LA BAIXADA DRÀSTICA EN EL PREU DE LA LLANA OBLIGA A LES COOPERATIVES A REPLANTEJAR-SE LA SEVA COMERCIALITZACIÓ

279

Els primers dies de juliol s’acaben els dies de tosa. Una feina que coneixem bé els pollencins, ja que l’ovella és l’animal més abundós a la ramaderia del municipi. De fet, de Pollença surten aproximadament el 7 per cent dels mens que es venen a tota l’Illa i la Cooperativa Pagesa recull cada any prop de 18 tones de llana, de les 200 que es tonen a tota Mallorca. Però la llana ha passat de convertir-se en un ingrés extra per al pagès, a un vertader problema.

Tondre és una feina necessària per millorar el benestar dels animals i evitar malalties. Cada ovella gènera de mitja cada any un kilogram de llana, que s’ha de vendre o eliminar. Tirar-la no és una opció, ja que és un residu que necessita un tractament especial que el ramader ha de pagar. Però vendre-la tampoc no és una opció gaire millor.

El preu de la llana ha abaixat un 30 per cent en només un any

No fa tant, la llana tenia un preu alt perquè era usada per fer roba o per omplir els matalassos, però l’aparició dels materials sintètics ha fet que el preu hagi anat baixant any rere any. Segons Paco Úbeda, gerent de la Cooperativa Pagesa de Pollença, fa només 28 anys la llana es pagava a 165 pessetes/kg (1 euro), fa devers cinc anys anava a 50 cèntims, l’any passat se’n pagaven 30 i enguany només es paguen 18 cèntims per kilogram. Això és una reducció del 30 per cent del preu en només un any.

PUBLICITAT

El monopoli de la llana a Mallorca

Un dels principals problemes, segons la Cooperativa de Pollença, és que a Mallorca només existeix un operador que compri llana i aquest monopoli fa que els ramaders estiguin sotmesos als seus preus. Això ha fet que els pollencins hagin iniciat converses amb altres cooperatives per intentar vendre la llana directament a empreses peninsulars. Però els costos del transport, degut a la voluminositat de la llana, fa que els costos siguin molt alts i els marges de benefici massa baixos. Les cooperatives s’estan plantejant adquirir una compactadora per fer petites bales de llana més fàcilment transportable, però el seu alt cost fa que, segons Paco, sigui una opció molt llunyana que de moment està descartada. Tot i de moment no poder compactar la llana, Paco Úbeda creu que enguany miraran de fer qualque enviament a la península, i si l’any que ve continua el preu baix, seguiran amb el mateix plantejament.

La baixa qualitat de la llana mallorquina

A més, el fet que l’ovella a Mallorca estigui criada en règim extensiu, abaixa molt el preu i la qualitat de la llana, ja que té molta brutor d’herbes i terra. Que les ovelles estiguin a lloure, tot i millorar molt la qualitat de vida de l’animal, també abaixa el preu de la seva pell. Mentre que a la península es poden pagar fins a 10 euros per una pell d’ovella, els ramaders insulars just en cobren 20 cèntims.

Una crisi que no només afecta la llana

Però el preu de la llana no és l’únic problema al qual s’enfronta la Cooperativa Pagesa de Pollença. Tot i haver aconseguit fites importants, com la creació d’una marca de qualitat i la construcció d’un engreixador únic a l’illa, cada any el nombre de mens es va reduint. Els motius són diversos. Per una banda el baix rendiment en comparació, per exemple al lloguer vacacional, fa que cada vegada més pagesos vagin abandonant la cria d’ovella. Tampoc no existeix un relleu generacional per als pagesos que es van jubilant. De fet, aquest és un problema al qual s’enfronta la mateixa junta directiva de la Cooperativa Pagesa de Pollença. I és que mentre bona part dels seus membres estan en edat de jubilació, que no hi ha cap generació més jove que se’n pugui fer càrrec.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT