ARRELS MARINES IMPLEMENTARÀ LA PRIMERA ESTACIÓ DE REPLANTACIÓ DE POSIDÒNIA A FORMENTOR

345
Foto: Nicolau Cerdà.

Si tot va bé en les properes setmanes, Arrels Marines en cooperació amb la Fundació Cleanwave implementaran la primera estació de replantació de posidònia a Formentor. La selecció del lloc s’ha fet en base a estudis científics. Ara bé, també hi ha una qüestió sentimental, o sigui que no és que Formentor estigui pitjor que altres punts de la costa de Mallorca, però necessita aquesta repoblació.

En aquest projecte pilot, hi participaran dos membres d’Arrels Marines i altres dos de Cleanwave. No saben quin temps hi hauran d’invertir, “perquè dependrà del temps que hi hagi a la mar i del temps que hi puguem invertir”, avança el fundador i membre d’Arrels Marines, el pollencí Josep Vives. De fet, el mateix Vives explica que tots els membres d’Arrels Marines poden dur a terme aquestes feines, sempre, això sí, “a les ordres dels científics”.

Allò que tenen ben clar és que, una vegada feta la repoblació, “s’haurà de fer un seguiment amb monitoratge per comprovar que tot va bé i que no es faci malbé d’un dia per l’altre”, assegura Vives.

A més a més, també tenen en ment dur a terme activitats mediambientals per donar a conèixer el projecte i, sobretot, conscienciar la població sobre la importància de les praderes de posidònia. És per això que, una de les coses que miren a l’hora de crear aquestes estacions és l’accessibilitat, “perquè així podem acostar-hi la gent per fer activitats ambientals i mostrar la feina que es fa”, concreta Josep . En aquest sentit, apunta que “hem fet una proposta a l’Ajuntament per dur a terme aquestes activitats a través del Pla de desenvolupament Turístic”.

PUBLICITAT

Aquest primer projecte de reforestació té un cost de 16.000 euros.

Foto: Nicolau Cerdà.

Arrels Marines

Arrels Marines és una associació que es va constituir l’estiu passat amb l’objectiu protegir i garantir el futur de la posidònia oceànica a través de la replantació, la consciència ecològica i l’educació ambiental. I és que “una hectàrea de Posidonia oceanica pot arribar a produir més del triple d’oxigen que una mateixa hectàrea de bosc tropical i, tot i això, s’estima que el ritme al qual està desapareixent la Posidonia oceanica és fins a vuit vegades superior al de la pèrdua d’aquests boscos”, apunten al seu web arrelsmarines.org

Durant l’estiu passat varen dur a terme tallers mediambientals a través de l’ajuntament d’Alcúdia i “teníem previst oferir activitats mediambientals a les escoles, però ho tenim en pausa degut a la situació sanitària”, comenta Josep Vives.

En aquests moments, a Arrels Marines, hi ha set pollencins i una alcudienca tots ells apassionats de la mar i del medi ambient, a més d’una formació acadèmica destacable. Entre ells, hi ha una biòloga marina i un oceanògraf que, des de la formació de l’associació, s’han dedicat a fer estudis preliminars de la costa mallorquina per conèixer quines són les zones més degradades.

Amb coneixement de causa, van presentant els projectes de regeneració a Costes per obtenir els permisos pertinents per poder dur a terme una estació en aquell lloc. Aquesta és, sens dubte, la part més ferragosa.

Tanmateix, però, mentre esperen les respostes de Costes, es dediquen a fer estudis d’impacte ambiental i recol·lectar dades per poder començar la regeneració tan aviat com disposin dels permisos.

Pel que fa al finançament dels projectes d’Arrels Marines, una organització sense ànim de lucre, hi ha diverses vies. D’entrada, qualsevol persona es pot fer sòcia (per 5 euros mensuals o 50 euros anuals), fer un donatiu (cosa que feren Joves pel canvi arran de la seva dissolució) o adoptant posidònia. Trobareu més informació a través de la web d’Arrels Marines.

A més a més, disposen de marxandatge que, més endavant, es podrà comprar a diferents negocis.

Foto: Nicolau Cerdà.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital