A POLLENÇA HAN MORT ENTRE 400 I 500 OVELLES PEL BROT DE LLENGUA BLAVA

245
Ovella amb simptomes de llengua blava. Foto: Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

A finals de juny es conegueren els primers casos d’infeccions a vaques i ovelles per la malaltia llegua blava, transmesa per la picada d’un moscard. Aquests primers casos de l’illa es produïren a Pollença, i és a les ovelles i xots del municipi on més mal ha pogut fer aquest brot. De llavores ençà, segons Martí Solivellas, president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, poden haver mort entre 400 i 500 ovelles només al municipi de Pollença, una xifra que tot i no ser oficial es pot aproximar bastant a la realitat. Cal tenir en compte que de la Cooperativa de Pollença depèn la marca Me de Pollença, a la qual hi ha adscrits bona part dels grans ramaders del municipi.

s’han vacunat un 70 per cent de les ovelles del municipi

Les vacunacions començaren el 12 de juliol, i de llavores ençà, segons Solivellas, s’han vacunat un 70 per cent de les ovelles del municipi. Però el perill no ha acabat. Segons el president de la Cooperativa encara hi ha casos actius de llengua blava, i tan aviat com hi hagi les primeres pluges pot haver-hi un rebrot a causa que els moscards que transmeten la infecció es reproduiran més ràpidament.

La llengua blava és una malaltia que es transmet per la picadura d’un tipus de moscard. De fet s’ha detectat que la soca que afecta ara els ramats de Mallorca és del serotip 4 i procedeix dels Balcans.

PUBLICITAT

És important recordar que la malaltia de la llengua blava, tot i que és molt perillosa per a les ovelles, cabres i vaques, és inofensiva per a les persones, tant si reben la picadura d’un dels moscards, com si consumeixen la carn o llet d’animals infectats.

No és la primera vegada que un brot de llengua blava afecta a les ovelles de Pollença. Un dels més destacats va succeir el 2004, quan moriren moltes ovelles del municipi.

A aquesta web habilitada per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació es pot trobar tota més informació referent a l’actual brot de llengua blava.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT