AFAMA I LA LLUITA CONTRE L’ALZHEIMER

41

Avui és el dia mundial de l’Alzhèimer i per aquest motiu volem compartir amb els nostres lectors aquest ariticle que publicarem fa pocs mesos a les pàgines del PUNT iNFORMATIU POLLENÇA.

Aprofitam per recordar que avui a les 14:00 al claustre de Sant Domingo, AFAMA organitza un dinar commemoratiu del Dia Mundial de l’Alzheimer. El preu del dinar són 12€ per adults i 8€ per als nins fins a 8 anys. Els tiquets es poden adquirir a la Drogueria Reus, a Electrodomèstics Reus i a Mar Blava.

AFAMA, 20 ANYS MILLORANT LA QUALITAT DE VIDA DELS MALALTS D’ALZHEIMER I DELS SEUS CUIDADORS

L’any 1997 set famílies, que tenien en comú el fet de tenir un familiar diagnosticat d’Alzheimer, es reuniren per crear una associació que els servís per donar-se suport com a cuidadors, i que a la vegada cercàs solucions encaminades a millorar la qualitat de vida dels malalts. Així, un 25 d’abril d’ara fa 20 anys, va néixer AFAMA, l’Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer. De llavores ençà no s’han deixat de donar passes curtes però fermes cap endavant, segons comenta l’actual directora de l’associació, Maria Morro.

AFAMA va néixer amb el suport del Club Rotary de Pollença i de la llavores regidora de serveis socials Francisca Ramon. Al principi només es feien reunions entre els familiars, quasi com una teràpia de grup, i no tan sols hi havia un lloc físic on realitzar aquestes reunions, que es feien o llocs com la biblioteca del Moll o als seus habitatges particulars. Tot i això, ja des del primer any, es començaren a organitzar activitats amb la finalitat de recaptar fons i donar-se a conèixer i el 1997 ja s’encarregaren de la Taverna de la Fira.

PUBLICITAT

No va ser fins al 2003 que AFAMA pogueren llogar el seu primer local al carrer Pius XI. També aquest any es va començar a contractar personal professional amb el programa cangur, que donava ajuda al domicili del malalt. També a aquesta època es va contractar una psicòloga per una per atendre tant als cuidadors com als malalts.

A finals del 2006 es va obrir el Centre de Respir al carrer Jonquet i es va deixar el de Pius XI. Aquest centre, per una banda es va convertir en la seu de l’associació, però per l’altre estava condicionat per poder atendre fins a 10 usuaris. Aquest local obria de 9 a 13 h amb activitats constants d’estimulació. Però amb els anys la demanda va anar augmentant i s’hagué d’ampliar l’horari a l’horabaixa.

Va arribar un punt que l’espai va quedar petit i Colonya Pollença va cedir un local on AFAMA va poder obrir un Centre d’Estimulació que va permetre atendre persones en una fase lleu de la malaltia.

Després d’això, al novembre del 2014, l’associació va abandonar els dos locals per traslladar-se a l’actual centre d’AFAMA, al costat de la residència. Aquest espai va ser construït per l’Ajuntament de Pollença i el Govern Balear, i a la vegada cedit per l’Ajuntament. Aquest canvi va permetre a AFAMA disposar de 30 places al Centre de dia i 30 més al Centre d’Estimulació. Ara mateix s’atenen a 75 famílies, ja que hi ha alguns malalts que no acudeixen al centre. Fins i tot hi ha algunes famílies de fora de Pollença i no tots els usuaris del centre tenen Alzheimer o algun altre tipus de demència.

TREBALLADORS I VOLUNTARIS

Actualment treballant al centre 14 professionals, entre administratius, auxiliars clínics, psicòlogues, etc. A mesura que han anat rebent ajudes, han anat incrementant els serveis amb la contractació de més personal. Ara, per exemple, hi ha una terapeuta ocupacional que assessora sobre com millorar les activitats de la vida diària i així augmentar al màxim l’autonomia dels pacients. D’altra banda també hi ha serveis externs com el de podologia, que evita que els malalts s’hagin de traslladar fora del centre.

A banda dels treballadors, AFAMA ha comptat amb gran nombre de voluntaris. Actualment n’hi ha que ajuden setmanalment a dins al centre, però també n’hi ha molts altres que col·laboren ajudant a les nombroses activitats que es fan durant l’any.

ACTIVITATS

Al llarg de l’any AFAMA organitza nombroses activitats, encaminades tant a recaptar fons, com a donar a conèixer l’associació. El mes més intens i amb més activitat sempre és el de setembre, ja que coincidint amb el dia internacional de l’Alzheimer, l’associació organitza una cursa i un dinar solidari.

Una de les activitats que ha tingut molt d’èxit aquests darrers mesos han estat els tallers intergeneracionals, en el que alumnes de diferents escoles de Pollença realitzaven activitats conjuntes amb els usuaris d’AFAMA. Una activitat que des de l’associació esperen que es pugui repetir cada any.

DIA A DIA

Els usuaris acudeixen al centre cada dia i hi ha uns horaris establerts que es segueixen amb rigorositat. L’hora d’arribada és entre les 8:30 i les 10 h. Durant aquestes hores es fan activitats més lúdiques i lliures, com llegir el diari o fer les felicitacions d’aniversari per als socis. Després, a partir de les 10 h és fan les fitxes d’estimulació on es treballen diferents àrees i capacitats. Les fitxes tenen diferents graus de dificultat en funció del grup amb què es treballi. Després hi ha un treball tant en grup com individual amb la fisioterapeuta. Abans del dinar hi ha els tallers de jardineria, cuina, manualitats, música, etc. Entre les 13 h i les 15 h es dina i es descansa i a l’horabaixa fins a les 18 h continuen les activitats, però amb un caire més lúdic.

AFAMA no només comparteix el pati amb la residència, sinó que moltes activitats es fan de manera conjunta. A més, com a contraprestació a la cessió del centre, AFAMA cada dijous fa una hora i mitja d’estimulació cognitiva als residents.

S’ha de tenir en compte que les malalties mentals relacionades amb l’edat sempre són degeneratives, però en aquests 20 anys els socis s’han pogut adonar que, sense deixar mai de banda el tractament farmacològic, l’estimulació pot retardar de manera notable el deteriorament. Però AFAMA no només ha aconseguit millorar la salut de moltíssimes persones majors de Pollença, sinó que han millorat l’estat d’ànim i la qualitat de vida tant dels nostres majors com dels seus cuidadors.

Joan Martorell

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT