BON DIA, POLLENÇA

343
Foto: Jero Llabrés.

Avui és diumenge, dia 3 de gener, dia de sant Daniel.

Segons l’AEMET, cel ennuvolat amb ruixats ocasionals que poden anar acompanyats de tempesta i calabruix petit, principalment en el nordest de l’illa, on a més a més podrien ser localment forts. Cota de neu entre 400 i 600 metres. Temperatures en lleuger descens amb gelades febles. Vent del nord i nordoest, amb intervals de calmes a la matinada.

Un 3 de gener de 2003 va néixer a Estocolm (Suècia) l’activista pel medi ambient, Greta Thunberg. Aconseguí notorietat als quinze anys amb la publicació d’un article sobre política de medi ambient al Svenska Dagbladet (maig del 2018), un dels principals diaris suecs. L’agost del 2018 convocà una vaga d’escolars pel clima amb un considerable suport a Suècia. El moviment agafà aviat una dimensió internacional que, amb el nom de Fridays for Future, el 18 de març de 2019 aconseguí una mobilització arreu del món en la qual participaren uns dos milions de persones i que es repetí els mesos següents. Cap visible del moviment (que tanmateix no té una organització jeràrquica), Thunberg denuncia les dificultats i els obstacles per a l’adopció de mesures contra el canvi climàtic, especialment arran del retrocés en l’aplicació de l’Acord de París. Responsabilitza els adults (especialment les elits dirigents) de la inacció que condemna les noves generacions a les conseqüències del canvi climàtic. El gran ressò del seu missatge es traduí en les intervencions a la cimera sobre el canvi climàtic de Katowice (Polònia) COP24 (desembre del 2018), al Fòrum de Davos (gener del 2019), a la Cimera d’Acció Climàtica de l’ONU celebrada a Nova York (setembre del 2019), així com en una audiència del papa Francesc (abril del 2019) i un discurs al Parlament britànic (abril del 2019). L’octubre del 2019 refusà un premi mediambiental del Consell Nòrdic i al desembre tingué un protagonisme destacat en la cimera del clima celebrada a Madrid (COP25). Figura controvertida, els seus partidaris la consideren un revulsiu contra la paràlisi en la lluita contra el canvi climàtic, mentre que els detractors li retreuen, entre altres coses, l’edat i la simplicitat del seu missatge.

Foto: Aurora Recio.
Foto: Biel Vives.
Lluc. Foto: Andreu Salom.
Foto: Pilar Torres.
Vista des del camí de cala Bóquer. Foto: Pere Llobera “Morou”.

Envia’ns la teva primera foto del dia i la compartirem amb els lectors de PUNT iNFORMATIU. Pots fer-ho, a través del WhatsApp 652 04 07 91.

PUBLICITAT

Ahir parlàrem de:

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

També et pot interessar