“A LA PEIXATERIA FAREM EL MATEIX EDIFICI, PERÒ SERÀ DE NOVA PLANTA”

580
La Peixateria ara mateix.

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, assegura que la subvenció del Consell de Mallorca mitjançant el Pla d’Obres i Serveis per a les obres de la Peixateria no es perdrà. “Varem demanar una pròrroga i se’ns ha concedit, per això ara hem de fer via”, afirma el batle. Explica que quan s’excavaren les restes arqueològiques del cementiri musulmà es llevaren els fonaments i per això el projecte de rehabilitació ja no servia. A partir d’aquí es redactà un nou projecte semblant a l’anterior, però de nova planta. “El que hem fet és el mateix edifici, però com que l’edifici antic havia desaparegut, en lloc de fer-lo rehabilitant, el farem de nova planta” comenta Cifre afegint que aquest és el motiu pel qual el Consell manté la subvenció. Respecte de les excavacions arqueològiques diu que “va quedar tot excavat i ja no s’havia d’excavar res més”.

És el mateix edifici que a l’anterior projecte

Sobre el nou projecte, Cifre Ochogavia ha apuntat que la zona de la Peixateria serà una porxada i la part del Quarter de la Policia Local, on es mantenia la façana i s’havia fet una teulada nova, “s’haurà de tombar perquè no té base, no té fonaments”, tot i això la nova construcció serà igual que el que ja hi havia. Respecta dels usos, encara no estan determinats.

Pel que fa als terminis el batle diu que sortirà a licitació abans de final d’any i que la intenció és que devers el mes d’abril de 2021 l’estructura de l’edifici estigui acabada.

Algunes dades sobre la Peixateria

A finals de la legislatura de 2011, quan el batle era el mateix Bartomeu Cifre Ochogavia es va convocar un concurs del qual va sorgir un projecte de nova planta que havia d’ocupar els solars de la Peixateria i el Quarter de la Policia Local.

PUBLICITAT

La resposta d’una part de la ciutadania no es va fer esperar i s’organitzà una plataforma que, amb el nom d’Un Téntol per a la Peixateria, demanava conservar aquest espai vinculat a l’experiència sentimental de diverses generacions de pollencins.

Altra vegada les eleccions coincidiren en aquell moment i les municipals de 2015 anaren acompanyades d’un canvi de govern. Aleshores, un dels membres d’Un Téntol per a la Peixateria, Miquel Àngel March, substituí Bartomeu Cifre Ochogavia com a batle de Pollença.

D’aquesta manera, aquell projecte guanyador del concurs i pressupostat en devers 600.000 euros es va aparcar amb la deguda indemnització a l’autor, que fou recompensat amb 14.700 euros per la feina feta.

A canvi, es va redactar un projecte de rehabilitació pressupostat en 220.000 euros i que contemplava la restauració de la Peixateria i la rehabilitació del Quarter de la Policia Local, un edifici de planta baixa més dos pisos amb entrada pel carrer Càrritx. Per poder dur a terme aquesta obra, el Consell de Mallorca va concedir una subvenció de 138.000 euros, mentre que els altres 81.126 euros, els pagava l’Ajuntament de Pollença.

Aquelles obres s’iniciaren la tardor de 2018 i, ben aviat, es varen haver de modificar arran d’una troballa arqueològica: un cementiri d’època islàmica. La magnitud de la troballa va aparcar les obres per centrar-se amb l’excavació arqueològica que fou seguida, des del primer moment, per la direcció insular de Patrimoni.

Les obres s’havien de reprendre després de la temporada turística de 2019, però el canvi a l’equip de govern de l’ajuntament de Pollença després de les eleccions municipals de maig d’aquell mateix any, ha anat ajornant la represa fins ara.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT