19 DE MARÇ, DIA DEL PARE

112

Eva Remolina / AMIC – AMIC – Redacció

El dia de celebració del Dia del Pare varia d’un país a un altre. Als països de tradició catòlica europea com ocorre amb Espanya, Itàlia i Portugal, se celebra el 19 de març per a coincidir amb la festivitat de Sant Josep, pare de Jesucrist, mentre que la majoria de països iberoamericans prefereixen adoptar la data dels Estat Units d’Amèrica (EUA), celebrant-ho el tercer diumenge del mes de juny.

L’origen del dia del pare en el cas dels EUA el va impulsar en 1909, Sonora Smart, filla d’un veterà de guerra que va enviduar amb 6 fills, als quals va tirar endavant tot sol. La seva filla, en senyal de gratitud, va voler dedicar-li un dia, a l’igual que ja s’estava fent amb les mares. Encara que en principi va proposar el dia 5 de juny per ser l’aniversari del seu pare, finalment fou aprovat per Calvin Coolidge, el president dels EUA, però en la data que actualment se celebra.

Algunes de les dates d’aquesta celebració en altres llocs del món són:

PUBLICITAT

– 23 de febrer: Rússia.

– 19 de març: Espanya, el Marroc, Andorra, Bolívia, Croàcia, Anvers (Bèlgica), Hondures, Itàlia, Liechtenstein, Moçambic, Portugal, Ticino (cantó de Suïssa).

– 8 de maig: Corea del Sud.

– 9 de maig: Romania.

– 13 de maig: Alemanya.

– 5 de juny: Dinamarca.

– 6 de juny: Suïssa (excepte el cantó de Ticino), Lituània.

– 13 de juny: Àustria, Bèlgica.

– 17 de juny: El Salvador, Guatemala.

– 20 de juny: l’Argentina, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, l’Equador, els Estats Units, Mèxic, Panamà, Paraguai, el Perú, Puerto Rico, Veneçuela, l’Afganistan, Albània, Bahames, Bangladesh, el Canadà, Cambodja, la Xina, Xipre, República Txeca, Dominica, Egipte, Eslovàquia, Etiòpia, Filipines, França, Ghana, Grècia, Hong Kong, Hongria, l’Índia, Irlanda, Jamaica, el Japó, Jordània, Kenya, Kosovo, Kuwait, Líban, Madagascar, Malàisia, Malta, Namíbia, Nigèria, Països Baixos, Palestina, el Pakistan, Qatar, el Regne Unit, Singapur, Síria, Sud-àfrica, Sri Lanka, Trinitat i Tobago, Tunísia, Turquia, Uganda, Vietnam, Zàmbia, Zimbàbue.

– 21 de juny: Líban, Egipte, Jordània, Palestina, Síria i Uganda.

– 23 de juny: Nicaragua, Polònia.

– 27 de juny: Haití.

– 11 de juliol: l’Uruguai, l’Argentina.

– 25 de juliol: República Dominicana.

– 8 d’agost: Taiwan, el Brasil.

– 5 de setembre: Austràlia, Fiji, Nova Zelanda, Nova Guinea.

– 12 de setembre: Letònia.

– 20 de setembre: Ucraïna.

– 3 d’octubre: Luxemburg.

– 7 de novembre: Estònia, Finlàndia, Indonèsia, Islàndia, Noruega, Suècia.

– 12 de novembre: Indonèsia.

– 5 de desembre: Tailàndia.

– 26 de desembre: Bulgària.

Independentment del dia que es faci o no, tots els països tenen en comú la forma en com el celebren. La família es reuneix per a dinar o sopar, i s’obsequia al pare i moltes vegades també a l’avi amb algun present, com a símbol del nostre amor cap a ells.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT