UN CAP DE SETMANA AMB NOM DE DONA

78

A l’equador del Mes de la Dona, el cap de setmana es presenta amb nom de dona, o sigui amb activitats emmarcades dins aquest març reivindicatiu.

LuWingDo

Demà, dissabte 17 de març, entre les 10 i les 12’30 hores, al Pavelló del Poliesportiu de Pollença, hi haurà un taller LuWingDo, defensa femenina, que impartirà l’instructor especialista Isra Castello.

El LuWingDo és una art marcial mixta fundada per José Antonio Nieto que combina el WingTsun amb el Sambo, la Lluita lliure, el Jiu-Jitsu i el Judo.

PUBLICITAT

Vivències

Aquest dissabte 17 de març, a les 17 hores, a la Residència de Sant Domingo, es projectarà el documental Vivències, un relat a diferents veus en què algunes de les residents comparteixen retalls de les seves vides “intenses i apassionants totes”, segons la delegada de Benestar Social, Magdalena Seguí.

Cada protagonista té una història pròpia i cada una “reflexa la lluita, el coratge i el pas del temps”, senyala la periodista, estudiant de cinema i activista feminista membre del col·lectiu L’Aurora, Magdalena Tornila Oliver, qui s’ha ocupat de la part tècnica del projecte.
Les històries particulars coincideixen amb la història compartida, perquè “són i eren dones, i hi havia unes normes socials que no es podien trencar”, diu Tornila Oliver qui afegeix que “es posen davant una càmera per donar veu a la seva història, una història única, bella i amb molta força. Cada dona amaga una història i una lluita pel simple fet de ser dona”.
El projecte es va explicar a les residents i aquelles que hi volgueren participar, hi participaren. En aquest sentit, és interessant destacar el fet de viure en una Residència, cosa aparentment negativa. En aquestes Vivències, es fa patent com “allà aprenen de la felicitat dels altres, de les seves vides, pors i alegries. Comparteixen i construeixen lligams per continuar amb la seva vida marcada pel seu passat”, destaca Tornila Oliver qui es va oferir a prendre part d’aquesta iniciativa i col·laborar amb un projecte que defineix com “engrescador per a elles i per a tot el públic”.

Concert amb gust americà

Finalment, aquest dissabte 17 de març, a les 21’30 hores, al Club Pollença, hi haurà un concert amb gust americà. Els músics Tomàs Graves, Gust Pollard i Steve Lambert cantaran temes dels músics més representatius del pop, folk, soul i rock americà dels anys setanta com James Taylor, Bob Dylan, Paul Simon, Marvin Gaye i altres.

Es farà servir el sistema de taquilla inversa, o sigui que cadascú a la sortida pagarà allò que cregui pertinent per l’actuació.

 

Cançó, òpera i sarsuela

Aquest diumenge 18 de març, a les 18 hores, al Club Pollença, hi haurà un concert que, amb el títol genèric de Trio cançó, òpera i sarsuela, reunirà damunt l’escenari el tenor Antoni Lliterres, la soprano Inma Hidalgo i el pianista Valentin Maldovan.
Els espectadors gaudiran d’un repertori de màxima qualitat amb àries i duets d’òpera, romances i duos de sarsuela, cançons líriques i també obres pianístiques.
L’entrada és gratuïta.

Misa en acció de gràcies

Aquest diumenge 17 de març, a les 12 hores, a la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels, es dirà una Missa en acció de gràcies per la missionera dels Sagrats Cors, la pollencina Teresa Cànaves, qui aquest 2018 fa 50 anys que va fer els vots.
Teresa Cànaves se sent molt agraïda “amb déu, perquè ha pogut ajudar els altres i això m’ha ajudat a viure la meva vida. Amb això no vull dir que no hagi tengut moments difícils. N’he tengut, sobretot durant el genocidi a Rwanda, vaig travessar moltes dificultats. A pesar de tot, però, he rebut molt del Senyor i jo he intentat respondre”.
Cinquanta-tres anys després d’haver deixat Pollença per dedicar-se a les Missions, Teresa Cànaves torna ser al poble on va néixer i créixer. Fa mig any que Teresa és una de les quatre germanes dels Sagrats Cor que manté el caliu del Convent del carrer Mallorca de Pollença.

Ben coneguda i molt apreciada a Pollença, Teresa Cànaves es mostra “molt satisfeta de tornar ser a Pollença i de poder celebrar aquests 50 anys amb la família i els amics, ja que quan va fer 25 anys no ho vaig poder celebrar, justament perquè va coincidir amb el genocidi a Rwanda, un dels episodis més difícils que he viscut. Per sort, durant els 32 anys que he estat a Rwanda, la situació ha canviat molt. En temes de salut i d’educació, han avançat molt i, des del sector polític, també hi ha molt d’interès en fer evolucionar la societat”, comentà.


Cap a finals dels anys 50, potser 1957 però no recorden ben bé la data exacta, Teresa Cànaves i les seves companyes de l’escola dels Sagrats Cors de Pollença varen participar en uns exercicis, quelcom habitual en aquella època. D’aquells dies, en resten molts i bons records, i aquesta instantània en la qual podeu veure:

A la fila de dalt, d’esquerra a dreta: Rosa Moragues, Teresa Cànaves, Margarita Cervera, Catalina Cifre, Catalina Sales, Catalina Rebassa, Maria Bauçà, Maria Pericàs, Magdalena Melià, Joana Coll, Francisca Amengual i Catalina Nadal.

A la fila del mig, també d’esquerra a dreta: Joana Llobera, Maria Bennàssar, Joana Rotger, Margalida Rotger, Margalida Corró, Isabel “Tacona”, Sor Elvira, Maria Aixartell, Maria Riera i Maria Moragues.

Assegudes al davant, d’esquerra a dreta: Rosa Plomer, Ignacia Emazabel, Francisca Ignasi, Joana Cifre Bennàssar, Magdalena Llitrà, Maria Plomer, Francisca Sales, Rosa “de Bonnàber”, Jerònima “Candalina”, Francisca Capllonch i Catalina Bennàssar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT