, social i econòmica a Pollença, però també amb una galeria fotogràfica dels dies que deixam enrere.

Resum de la crisi sanitària

La crisi sanitària de la covid-19 a Pollença ha afectat 8 persones de les quals dues han mort, una a causa del coronavirus i l’altra, per raons alienes. Els altres sis contagis han superat la malaltia favorablement.

PUBLICITAT

Abans que es declaràs l’estat d’alarma, els Centres de Salut del municipi efectuaren una reorganització del funcionament, destacant el triatge telefònic que s’allargarà durant tot l’estiu.

Més enllà de la telefonada prèvia a qualsevol visita als Centres de Salut, és de destacar que, des mitjan maig, dos rastrejadors es dediquen a investigar els contactes de les persones que han estat positiu per covid-19 al municipi. I és que, si des del mes de maig, Atenció Primària és la responsable de recollir mostres per a les proves PCR i fer el seguiment dels casos; des de la setmana passada, també recullen mostres per a les anàlisi de seroprevalença, o sigui la dels anticossos.

Breu apunt sobre les conseqüències socials i econòmiques

La crisi sanitària de la covid-19, ben aviat va tenir conseqüències socials i econòmiques.

Tant a Pollença com al Moll, la demanda d’ajuda per part de les famílies que, per mor de la covid-19, han quedat sense ingressos ha estat més que notable.

Cert és que la resposta dels pollencins ha estat extraordinària. Seria impossible i encara ens deixaríem algú, enumerar les nombroses mostres de solidaritat que col·lectius i persones, algunes de manera totalment anònima, han fet (i fan) tant al Rebost Solidari que coordinen les Missioneres dels Sagrats Cors i Càritas Parroquial, com a l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament.

Més encara, davant l’adversitat del coronavirus i les seves conseqüències, la Cooperativa Pagesa de Pollença va emprendre la venda de Mè pollencí i porcella a domicili, i la Confraria de Pescadors, fa poques setmanes, va obrir un punt de venda directa a la Llonja del Moll vell, amb una acollida excepcional.

Galeria fotogràfica de l’estat d’alarma

D’un dia per l’altre, es buidaren els carrers i les places, els negocis tancaren i el silenci va invadir el poble: començava el confinament.

Tothom esperava les sirenes de la La Policia Local, un moment de distensió i veïnatge. Els agents també han complert una funció social, alegrar les celebracions particulars amb motiu d’aniversaris i altres. Foto: Xesca Serra.

Durant tot el confinament, fins i tot durant les setmanes més dures, els placers han muntat mercat per abastir els pollencins i molleros de fruites i verdures fresques.

La solidaritat ha estat de veure, pagesos desinfectant carrers, infants enviant missatges als treballadors essencials, alumnes endolint la feina d’aquells que ajuden als altres, alumnes de l’institut imprimint peces per fer pantalles protectores, sentir “L’Alborada” per una banda confinada, les Missioneres dels Sagrats Cors fetes glosadores…

I, poc a poc, els infants tornaren als carrers i ompliren el poble d’alegria. Els passejos dels grans, les terresses obertes, gaudir de la mar… ha vengut després.

Foto: Biel March.

Des de diferents indrets del món, els pollencins explicaren com vivien la pandèmia al lloc on resideixen.

Després de viure confinats la Setmana Santa, 14 d’abril, Sant Jordi, Primer de Maig, les Àguiles i Sant Joan Pelós… una selecció de músics de l’Orquestra Simfònica de les illes Balears va reobrir la vida cultural a Pollença. Distànciament de seguretat, mascaretes, limitació de l’aforament… han marcat aquest retorn a la vida sociocultural.

Acabam amb uns versos de Whalt Whitman.

S’expandiran veloçment, d’ara endavant,
Elements, races, adaptacions, turbulències, rapideses i audàcies,
De bell nou un món primigeni, paisatges gloriosos que es ramificaran incessants,
Una nova raça dominarà les anteriors, i serà més podesora, i naixeran
         nous desafiaments,
Noves polítiques, noves literatures i noves místiques, nous invents i noves arts.

La meva veu ho anuncia –ja no dormiré mai més, m’elevaré,
Oceans que heu estat en calma dins meu! Com us sento, insondables, agitats,
         a punt per a onades i tempestes sense precedents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT