BALANÇ DE L’INCENDI DEL COLL DE SÍLLER

79

A les 18 hores, d’ahir, dijous 28 de desembre, l’IBANAT va donar per extingit l’incendi del coll de Síller. En aquell moment feia 22 hores que s’havia declarat el sinistre que, per la proximitat amb el nucli urbà del Port de Pollença, pel fort vent que bufava i pel pendent dels terrenys, va fer viure moments de pànic.

En aquests moments, es treballa en la investigació oberta per aclarir l’origen de l’incendi. I, si bé no es descarta cap hipòtesi, des del primer moment, s’apunta que possiblement s’hauria iniciat arran d’un curtcircuit en un transformador elèctric proper a la urbanització de Las Palmeras, al Port de Pollença.

Balanç

En total s’han cremat 79’5 hectàrees de matoll (càrritx, sobretot, però també de pins, mates i ullastres), del coster de Síller. Afectant terrenys de les finques del Vilar, de Gotmar, de Síller i de cal Peço, així com també de part de cala Carbó.

Un ampli dispositiu d’efectius participaren en les tasques de control i extinció que dirigien des de l’IBANAT. Es desplaçaren fins a Síller, diverses dotacions dels Bombers de Mallorca dels parcs d’Alcúdia, d’Inca i, fins i tot, de Palma; personal de l’112, d’Emergències i de Protecció Civil, així com també agents de la Policia Local, de la Guàrdia Civil i de la Base Militar. A més a més, s’ha de destacar la col·laboració dels treballadors de l’empresa municipal Emser i de nombrosos voluntaris, entre els quals l’empresa de material de construcció Cuxach que va posar a disposició dels efectius antiincendis alguns dels seus vehicles autobombes.

PUBLICITAT

Tots plegats i ben coordinats treballaren durant la nit, amb fosca i un vent variable que dificultaven els treballs dels efectius. Tot i amb això no hi ha hagut víctimes i cap habitatge s’ha vist afectat per les flames. De fet, passada la mitjanit, aquelles persones que havien estat evacuades de les seves cases pogueren anar a dormir-hi. Hi va haver qui va allotjar-se a cases de parents i d’amics, i altres que anaren a casa a passar la nit. En cap cas, fou necessari habilitar un espai per a les persones desallotjades.

A primera hora del matí del 28 de desembre, un helicòpter d’IBANAT s’afegí a les tasques per apagar un foc que, en aquella hora, havia passat del nivell 1 (o sigui aquells en què es tem per a les persones) a nivell 0 (sense perill per a les persones alienes als apagafocs).

A la una del migdia, es va poder controlar l’incendi i concloure les tasques de perimetratge i vigilància per evitar que revifàs.

Finalment, a les 18 hores del 28 de desembre, l’incendi es donà per extingit.

Però una vegada extingit el foc és moment de reflexionar sobre el que ha passat i prendre mesures perque no torni a succeïr. Xarxa forstal ahir va publicar aquest tuit:


Cadascú que arribi a les seves propies conclusions…

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT