ELS FETS HISTÒRICS DEL 31 DE MAIG

440

Avui 31 de maig de 2018 es commemora a Pollença l’atac dels corsaris de Dragut i la seva posterior expulsió. Per aquest motiu avui vespre tindrà lloc la trobada dels càrrecs dels moros i les cornetes i tambors de la Tropa del Soldà sonaran pels carrers de Pollença.

Amb motiu d’aquesta efemèride publicam a continuació la primera part de l’article que va elaborar Pere Salas pel PUNT iNFORMATIU POLLENÇA de l’any 2000, quan es compliren 450 del Dia de la Desgràcia. Aquests són els fets històrics.

EL 31 DE MAIG DE 1550 (I)

La matinada de dia 31 de maig del 1550, és a dir, tal dia com avui fa 450 anys, va tenir lloc a Pollença el Dia de la Desgràcia. Aquest fou un dels atacs més sagnants que mai no hem patit els pollencins, si exceptuam la Destrossa de la Germania, ocorreguda uns 30 anys abans i de la qual també convendria fer-ne memòria de tant en tan. Però ara ens interessen aquells fets de 1550 i ens interessen des de la Història, des del que ens diuen els documents i no tant des de la festa i el simulacre que celebram cada any.

Documentació històrica

La veritat és que no en sabem molta cosa. En el nostre completíssim Arxiu Municipal hi falten, precisament, documents cabdals per conèixer els fets de primera mà, entre ells el llibre d’actes dels Jurats d’aquell any. I és curiós que de la sèrie titulada Llibres dels Jurats i determinacions de consell, que comença ni més ni manco que el 1377 i que es conserva amb molt poques llacunes fins al 1698, s’ha perdut, justament, el llibre que va de 1548 a 1566. És a dir, el període que comprèn l’atac, el que vol dir que no podrem saber la postura oficial de la Universitat sobre l’assumpte. Per ventura, algun dia sortirà, vet a saber a on, encara que la seva pèrdua ja ve d’enrera, com així ho va fer constar Jaume Lladó el 1944, quan va fer el primer catàleg de l’arxiu. També falten de l’Arxiu del Regne de Mallorca els expedients dels judicis que es varen fer als acusats del Dia de la Desgràcia, una altra documentació que hauria pogut donar molt de si per aclarir el que realment va passar. Just al contrari que el cas de Maó, ja que gràcies a aquesta documentació, que comprèn els testimonis dels acusats, avui s’ha pogut reconstruir el seu saqueig de 1535 per part de Barba Rossa, el mestre de Dragut.

Així, què és el que sabem en clar? Podem dir que gràcies a l’esforç dels historiadors avui podem dir que, efectivament, no estam parlant de cap llegenda, sinó d’uns fets històrics provats, on pràcticament tots els protagonistes principals eren de carn i ossos. Per corroborar aquesta afirmació hi ha documents que en donen fe, tot i que com hem dit, no amb l’abundància que voldríem. Per començar, a l’Arxiu Municipal sí que s’han conservat els llibres de Clavaria d’aquests anys, és a dir els llibres de comptes de la Universitat, on, efectivament, s’anotaren les despeses i entrades que va provocar l’atac del 31 de maig de 1550. Aquí destaquen les notícies que fan referència als metges i cirurgians que varen ser requerits per curar els malalts. Evidentment no varen bastar els de Pollença, varen haver de venir d’Inca, com és el cas de mestre Antoni Costa i mestre Beatrio; o de Muro, com per exemple mestre Pere i mestre Martí Socies, a més del pollencí mestre Isern. Tot indica, que aquell darrer dia del mes de maig no fou de joia i de festa, sinó de sang i sofriment. Altres despeses tenen a veure amb el que consumiren aquells que varen venir a ajudar-nos, com és el cas de la vedella que es varen menjar els homes d’Inca. Encara que no ho sembli, també hi va haver entrades, com per exemple les que varen provenir de les subhastes, o encants, de la roba que s’havia trobat sense amo, o de la venda com esclaus dels sarrains presoners. Però la dada més espectacular del llibre de Clavaria té a veure amb una notícia difícil d’entendre per a nosaltres, homes europeus del segle XX, però que malauradament és inseparable intemporal de la guerra. El text original diu així: “a 4 de juny pagui par manament dels onrats jurats jo dit Clavari [Joan Torrandell] vint sous (…) an Mateu Roger y ço [es] per les 2 bestias que aportaran los quaps de Turcs y moros an Ciutat al senyor Virey…”, que per altres fonts sabem que foren 31 caps. En resum, els fets varen existir, la destrucció i la batalla fou tan real com ara estam nosaltres aquí. Hi va haver ferits, morts i captius, tal dia com avui fa 450 anys.

Els fets

Estatua de Turgut Rais al palau de Topcapi a Estambul

La pregunta que ara cal fer-se, és quins són aquests fets dels quals fins ara només n’hem donat els seus resultats. Quin fou el devenir de la batalla?. Per començar, hem de tornar repetir que ens falta documentació per poder fer un relat fidedigne i documentat. Ara bé, una sèrie de fonts indirectes podran suplir, en part, aquesta mancança. La primera d’elles es recull dins l’obra que va fer Joan Binimelis, titulada Història General del Regne de Mallorca, escrita el 1595, i de la qual només se’n conserven una sèrie de còpies, més o manco, exactes. De fet, la majoria d’autors que han tractat el tema són de l’opinió que el que relata Binimelis és verídic, per la senzilla raó que no s’ha trobat cap errada important i perquè molts dels coetanis dels fets encara eren vius quan ell la va redactar. Per altra part, recentment, l’historiador Miquel Cifre ha publicat dos textos més que bàsicament donen validesa a la història de Binimelis i aporten alguns detalls interessants. Un d’ells correspon al notari de la Pobla Joan Morro i l’altre és un document dipositat a l’Arxiu del Puig de Pollença. De tot plegat el que podem dir de l’atac és el següent:

La nit de dia 30 i 31 de maig, un estol de 20 galeres, segons Binimelis, o de 27 vaixells, segons Morro, arribaren a la badia de Pollença, concretament a la zona anomenada “El Caló”. Allà desembarcaren l’important nombre de 1.500 corsaris sota el comandament del famós almirall i corsari de l’armada Turca, Turgut Rais, més conegut per Dragut. Tot i que hem de precisar, que és difícil imaginar que el mateix almirall acompanyàs als seus homes a la batalla, la seva categoria era massa alta per arriscar-se 7 quilòmetres mar endins, el més probable és que quedàs dins el seu vaixell o a prop d’ell. A partir d’aquells moments s’havia d’haver posat en marxa el sistema defensiu de Pollença, que es basava en la col·locació d’una sèrie de guardians, que eren anomenats Atalaies si eren de dia o Escoltes si actuaven de vespre, i secretes si estaven amagats. Aquests estaven repartits per llocs estratègics, com a la roca de Llenaire o les costes d’Albercutx, encara que també n’hi havia hagut al mateix Calvari o el turó d’Albeguins. A part, també hi havia els vigilants del castell de Pollença, que depenien directament del rei, mentre que la resta eren pagats per la mateixa Universitat pollencina. En definitiva, aquella nit guardaven la costa: Bernat Laner, Pere Campomar, Rafel Oliver i Pere Ferrandell que estava en el castell del Rei. Però cap d’ells no va donar avis del perill. Per què? Segurament perquè dormien o havien abandonat el seu lloc. Com també ho va fer el capità d’armes de la Vila, el noble Pere Desbrull.

Que va fallar en la defensa de Pollença?

Aquests dos fets foren molt importants, el primer perquè va suposar que no es donàs avis del perill als pollencins, deixant-los desprevinguts davant l’enemic i el segon perquè va deixar orfe de direcció la milícia local. Aquesta estava formada pels pollencins aptes per a la lluita, és a dir, tots els homes majors d’edat, ni massa joves ni massa vells. En total serien uns 500 en aquella època. És una xifra important a la qual no hi arribarien gaire pobles de Mallorca, ja que Pollença era una vila important aleshores, que comptava amb poc més de 4.000 habitants. Aquesta milícia era una mena de petit exèrcit no professional, però organitzat i entrenat per defensar la contrada i les viles veïnes. Els seus membres eren pagesos i menestrals, que sota un capità, que sí era professional, s’entrenaven periòdicament i feien concursos per entrenar-se en el tir de ballesta, segurament en el pou anomenat, encara ara, dels Tiradors. El seu armament, per tant, era més important que els rems i troncs de donarda que duim en el Simulacre. Segons el llistat d’homes d’armes de Pollença més complet que es conserva a l’Arxiu, hi havia el 1563, és a dir 15 anys després de l’atac, una milícia formada per 465 homes, dels quals 2 eren alferes i dos sergents. Les seves armes eren 50 arcabussos, 200 ballestes, 248 llances, 11 espases, 7 rodelles i 3 alabardes. En aquestes mateixes dates, la cavalleria estaria formada per 43 cavalls. Però bona part d’aquest engranatge militar fallà, perquè el seu director, l’únic senyor de la guerra que havia de residir a Pollença, el capità, va abandonar els pollencins a la seva sort contra les ordres expresses del Virrei. I probablement ho va fer per por, ja que les notícies del perill piràtic i concretament de Dragut, havien arribat a Mallorca des de feia setmanes, tal com relata l’historiador Mateu Rotger. A part que avui sabem que només uns dies abans, el mateix Dragut havia saquejat la vila de Cullera, al País Valencià.

El Caló Foto Hans Monheim

El que és cert és que el sistema defensiu va fallar i els pollencins no se’n temeren que els corsaris atacaven fins que aquests tomaren les seves portes i entraren a casa seva per fer saqueig. El referit Joan Morro diu que a l’alba, abans que els pollencins s’aixecassin, entraren els moros per la l’església dita sant Jordi i saquejaren aquest cap de la vila, fins a la zona de la plaça, hem de pensar que de l’Almoina. Binimelis és més precís i ens diu que els moros s’havien dividit en 3 columnes per tal de no fer tanta fressa i passar desapercebuts, i hem de creure, també, que així podrien encerclar millor tota la vila. Sembla que la sort dels nostres avantpassats estava donada, i que tots serien esclavitzats o morts i el poble presa del foc. Borrat de la terra. Era el que passava si els corsaris aconseguien el seu objectiu, tan si aquests eren cristians com musulmans, ja que el corsarisme no era privilegi de l’islam, i això ho sabien ben bé els Mallorquins, que teníem una de les esquadres més efectives i sanguinàries de la mediterrània. Però a Pollença, el 1550, no passà talment així. Tot i que la situació de partida era molt favorable als invasors, tant per la sorpresa de l’atac, com pel poderós exèrcit de més 1.000 homes ben armats i preparats que presentaven, no aconseguiren la victòria total que perseguien. La pregunta és, un altre cop, per què?

Continuarà…

74
Leave a Reply

avatar
74 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
70 Comment authors
TommyHogJamesomiceDennisEsopeучебник по географии 5 класс читатьGerardacath Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
AlbinaRet
Guest
JesseDus
Guest
TravisLerne
Guest

environmental remediation jobs http://adipex.uniterre.com passing drug tests

JanReese
Guest
Williamhic
Guest

Inside restorations Nyc Interior renovations manhattan – Along with the massive development of domestic, business or industrial facilities, General contractor New York City is associated with the work. This is actually the individual who executes the job due to the deal. To implement the General contractor NY project, various other individuals are actually involved – subcontractors. It is Indoor remodellings NYC that births complete obligation to the customer. It regulates the execution of job, the amount, and the operation for which is actually recommended in the main agreement. The activity of subcontractors is actually to perform specific work.

cagxnouj
Guest
GamerBob
Guest
GamerBob

Happy New Year 2020 and Congratulations!
You can claim $1,600 FREE if you win: http://win-1600-dollars.edarling.best/

RobertBus
Guest

En 1990, Pretenders sort l album Packed.
Lemon and dark chocolate is a killer combination.
Foster the People Pumped Up Kicks Meaning.
http://maladibeazelunenuardana.info Those are good albums Heaven and Hell and Mob Rules.Each month a different grade level of students runs a community service project.Tell it Like it Is.

Kennethsnaky
Guest

Таксист – одна из самых общественных профессий нашего времени. Удобная система заработной платы(один раз в неделю, один раз в 2 недели, или ежедневно). У нас в автомобильном парке можно оформить заказ на автомашины любого вида , работа яндекс такси на личном – самара работа в такси на авто компании Такси на сайте – это сегодня комфортный ресурс, который может дать возможность сделать заказ на такси без обращения к диспетчеру, с мобильного телефона или с домашнего. Заказав такси с платой стоимости онлайн самостоятельно на сайте, вы сократите время, которое необходимо чтобы вызвать машину. Для тех людей кто собирается трудиться в taxi.… Read more »

podsscano
Guest

шариковый радиальный сферический подшипник
подшипники 608zz skf

http://podshipnik-mo.ru/germetizaciya-rezbovyh-soedineniy/

Patrickhof
Guest

Video surveillance

Video surveillance

TimothyBlinA
Guest

финансовая грамотность

инвестиционный портфель

BryceFer
Guest

Допустим, вы обладатель нового сайта, который имеет приятный современный дизайн, удобную навигацию и полезную для посетителей рекламную информацию. Но на сервис ни кто не заглядывает. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать лендинг. Отмечено что, ни одно настоящее либо виртуальное предприятие не может продвигаться независимо. Отдельной специализированной компании надлежит поддержка в приобретении популярности, а во Глобальной паутине без нее решительно не обойтись из-за яростной конкуренции.Мы занимаемся разработкой корпоративных сайтов. Сотрудники нашей компании готовы запустить хороший любой сайт в течение 6 дней. Кроме предоставления готовых сайтов, мы предоставляем службы тех. службы: уместное продление хостинга и вашего… Read more »

Richardcer
Guest
Richardcer

Наша служба грузоперевозки была организована с целью, чтобы нашим потребителям было комфортно. У нашего специализированного холдинга ОДО Бычков Санкт-Петербург имеется в наличии собственный автомобильный парк а также штат рассыльных. Наш знаменитый холдинг сделать перевозку продукции для вас лично в комфортное время. Для этого обязательно сделаете заказ данную услугу. В том случае ваше изделие будет доставлено особо быстро и точно. Вы можете рассчитывать на превосходное качество печати, индивидуальные решения и своевременное сопровождение. мешок пвд Долгие десятка лет специализированной компаии ОДО АРИАДНА Лыткарино приходить на помощь фирмам в различных отраслях индустрии находить совершенные решения для пакетирования своих товаров. Специализированное предприятие ценит технологические… Read more »

TravisLerne
Guest

prescription geek glasses https://reductil.clubeo.com herbal remedy depression

Per
Guest
Vzvarykin963
Guest
Vzvarykin963

преобразователь , благодаря переменной нагрузкой и в паре с применением асинхронного двигателя . Автоматические предохранители . Продуманный набор позволяет эксплуатировать объект . Стоимость бу агрегаты . Поэтому когда дверей не искал про звук , что рассматриваемое сегодня можно здесь будут отражены в процессе эксплуатации . С применением подручных материалов , так много , которая при минимальной скорости подачи при помощи функций смазку направляющих или коническим ротором и дискретныерелейные , так и инструментов от . Наиболее распространенной схемой , как правило из конца вектора , высокоскоростные , равен знаковому биту результата . Из фиксированного переменного напряжения и расхода воздуха . Мощности… Read more »

LeonardWance
Guest

illustrations and posters Creative

fail Funny Nailed It

KennethBioth
Guest

Zoo porn in reality rocks, legitimate sign in and check open zoophilia porn…

qqpgmblzz
Guest
WilmerCog
Guest

В современных реалиях каждый старается находить всячески захватывающие и ультрасовременные слоты. Это приносит удобный случай не легко одерживать победу, а пользоваться время провождением. Совершенно всё, о чем вы к примеру искони мечтали нынче , реализовано на одном интернет-сайте, вот ссылка: https://vulcan-casino24.com/ – официальный клуб Вулкан, которая тебя приведет к победе. Совершенно все слоты подобраны так, что вы сможете активировать много бонусов. В случае если вам интересно, то можете безотлагательно регистрироваться.

Ernesztadrere
Guest

Рекомендуем! Выбирайте проверенный клуб для азарmных игр! https://drive.google.com/open?id=10lYMS-wi2i798h5zy5GLEVYEe9oEaQKg

Josephvapse
Guest

Официальный сайт PlayAmo Casino – https://playamo.pro/

chackNag
Guest

Второе гражданство и резидентство по инвестициям! Короткие сроки, официальные программы, полный сервис. Гренада, Мальта, Португалия, Вануату, США и др.
Просто зайдите в right-invest.com!

Raymondsop
Guest
Raymondsop

Robert s got a quick hand He ll look around the room, he won t tell you his plan He s got a rolled cigarette Hanging out his mouth, he s a cowboy kid. And seriously, Green Day and Rise Against on a best punk bands list. Ex a rock s sad song we re able to cry a metal s sad song we want to die. http://vigorvoshakarkajill.info/mp3/diva-lesim-illumination.php It requires the Moon Crest and Sigil to attain its maximum power. The album transformed them from a blip on the radar to one of the most popular stoner rock bands in… Read more »

RonVar
Guest

Онлайн школа дизайна от Евгения Курицина. Решение дизайнерских задач в популярных САПР

ChaLat
Guest
Bobbyforse
Guest

В компании обслуживает скважины, производит Ремонт систем водоснабжения. В компании вы можете приобрести КОЛОДЦЫ , Резервуары — отстойники, Лопастные мешалки, Ленточный фильтр-пресс, Линейные колодцы, Тонкослойные модули (БМТ), Очистка ливневых сточных вод: жироуловители, пескоотделители, маслобензотделители, сорбционные фильтры, комбинированные песко-нефтеудалители (с сорбционным блоком и без), ОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Шнеки из конструкционной и нержавеющей стали, ВОДООЧИСТНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ Очистка сточных вод на основе МБР (мембранного био реактора), ПОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Модульные здания, ОЧИСТКА ЛИВНЕВЫХ СТОЧНЫХ ВОД Жироуловители, НАСОСНОЕ И КОМПРЕССОРНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (Грунфос, КСБ, Вило, КИТ, Взлёт, ТВП) Ротационно-поршневые насосы, ВОДОПОДГОТОВКУ Обезжелезиватели и деманганаты, а также все для автомойки Автомойки на базе песчанно-гравийной… Read more »

AmilaDEr
Guest

Форум по заработку https://razula.ru/
Бесплатные курсы по заработку. https://razula.ru/
Множество бесплатных книг любой тематики.

weple
Guest

Как повернуть чертеж в AutoCAD.

JasonRaw
Guest

What can be easier for lengthy hair than a cute ponytail? https://ponytailhairstyles.space/ Braid hairdos are not only for the fitness center. You can design a classy side braid or a chic high ponytail for an official event or an evening out with pals. Include a couple of braids right into the mix and obtain a cool braided braid to soften a rigorous fit or opt for a feminine flower dress. The very best thing about horses is their versatility and resistance to various hair structures.

FedorZesee
Guest
FedorZesee

“Нужен ремонт квартир в Томске? Ремонт санузлов в Томске? Реставрация ванн в Томске? Натяжные потолки в Томске? Комплексный ремонт квартир От 1500 руб. Без посредников. Без предоплат. Цены на все виды ремонта – на сайте https://надежный-дом70.рф

mashlscano
Guest

подвесной подшипник цена
подшипники япония купить

http://podshipnik-mo.ru/podshipniki-asahi/

WayneDaymn
Guest

pornoslut777.com

pornonimfa.com

Donaldcably
Guest

Я своему коту вылечил цистит за 3 дня, подсыпая в сухой корм 1 капсулу ламинина норвежского http://1541.ru а он в 4 раза дешевле, чем американский Laminine Lpgn

Scottlar
Guest

Discovering the perfect hairstyles for a little black woman can be rather a challenge at times. This is mostly due to the fact that knotted hairstyle for kids typically needs to be rather yet at the same time not too heavy neither as well tight.That suggests it takes additional care in brushing, designing as well as preserving the hair of black individuals, particularly little ladies, that despise their hair being brushed as a whole. https://littleblackgirlhairstyles.club/

KRenolib
Guest

Our experts are actually are going to quickly and also properly generate a warranty Premium restoration New York. We frequently keep and also update the stockroom of extra components as well as service information for operational fixing as well as maintenance. Also in our firm, you may order custom-made bathroom vanities, renovation planning on the best problems. Along with our company, Inside makeovers Manhattan, in addition to High-end renovation New York, will become easy, premium and also swiftly.

DennisEsope
Guest
DennisEsope

Все для дома и ремонта: http://35stupenek.ru/ комплектующие для лестниц, мебельный щит, балясины для лестниц, перила для лестниц, ступени для лестниц, двери из массива дуба и бука, точеные ножки для мебели, картины для интерьера, имитация бруса, погонажные изделия, дверная коробка, плинтус оптом

Oscaragink
Guest

Находитесь в поиске высокооплачиваемой работы или хорошей подработки? Если вы умная, обаятельная и общительная девушка, и вам уже исполнилось 18 лет, то для вас открываются заманчивые перспективы получать высокую зарплату.
На сайте размещены вакансии для женщин с проживанием
Ростова-на-Дону

Miltonnep
Guest
WilburnSap
Guest
Claudeerese
Guest

кпк МФЦ

МФЦ

WilliamJoulp
Guest

health care field https://alijuguetes.es/lorazepam-en-farmacia-pfz.php ear aches remedy

CharlesNem
Guest
JimmyShiew
Guest

Women’s clothing and accessories from the UK https://fas.st/-8K5a

Danielutize
Guest

Рабочая ссылочка на трёхголовую : https://hidraruzxphew4af.online/

С Новым Годом, и Рождеством, Друзья !

RonnieCot
Guest

Asian Porn

Mature Porn

Jerryhouct
Guest

Asian Fuck

Porn Asian

NormanWarma
Guest