AL CEL NOCTURN ESTÀ A PUNT DE PASSAR UNA COSA TOTALMENT EXCEPCIONAL

1121

El 2020 ha estat un any “diferent”, d’això no hi ha dubte. Però encara queda un esdeveniment que el farà més especial, i no estem xerrant de res relacionat amb virus. A finals d’aquest mes de desembre ocorrerà un fet que no passava d’ençà de l’edat mitjana, fa 800 anys, i no tornarà a passar fins al 2080. Els dos planetes més grans del sistema solar, Júpiter i Saturn, s’alinearan amb la terra i es veuran al cel com un de sol. Realment aquesta alineació planetària passa cada 20 anys, però des del 4 de març de 1226 no hi havia hagut una aproximació tan propera com la d’enguany.

Quan es pot observar?

Aquesta “gran conjunció” serà total la nit del 21 de desembre, quan els dos planetes estaran a la mínima distancia un de l’altre, essent pràcticament indistingibles sense usar un telescopi. Però a partir del 16 de desembre ja es podrà observar com dia a dia es van aproximant.

Com es pot observar?

Tot l’any es poden veure planetes a simple vista sense gaire dificultat. De fet, les “estrelles” més brillants de la cúpula celeste en realitat són els planetes Júpiter, Venus, Mart, Saturn i Mercuri. A més, la llum que fan és diferent, ja que no pipelleja igual que la de les estrelles.

Foto: aplicació SkySafari

En el cas d’aquesta conjunció de gegants, només es podrà observar fins una hora després de posar-se el sol en direcció sud-oest, ja que més tard els planetes s’amagaran baix la línia de l’horitzó. A simple vista s’observarà com a dues estrelles molt brillants i el dia 21 seran indistingibles un de l’altre. Cal tenir en compte que Júpiter és l’astre més brillant després de la lluna.

PUBLICITAT

Però com realment es podrà gaudir de l’espectacle, serà amb l’ajuda d’uns binoculars, o molt millor, d’un telescopi. Amb aquests aparells encara es podran diferenciar els dos planetes i sense molta dificultat es podran observar els anells de saturn i les llunes de júpiter.

Altres esdeveniments astronòmics

La “gran conjunció” no és l’únic regal de Nadal per als astròlegs afeccionats. La pluja d’estels més intensa de tot l’any, les Gemínides, està tenint lloc aquests dies. La pluja ha tingut el seu màxim la nit del 13 al 14 de desembre, però les nits d’abans i després encara es podran veure molts metors enforma d’estrelles fugaces.

Foto de llarga exposició de les Gemínides del 2012 desde el Observatori Cerro Paranal. Font: NASA/APOD.

El 14 de desembre hi ha un eclipse total de sol, però només es podrà veure a l’hemisferi sud, o des d’aquí via streaming a aquest enllaç.

Però el més curiós de tot, és que el punt màxim de la conjunció de planetes coincideix amb el sostici d’hivern i més exactament a les 11 del matí. El solstici marca el començament de l’hivern, però també és el moment de l’any que el sol està més baix a l’horitzó, el dia més curt i la nit més llarga de l’any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT