AVUI, 14 D’ABRIL… RECORDAM LA REPÚBLICA

410
Un any després de proclamar-se la República, el president espanyol Niceto Alcalá-Zamora visità Pollença. Com es pot veure a la instantània, aquell dissabte 2 d’abril de 1932, el carrer de Monti-Sion s'omplí de gent. Al fons, s'hi veu una gran bandera republicana al balcó del Centre Republicà. Fotografia de la pàgina Fotografies antigues de Pollença, cedida per Gabriel Cerdà Buades, "Picarol".

Avui, 14 d’abril, a les 19 hores, a la plaça dels Seglars, hi haurà l’únic acte que, aquest pandèmic 2021 a Pollença, se celebrarà en homenatge a la República i als republicans.

I és que avui, 14 d’abril fa 90 anys que es va proclamar la Segona República Espanyola que no només rellevava una monarquia corrupta, sinó que també obria la porta a la igualtat, a la justícia i a la llibertat.

Les eleccions del 12 d’abril de 1931 varen donar una clara victòria als partits republicans. No va passar el mateix, a Pollença, on, tal i com apunta Pere Salas a la Història de Pollença. Segle XX, va guanyar el “Partido Pollensín, que no era altre que l’antic partit liberal, integrat pels seguidors de Joan March, Verga“.

Això no obstant, el 14 d’abril de 1931, aquí mateix, a Pollença com arreu de l’Estat espanyol, es va viure una jornada festiva, alegre i plena d’optimisme. Tant és així que el mateix Pere Salas recorda que “la festa va ser grossa, segons descriu el periòdic Pollensa“:

PUBLICITAT

Por el pueblo la noticia [de la proclamació de la República] corrió como reguero de pólvora no pudiendo ocultar los rostros la emoción que sentían; perplegidad unos, decepción otros y, los más, inmensa alegría. El pueblo español reivindica de una vez todos sus derechos, con la revolución más portentosa que han conocido los pueblos del mundo, sin efusión de sangre, con un voto, en las urnas, demostrando a todas las democracias del universo, que el voto, es el arma más poderosa que puede esgrimir un pueblo deseoso de reivindicarse.

(…) El pueblo que acudía de todas partes iba engrosando el grupo que llenaba por completo la calle de Montesion estacionándose frente a la casa de la Villa (…) Por la noche se organizaba una imponente manifestación, precedida por la bandera tricolor de la República española (…), al llegar frente al centro republicano la banda interpreta “La Marsellesa” que el pueblo escucha descubierto y coreándola. Se escuchan vítores a la República y a los mártires de Jaca...”

Salas afegeix que “a la mateixa manifestació, el republicà pollencí Solivellas va fer un discurs en català” en el qual “l’orador va voler transmetre la incompatibilitat existent entre la definició de ciutadans i el caciquisme” imperant a Pollença. No debades, Solivelles acabà el discurs d’aquell 14 d’abril de 1931, a Pollença, demanant “tots els esforços realitzats pels nostres correligionaris de les capitals, se malograrien, si no sabessem aprofitar-nos de les plenes llibertats ciutadanes, que mos concedeix la naixent República”.

Això passava a Pollença, poques hores després que, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, els líders republicans Francesc Macià i Lluís Companys proclamassin la República. Perquè us faceu una idea de l’ambient que es va viure a Pollença i que molts dels pollencins que visqueren aquell moment, recordaren tota la vida, vet ací els discursos de Macià i Companys d’aquell dia històric ple d’esperança.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT