BALANÇ D’UNA TEMPORADA A FORMENTOR ENTRE LES RESTRICCIONS DE TRÀNSIT I LES AGLOMERACIONS

197
Imatge promocional institucional de restriccions a Formentor

Des d’ahir, dijous 16 de setembre, ja es pot anar lliurement en vehicle privat tant a la platja de Formentor com al far. Unes restriccions que, segons el conseller insular de Mobilitat i Infraestructures Iván Sevillano, han provocat una reducció del 50 per cent de vehicles privats que han accedit a la península de Formentor.

El 15 de juny començaren les restriccions per accedir amb vehicle privat a Formentor. I ho feren amb la novetat que enguany no només s’aplicaven al tram que va de la platja al far, sinó que començaven al camp de futbol del Port de Pollença. Aquestes restriccions prohibien la circulació entre les 10 i les 19 hores, amb excepcions. De fet, fins a la platja de Formentor s’hi podia anar dins aquest horari a condició que els dies posteriors es justificàs l’accés aportant un tiquet d’una consumició al bar, de gandules o de pàrquing, per exemple. D’altra banda, per poder anar de la platja al far s’havia de justificar l’accés els dies previs a la visita, el que ha provocat una reducció molt més elevada de trànsit.

Ahir en una compareixença el conseller insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, va fer balanç de l’efecte que havien tingut aquestes mesures i va aportar dades sobre la quantitat de vehicles i persones que havien accedit als diferents punts de Formentor.

Per una banda Sevillano va afirmar que al tram que va del Moll a la platja de Formentor hi havia hagut enguany una reducció del 30 per cent de vehicles privats, mentre que al tram que va de la platja al far aquesta baixada havia arribat fins al 70 per cent. El que suposa una disminució global del 50 per cent. D’altra banda va assenyalar que al primer tram i tenint en compte el transport públic hi havien accedit 1000 persones menys, mentre que al segon tram aquesta xifra arriba a les 3000.

PUBLICITAT

Una altra dada que s’ha aportat és que la tercera setmana d’agost és la que hi ha hagut més afluència de persones. Aquestes dates hi va haver una mitjana de 2.007 persones diàries que anaren al far, mentre que 6.072 anaren a la platja cada dia, la majoria d’elles entre les 19 i les 00 hores. Pel que fa als busos, 1.600 persones al dia han accedit a Formentor usant el busos que s’han habilitat.

Sigui com sigui, Sevillano va fer un balanç “bastant positiu” de les restriccions d’enguany i creu que han complit els objectius, que no eren “impedir que la gent vagi a Formentor, sinó que es faci de manera més sostenible”. Per això, el conseller no va voler descartar que l’any que ve s’ampliïn les restriccions. Això sí, no va poder aportar xifres sobre el nombre de sancions que la DGT ha imposat a causa de les restriccions.

Gent a la Creueta durant la posta de sol

La moda de la posta de sol

Sevillano, també va aprofitar per demanar als operadors turístics que no promocionin les postes de sol a Formentor i a la Creueta, ja que s’ha constat una afluència massiva de vehicles que enguany accedien a Formentor a partir de les 19 hores, quan les restriccions ja no s’aplicaven. A més, el conseller creu que les restriccions no tenen a veure amb les restriccions, ja que es tracta d’una tendència actual que existiria igual encara que hi hagués restriccions.

El batle de Pollença, crític amb les restriccions

El batle de Pollença, Tomeu Cifre, opina d’una manera molt diferent. Segons ha declarat a mitjans insulars, creu que les restriccions posades en marxa a Formentor han tingut un “efecte crida”, sobre tot el capvespre, quan es produeixen les aglomeracions. Critica que la d’enguany ha estat una campanya on hi ha hagut molta manca d’informació i molta improvisació. A més, ha declarat que tot i que “en teoria les restriccions tenen un motiu mediambiental, però pareix que es deuen més a un afany recaptatori”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT