AGOST DE 1938, UNA EXPLOSIÓ A LA BADIA DE POLLENÇA DEIXA MÉS DE 20 MORTS

580

Els primers dies d’agost de l’any 1938, una gran explosió a la badia de Pollença va deixar més de 20 i morts i una vintena de ferits. L’explosió va succeir al creuer de guerra italià “Quarto”, que estava fondejat a aigües pollencines. Amb la guerra civil encara activa, la badia de Pollença era utilitzada com a base de concentració de l’esquadra franquista i italiana. El “Quarto” era un creuer explorador que fou insígnia dels bucs de guerra italians que operaven a España. Va ser construït per la Regia Marina italiana durant la dècada de 1910, participant a la primera guerra mundial. Es propulsava amb quatre turbines de vapor, i sembla que l’explosió d’una de les calderes va ser la causant del greu accident. Així ho conta Pere Salas al llibre Història de Pollença s.XX: “En aquest context cal situar el gran accident de l’agost de 1938, provocat per l’explosió d’una caldera del creuer italià Quarto. Set membres de la tripulació en resultaren morts a l’acte, altres vint moriren a l’hospital de Palma, i vint més patiren ferides.”.

La notícia féu la volta al món, el “The Sydney Morning Herald”, publicà el dia 6 d’agost: “Una explosió a una caldera al creuer italià Quarto a la badia del Port de Pollença el dia 1 d’agost va matar 14 i va ferir 20 enginyers i bombers.” Però quina va ser la causa de l’explosió, un diari republicà publicava el següent titular “Una explosion en un crucero italiano anclado en Pollensa. ¿Sabotaje? Lo más seguro”. La notícia no diu res dels causants del possible sabotatge, però cita que, segons fonts oficials, l’explosió va succeir quan salpava del Port de Pollença.

El “Quarto” amarrat al port de Varna el 7 de juliol de 1932

Sigui com sigui, el creuer va sobreviure a l’explosió i no es va enfonsar, però el mes de gener següent ja va ser retirat del registre naval i remolcat fins a Livorno, on el seu casc va ser usat per provar torpedes i llanxes explosives que després s’usarien a la Segona Guerra Mundial. Una d’aquestes llanxes va ser la culpable que finalment s’enfonses el novembre de 1940.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT