ACLARINT EL 75 PER CENT DE DESCOMPTE PER A RESIDENTS EN ELS VIATGES PER CEL I AIGUA

298

El 27 de juny el ministre de Foment va anunciar que el 75 per cent de descompte per a residents de Balears i Canaries, en els trajectes entre illes i la península, hauria d’esperar fins el 2019. Però pocs dies més tard, el ministre José Luis Ábalos es va comprometre amb els presidents de Canàries i Balears, Fernando Clavijo i Francina Armengol, respectivament, a aplicar el descompte tan aviat com es pugui. Així, el 16 de juliol les companyies aèries ja estaven aplicant el descompte.

Tan aviat com la normativa va entrar en vigor, s’alçaren veus a les xarxes socials denunciant que les companyies aèries havien aprofitat per apujar els preus, per la qual cosa el descompte de resident quasi no es veia reflectit en els preus finals. Per saber fins a quin punt això és així i com ens afecta el descompte als pollencins hem xerrat amb Pere Fiol de l’agència de viatges Volar-e.es i Encarnació Quetglas, de B the Travel Brand.

Els trajectes interinsulars ja tenien el descompte del 75 per cent aplicat d’ençà de l’any passat

Primer de tot s’ha tenir en compte que el nou descompte només afecte els trajectes aeris i marítims entre les illes i la península, ja que els trajectes interinsulars ja tenien el descompte del 75 per cent aplicat d’ençà de l’any passat. Podríem pensar que si abans el descompte per anar a la península era del 50 per cent i ara és d’un 75 per cent, els preus haurien de ser un la meitat més econòmics que fa un parell de setmanes. Però no és així.

El descompte del 75 per cent només s’aplica al preu del bitllet, però no a les taxes aeroportuàries, que varien en funció de l’aeroport des d’on s’agafa l’avió. Així agafar un avió a Palma val 9 euros i enlairar-se dels aeroports de Madrid i Barcelona val entre 20 i 30 euros. És per aquest motiu que no s’ha percebut cap descens espectacular en els preus.

PUBLICITAT

Es cert que les companyies han augmentat el preu dels bitllests despres del 75%

Ara bé, és cert que les companyies augmentaren els preus dels bitllets tan aviat com va entrar en vigor el descompte dels 75 per cent, el 16 de juliol? Segons Pere Fiol, de l’agència de viatges Volar-E, les companyies sí que han augmentat el preu dels bitllets i, tot i que encara és prest per fer-ne valoracions més acurades, considera que el descens que realment podem percebre els residents és d’un 10 per cent. D’altra banda, Encarnació Quetglas, de B the Travel Brand, no creu que hi hagi hagut cap pujada en els preus dels bitllets d’avió, però sí que pensa que poden pujar d’aquí a 4 o 5 mesos. Per exemple, diu que un cap de setmana a Barcelona, anar i tornar en hora punta, abans no baixava dels 95 euros, i ara està sortint per poc més de 70 euros. A més, Encarnació creu que hi ha hagut certa manipulació en la informació i que les fotografies de Facebook que mostren una pujada en els preus dels bitllets són falses.

Això sí, ambdós coincideixen en una cosa, la preocupació per com aquest augment dels preus pot afectar el turisme que ve de la península, i que no té descompte de resident. Per tant, el descompte podria repercutir negativament en el turisme d’origen peninsular de cara a l’any que ve

Contractar l’equipatge amb els bitllets pot estalviar doblers

Des de les agències també aconsellen contractar l’equipatge en el moment en què es compra el bitllet, ja que així formarà part de la tarifa i també tindrà aplicat un 75 per cent de descompte. D’altra banda no cal dur cap certificat de resident per viatjar, però s’ha d’anar alerta en què el nom amb què reserves el bitllet sigui exactament igual del que figura al patró municipal.

Respecte a tots els problemes que hi va haver els primers dies per l’aplicació del descompte, ja estan solucionats.

Pel que fa al vaixell de moment no s’ha percebut cap augment de les tarifes, ja que els ferris tenen uns preus més estables. Per aquest motiu en els trajectes marítims sí que notarem una baixada considerable del preu.

On i quan viatjam els pollencins a l’estiu?

Tant Pere com Encarnació tenen clara la resposta a la segona pregunta. Els pollencins viatjam a partir del 2 d’agost. Evidentment. Segons Pere de Volar-e.es entre dia 4 i dia 10 es produeixen el 80 per cent de les sortides de pollencins. A més hi ha molts familiars de la península i sud-amèrica que arriben a Pollença precisament els dies de la Patrona.

Respecte a les destinacions a les dues agències de viatges coincideixen en una cosa, els pollencins aquest estiu van majoritàriament de creuer. Això succeeix, al manco de fa un parell d’anys cap aquí, que s’ha popularitzat sobretot entre un públic més jove. Curiosament el mes d’agost és l’època més cara per fer aquest tipus de viatges, però això no sembla resultar un impediment. Pel que fa a les rutes de Volar-e.es diuen que enguany s’ha venut molt les illes gregues.

D’altra banda, són molt pocs els pollencins que trien destinacions de platja. Els viatges a lloc com el Carib es venen més a l’hivern, a partir del mes de novembre. Amb l’excepció, segons n’Encarnació de B the Travel Brand, de Menorca, que sí que es ven molt de darrera hora i sense gaire planificació. A més, ara és molt econòmic i és fàcil trobar bitllet mentre no sigui en divendres o diumenge. Anar i tornar de Menorca ara mateix dues persones més cotxe, 50 euros. Això sí, els hotels són bastant més cars.

Una altra destinació popular els mesos d’estiu són les ciutats del nord d’Europa. Des de les més populars com París, Berlín o Londres, a les altres dels països escandinaus o Rússia. A més, els mesos d’estiu hi ha una gran quantitat de vols directes a moltíssimes ciutats d’Europa

D’altra banda, segons Pere, ha passat un fenomen curiós a Pollença, i és la venda anticipada, tal com passa en el mercat britànic. Sembla que la gent compra els bitllets abans de la temporada per tenir la il·lusió de quan acabi, anar-se’n. Això diu que és un costum boníssim, perquè és quan taconsegueixes el millor preu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT