BALDUFANCES

98

Cap de Fibló

Els orígens de la baldufa han quedat dissolts dins el mar d’oblit que enrevolta la petita illa de memòria de la humanitat. N’hi ha per tot però ningú sap ben bé d’on provenen; arqueòlegs i historiadors poden donar fe de que aquests artefactes ja existien des de fa mil·lennis i en podem trobar representades a diferents obres pictòriques i literàries de l’antiguitat. Els usos ancestrals que se li atribueixen són d’allò més variats, des de ser la peça d’algun mecanisme per fer foc, un element d’un ritual religiós o profètic, o un objecte per estudiar-ne la física, però, sens dubte, aquell ús més estès és el de fer-la ballar per divertir-se: un simple joc.

La simplicitat i l’harmonia d’aquesta jugueta rauen en la seva forma i dinàmica: un objecte circular i amb punta que si s’impulsa amb la força suficient queda girant en un equilibri perfecte o dibuixant patrons. Fer-la rodar provoca una gran satisfacció i veure-la ballar et deixa embadalit. Diversos models han estat elaborats per moltes cultures d’arreu del món, algunes són més xates, d’altres més allargades, n’hi ha de fusta, de ceràmica, de plàstic, de pedra, de metall o de qualsevol material mal·leable; unes baldufes es llancen amb corda, altres estirant una peça llarga i prima, per les més petites basta empènyer amb dos dits i per les descomunals es necessita la força d’un tren. A partir del moviment bàsic de fer-la ballar han sorgit també una varietat de jocs: fer punteria, a veure quina roda més temps, a ferir les demés, fer filigranes amb la corda o que giri damunt la mà.

Els jocs tradicionals es defineixen per la seva transmissió de generació en generació, instaurant llaços i complicitats entre padrins i néts, creant un espai comú més enllà de l’edat que es troba avui al límit de l’extinció gràcies als jocs de pantalletes. Aquests jocs defineixen també per ser característics d’un lloc, pertanyent a la idiosincràsia d’un poble i difícils de trobar en una altra banda. En aquest sentit, la baldufa és l’excepció que confirma la norma doncs és tradicional de per tot: se la troba a Mèxic, a Grècia, a Taiwan, és d’aquí i és d’allà, a Mallorca no sabem si va arribar en barca o nedant, però el que és segur és que va arribar per quedar. Tothom ha tirat una baldufa o, com a mínim, ho ha vist fer, a l’escola o al carrer. A qui li demaneu si de petit jugava dirà que sí, que esmolaven la punta (deixant sovint unes bones marques per les places o a les parets de les esglésies) i que si tiraven fort i precís xapaven la dels altres al crit de “Poi!”.

PUBLICITAT

I com que a tota destrucció li precedeix una construcció, cal saber que l’elaboració clàssica de les baldufes de fusta, les més conegudes, es fa amb l’ajuda d’un torn elèctric allà on a partir d’un tronc i amb la incisió d’una gúbia s’extreu la forma de la baldufa on s’incorpora després una punta metàl·lica. Fa uns anys a Mallorca l’art de fer baldufes era relativament comú, a molts pobles i havia algun torner que en feia i es podien comprar a les fires dels pobles i, com tot allò elaborat artesanalment, no n’hi havia dues d’exactament iguals. Actualment, com tants altres oficis artesanals, el torner està desapareixent i a Mallorca la gent que fa baldufes es pot comptar amb els dits d’una mà.

Des de l’Associació Cap de Fibló volem convidar a tothom a venir i gaudir de la II Trobada Mallorquina de Baldufes el pròxim 3 de novembre. Una diada organitzada en col·laboració amb altres associacions i amb l’Ajuntament de Pollença on podreu veure un espectacle de circ, aprendre diferents tècniques, degustar algunes baldufes d’aquests pocs torners artesans que hi ha i, el més important, jugar i fer ballar baldufes, font d’inesgotable diversió.

La programació de l’esdeveniment és la següent:

10.30 – Tallers de Baldufes.

12.00 – El senyor de les Baldufes (Espectacle de circ).

13.30 – Dinar popular.

16.00 – Baldufada: Jocs i concursos.

“Un Cap de Fibló és una Baldufa llançada per algun déu enrabiat; una Baldufa és allò més semblant a un Cap de Fibló que un humà alegre pot aspirar a llançar.”

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT