AUGMENTA EL NOMBRE DE FERRERETS ALS TORRENTS DE POLLENÇA

321

Augmenta el nombre de ferrerets als torrents de Pollença, com als de la resta de la serra de Tramuntana. Segons la conselleria de Medi Ambient del Govern de les illes Balears, el nombre de larves de ferreret és actualment de 30.787, una mica superior al recompte que es va fer els dos darrers anys quan es contaren 29.314 i 29.572 larves respectivament.

Des de la conselleria de Medi Ambient, destaquen aquesta tendència a l’alça des que el 1991 començaren a recomptar exemplars arran de la posada en marxa del primer pla de conservació. Aleshores, es recomptaren 13.914 larves, la meitat de la població actual.

Entre els mesos de juny i agost, quan hi ha més larves, el Servei de Protecció d’Espècies ha realitzat el seguiment de les diferents poblacions, algunes de les quals es troben en torrents del municipi de Pollença, Les tasques s’han centrat en el recompte de larves a gorgs i aljubs on viuen els ferrerets.

Paral·lelament, també s’ha fet un control dels depredadors i han retirat 12 exemplars de serps d’aigua (Natrix natura) de dos torrents amb poblacions naturals. Aquesta serp pot perjudicar les poblacions de ferreret, ja que és capaç d’acabar amb totes les larves d’un gorg amb molt poc temps.

PUBLICITAT

De fet, es considera que aquesta serp és la responsable d’haver fet desaparèixer el ferreret a Menorca i a bona part de Mallorca, on va quedar reduïda als torrents més amagats de la serra de Tramuntana. És per això que es controla el principal depredador del ferreret amb l’objectiu d’evitar una alta mortalitat.

També es contempla el pla de conservació de ferreret amb la creació de noves localitats. En aquest sentit, inicialment, hi havia 14 poblacions naturals, però el progressiu augment ha fet que, actualment, n’hi hagi 34. Així, un 24 per cent dels exemplars viu a poblacions de nova creació.

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d’extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la serra de Tramuntana. Fou descrit el 1977 a partir de restes fòssils, però el 1980 es va trobar viu a la serra de Tramuntana. Des del 1985 es duen a terme mesures de conservació del ferreret que, entre altres, contempla la cria en captivitat i l’alliberació, retirada de depredadors introduïts, restauració d’hàbitats o creació de noves poblacions. L’any 1991 es va fer un cens de larves a totes les localitats conegudes i cada any s’actualitza.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT