AQUEST ESTIU HI HAURÀ SONS DE NIT

353
Maika Makovski inaugurarà els Sons de Nit de 2020 a Pollença.

La música que tant ha ajudat durant el confinament serà protagonista d’aquest atípic estiu de 2020. Si la setmana passada s’anunciaven uns concerts setmanals a la fresca, aquests dies s’ha sabut que, de moment, es mantenen el Sons de Nit. I, mentrestant, l’agenda del mes de juny ve carregada d’activitat musical amb un maridatge d’òpera i vi de les bodegues de ca n’Axartell i una interessant vetlada sobre el suïcidi, en la qual no hi mancarà la música.

Sons de nit

El regidor de Cultura de l’ajuntament de Pollença, Pep Marquet, afirma que, “de moment, es mantenen els concerts del cicle Sons de nit, ja que tots coincideixin dins la nova normalitat, quan es podrà volar per raons de feina. De fet, els trasllats era una de les coses que més ens preocupava al respecte”.

Per suposat, els concerts es faran controlant l’aforament cosa que, en principi, “no és problema per als dos concerts de juliol, que estan programats al Claustre de Sant Domingo”. Ara bé, els dos d’agost eren gratuíts i estaven programats a l’aire lliure. Per tant, controlar l’aforament és més difícil i ens haurem de plantejar fer-los a l’interior”, explica Marquet.

Els concerts programats a Pollença dins el marc de Sons de Nit són:

PUBLICITAT

Dijous 2 de juliol, a les 21 hores, al Claustre de Sant Domingo. Maika Makovski pesentarà “Love you till I die”

Dijous 9 de juliol, a les 21 hores, al Claustre de Sant Domingo, Marina Rossell presentarà “Canta Moustaki i Cançons de la Resistència”

Aquests dos concert seran de pagament i amb l’aforament limitat. Ja dins el mes d’agost, està previst fer altres dos concerts de Sons de nit al municipi de Pollença. Es tracta del de Las Migas, programat per al dimecres 5 d’agost, als jardins Joan March i el de The Swing Cats, programat per al dijous 27 d’agost, davant l’Església de Sant Vicenç. Aquest dos concerts d’agost estan subjectes a possibles canvis per poden garantir les mesures de seguretat per mor de la covid-19.

Maridatge d’òpera i vi

Aquest divendres 5 de juny, a les 19’30 hores, al Claustre de Sant Domingo de Pollença, hi haurà un Maridatge de vi i òpera; un concert amb un repertori relacionat amb el vi a càrrec del baríton, Jorge Tello; el tenor, Joan Laínez i la pianista, M. Victòria Cortès, amb tast de vins de les bodegues pollencines de Can Axartell.

El repertori d’aquesta sessió de Maridatge de vi i òpera inclou temes com “Udite, udite, o rustici” de L’elisir d’amore de Giacomo Donizetti, “Questa e quella” de Rigoletto Giuseppe Verdi, “Cortigiani vil razza dannata” també de Rigoletto de Verdi, “In un coupé” de La Bohème de Puccini, “Tarda é la notte” de Tosca del mateix Puccini, “Viva il vino spumeggiante” de Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, “Invano Alvaro” de La forza del destino de Verdi, “E sempre lava… Dammi i colori” de Tosca de Puccini, “O Carlo, Ascolta…” de Don Carlo de Verdi, “Mamma, quel vino generoso” de Cavalleria Rusticana de Mascagni, “Votre toast” de Carmen George Bizet i “Io l’ho perduta…Dio che nella’alma infondere amor” de Don Carlo de Verdi.

El preu de l’entrada és de 15 euros i, des de la companyia Euroclàssics, reconamen al públic dur mascareta i guardar la distància de seguretat, tant per accedir com per sortir del Claustre i també durant el concert.

Jorge Tello és un baríton resident a Mallorca, on desenvolupa la seva carrera musical dins del repetori verista italià. Va començar la seva trajectòria amb l’Òpera de Sabadell, des d’on s’ha donat a conèixer a diferents escenaris mundials.

Joan Laínez és tenor, ben conegut a Pollença, on durant alguns anys va dirigir el Cor. Nascut a Llucmajor, ha estudiat al Conservatori professional de Música de Palma.

I Maria Victòria Cortès és pianista. Nascuda a Palma, s’ha format al Conservatori de les Balears, al Conservatori del Liceu de Barcelona i al Mozarteum de Salzburg.

El sacrifici dins l’òpera

El dissabte 13 de juny, a les 19 hores, al Claustre de Sant Domingo, començarà una interessant vetlada durant la qual, a més d’afrontar el tema del suïcidi, es repassarà la qüestió del sacrifici dins l’òpera.

L’acte començarà a les 19 hores amb una taula rodona “Sobre el suïcidi” amb la participació de la presidenta de l’Associació de Familiars i Amics de Supervivents per Suïcidi a les illes Balears (AFASIB), Maria Francisca Morell; la psícologa clínica, Nicole Haber; el doctor en Filosofia, Natanael F. Pacheco, i la soprano, Guimar Cantó.

Segons els organitzadors, “el suïcidi és la primera causa de mort no natural a les Illes Balears, amb 103 casos el 2017 segons dades del INE. En canvi les morts per accident de trànsit del mateix any foren 57”.

A partir de les 20 hores, al mateix Claustre de Sant Domingo, la soprano Guimar Cantó i el pianista Francesc Blanco donaran visibilitat al suïcidi, a través de personatges que han sacrificat la seva vida en l’escena lírica com Giulietta (juntament amb Romeu), Medea, Anna Bolena, Lucrezia Borgia, Carmen, Norma, Violetta o Liu com a personatges de les respectives òperes han fet sacrificis amb les seves vides que les han conduït a la mort o fins i tot s’han suïcidat en escena.

Euroclàssics aprofita “aquest recull de personatges i arguments per transmetre valors socials des de la música clàssica i visibilitzar el suïcidi”, perquè “tal com defensen actualment els psiquiatres, visibilitzar el suïcidi i considerar-ho un greu problema de salut pública són les claus per a la seva prevenció”.

El preu de l’entrada general és de 15 euros i per als estudiants, 5 euros.

Aquest és el primer acte de la Primera Primavera Cultural Pollencina. Dia 27 de juny, a les 19’30 hores, al mateix Claustre de Sant Domingo, l’escriptor Sebastià Alzamora oferirà una conferència sobre la poesia i la literatura de Wihelm Müller, mentre que el tenor José Manuel Sànchez i el pianista Francesc Blanco interpretaran “La bella molinera” de Franz Schubert.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT