AGATHA CHRISTIE I POLLENÇA

472
L'escriptora britànica Agatha Christie. Foto: abc

El 12 de gener de 1976 va morir l’escriptora britànica Agatha Christie, va morir a la seva residència de Wallingford, a Oxford (Regne Unit). Tenia 85 anys i, tal i com va deixar escrit a la seva autobiografia, deixava enrere una “bona vida”.

En un moment d’aquesta “bona vida”, Agatha Christie va venir a Pollença, on, a més de passar-hi unes vacances, va escriure un dels seus vuitanta relats policíacs.

Agatha Christie va arribar a Mallorca “un mes de març de l’any 1932” després d’un llarg viatge per Luxor, El Caire i Jerusalem. Conten que, quan arribà a Palma, la sorprengué la gran quantitat de turistes que hi havia. Ella sabia que, en l’hivern, hi havia molts turistes anglesos i americans, però a punt de començar la primavera “es queixava que Palma estava plena d’estrangers i que no hi havia manera de trobar habitació en cap dels tres hotels més coneguts de ciutat”.

Si fa no fa així “ho va descriure a la seva novel·la de relats editada baix dos títols, el primer: The Regatta Mystery and Other Stories i després Problem at Pollensa Bay and Other Stories“. En la traducció a l’espanyol, llegim:

PUBLICITAT

“Todos, ingleses, americanos, iban a Mallorca en invierno. Todo estaba abarrotado. Dudaba de que pudiera encontrar sitio en ninguna parte, a no ser quizás en Formentor, donde los precios eran tan elevados que incluso los extranjeros vacilaban ante ellos”.

Així les coses, va agafar un taxi i va venir cap al nord de Mallorca, molt possiblement amb la intenció d’allotjar-se a l’Hotel Formentor. En passar pel Moll, va quedar meravellada amb la Badia de Pollença. Així que hi va quedar.

El detectiu Parker i els seus acompanyants “Nunca llegaron a aquel centro de la plutocracia porque, después de pasar por las estrechas calles de Pollença, siguiendo la sinuosa línea de la costa, llegaron al Hotel Pin d’Or, un pequeño hotel situado a la orilla del mar, con una vista que en la neblina de aquella hermosa mañana tenía la exquisita vaguedad de una lámina japonesa comprendió en seguida que éste y sólo éste era el sitio que andaba buscando”.

Els entrecomillats són paraules del post del Facebook de Conxa Forteza Bruno.

Quin és l’hotel Pins d’Or?

Aquell hotel Pin d’Or situat a vorera de mar i amb una espectaular vista a la badia, podria ser l’hotel Illa d’Or fundat al 1929, però també el Mar i Cel, obert als anys 20. En cap cas, no hi ha registre de l’estança d’Agatha Christie.

La mateixa Forteza Bruno apunta que “diuen que els horabaixes solia prendre el te a l’Hotel Mari-Cel, que juntament amb el L’illa d’or, surten a tres de les seves novel·les amb els noms de Pin d’Or i Mariposa. També diuen que va passar per l’Hotel Barceló-Formentor. En aquella època l’hotel Illa d’Or el duien el matrimoni Ángela Llobera y Miguel Llobera Cladera, que recordaven a Agatha Christie com l’escriptora“.

Foto: Arxiu Bestard.

Pere Salas amb motiu del 75è aniversari de l’Hotel Illa d’Or, destacava el nom d’Agatha Christie entre els literats que s’hi allotjaren. En aquest sentit, recollia “els testimonis orals de Dª Margalida i Dª Concepció Oliver Llobera, va ser client de l’hotel els anys 1932 o 1933, en temps de l’arrendament de Miquel Llobera. Amb molta probabilitat, la seva habitació estava situada al primer pis. Curiosament, encara recorden com els seus pares es referien a ella com “l’escriptora” i la circumstància que el servei no es podien oblidar mai de tenir-li preparada la mantega durant els seus àpats”.

“Allò que no ofereix dubtes és la mirada que Christie projecta sobre l’entorn: la fascinació pels detalls i plaers de l’indret descriuen el paisatge del lloc i defineixen el paisatge interior de l’escriptora, la feliç mirada d’un feliç moment, un estat que trasllada al personatge protagonista del relat, el detectiu Parker Pyne: “Tot plegat era molt tranquil i agradable. Les noies passaven patinant, vestides amb pantalons i amb vistosos mocadors de colors que els cobrien la meitat superior el cos””.

Hotel Illa d’Or. Foto: Facebook Hotel Illa d’Or.

Després d’Agatha Christie

Alguns afirmen que Agatha Christie va tornar a Pollença. Altres recorden Peter Ustinov durant el rodatge del film Muerte al sol basat en un text de l’escriptora anglesa. I, fins i tot, hi ha qui li reten un tribut: és el cas de Lluís Barallat a la novel·la Teatro de sombras, inspirada també en la Badia de Pollença.

No podem acabar sense recordar que, pel mes de juliol de 2020, l’editorial Espasa va treure una reedició de Problema en Pollensa d’Agatha Christie.

Sigui com sigui, qualsevol pot ser Parker Payne llegint Problema en Pollença o passant unes vacances en un encantador hotel de la Badia de Pollença.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT