31 DE MARÇ, DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE CÒLON

87
Aquest dijous 25 de març, l'AECC va muntar una paradeta informativa sobre el càncer de còlon a Inca.

Coincidint amb el 31 de març, Dia Mundial contra el càncer de còlon, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha manifestat la seva preocupació davant l’escassa cobertura del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears, que no permet l’accés a tots les persones de risc, homes i dones d’entre 50 i 69 anys, a aquesta mesura de prevenció. La seva implantació està estancada des de l’any 2015 i només arriba al 30 per cent de la població objecte del Programa.

A Mallorca, el Programa únicament està implantat al sector sanitari de Tramuntana, que disposa de l’Hospital Comarcal d’Inca i les zones bàsiques de salut corresponents als municipis d’Alcudia, Búger, Campanet, Costitx, Escorca, Inca, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Muro, Sa Pobla, Pollença, Santa Margalida, Selva i Sineu, amb bons resultats.

El càncer de còlon és un dels pocs càncers que es pot diagnosticar precoçment, és a dir, abans que la persona senti algun símptoma. Per això és tan important participar en les campanyes de cribratge, per a poder detectar qualsevol lesió precancerosa. Amb aquest objectiu, voluntaris de la Junta Comarcal de Raiguer- Tramuntana de l’AECC Balears sortiran al carrer per a informar als ciutadans que tenen l’oportunitat de participar en el cribratge, que en rebre la invitació del Servei de Salut no ho dubtin i es realitzin el test de sang oculta en femta; una prova molt senzilla i gratuïta que salva vides.

A les Illes Balears, el càncer de còlon és el segon amb major taxa de mortalitat. Segons dades de l’Observatori del Càncer de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), 320 persones van morir en 2020 a la nostra Comunitat Autònoma per aquesta causa.

PUBLICITAT

Els programes de cribratge poblacional de càncer de còlon, mitjançant una senzilla prova, el test de sang oculta en femta, permeten evitar o detectar precoçment aquest càncer que, si es detecta a temps, es pot curar en el 90 per cent dels casos.

Aquest diumenge 28 de març, hi va haver taules informatives a Alcúdia, la Pobla i el dia 31 de març, que se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, a l’Hospital Comarcal d’Inca.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT