AVUI TOCA MENJAR MAMELLES DE SANTA ÀGUEDA

585
Mamelles de Santa Àgueda. Foto: Facebook Conxa Forteza.

Avui, dia 5 de febrer, és santa Àgueda, una santa siciliana que, com tantes altres devotes cristianes, fou turmentada per defensar la seva fe. Davant la negativa a casar amb el procònsul romà Quicià, li tallaren els pits motiu pel qual, a Sencelles, es manté la tradició de menjar Mamelles de Santa Àgueda, uns dolços que “són beneits pel capellà i oferts a la santa, després se reparteixen entre les dones del poble. És creença popular que ajuden a combatre les malalties femenines, i especialment el mal de pits, a la dona que aquest dia en menja”, segons apunta l’escriptora Conxa Forteza al seu Facebook.

Fa un parell mallorquí d’anys, el professor Gabriel Bibiloni va dedicar un interessant post a Santa Àgata. I, avui mateix, al digital Card.es, Tomàs Martínez recordava la dita mallorquina segons la qual “Per Santa Àgueda sembra l’alfàbrega”.

Nosaltres ens centrarem en el vessant gastronòmic per si algú s’anima a ficar-se dins la cuina per elaborar aquest dolç que, fora de Mallorca, és molt més popular com expliquen en aquesta entrada del blog Ben Remenat.

La recepta de Mamelles

Conxa Forteza apunta una recepta de Mamelles de monja que és molt semblant a las Mamelles de Santa Àgueda que despatxen al forn de Sencelles.

PUBLICITAT

Aquestes Mamelles, duen 150 mil·lilitres de llet tèbia, 20 grams de llevat de forner, 1 ou sencer i 2 vermells, 50 grams de mantega (que es pot substituir per saïm), 75 grs de sucre, 400 grams de farina de força, 1 polsim de sal, la pell d’una taronja ratllada, un ou per pintar, sucre llustre i cireres confitades.

En un bol, desfeim el llevat amb una mica de llet tèbia, afegim un poc de farina fins aconseguir una textura un poc espesseïda. Tapam amb paper film i deixam reposar devers 15 minuts.

Batem l’ou i els 2 vermells amb el sucre, afegim la ratlladura de taronja, la mantega o saïm i mesclam ben mesclat. Afegim el llevat que ja haurà pujat i la resta de la llet. Anam incorporant la farina amb la sal mesclada i pastam fins aconseguir una massa elàstica que no s’aferri a les mans.

Feim una bolla amb la pasta i la deixam en un recipient untat amb una mica d’oli tapat amb film. Deixam reposar fins que pugi de volum en un lloc càlid (devers 2 hores).

Passat aquest temps, tornam pastar una mica per treure l’aire de fermentació i formam boletes com si féssim coquetes de patata. Les col·locam damunt la llauna amb prou espai perquè, en créixer no s’aferrin uns amb els altres. Pintam amb ou batut i deixar reposar devers 1 hora.

Encalentim el forn a 160º i, enfornam els panets durant 15/20 minuts, fins que estiguin daurats.

Deixam refredar, ensucram i decoram amb la cirereta. També es poden farcir amb nata o crema, i fins i tot cobrir amb xocolata.

Si voleu veure el pas a pas, al blog Ben Remenat, hi ha una galeria de fotografies ben detallada

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT