14 LLUNES

261

Al primer Punt Informatiu del 2018 publicarem aquest article deSonja Van Stek que ens contava com l’any havia de començar amb una peculiar lluna blava. Us en recordau?

Sonja Van Stek

Esper que per a tothom el nou any hagi començat de manera fabulosa, amb els vostres estimats, amb salut, amb bons moments i felicitat.

Una de les moltes curiositats que l’any 2018 tendrà és que ha començat amb una lluna plena molt especial: una súper lluna, també conegut com lluna de llops, i al final del mes també tindrem una lluna blava que a vàries parts del món es mostrarà de color vermell.

PUBLICITAT

La súper lluna es va poder veure a la primera nit de l’any, i es diu súper lluna perquè es una lluna plena que està més a prop de la terra del normal i es va poder observar fins a un 14 per cent més gran que habitualment. Els americans nadius també denominaven lluna de llops a aquesta lluna perquè a aquesta època els grups de llops famolencs udolaven prop dels seus campaments. La conseqüència de tenir la primera lluna plena ja al dia 1 i 2 de gener, és que en tindrem una altra aquest mes, al dia 31 de gener. Els mesos que tenen dues llunes plenes són especials i la segona lluna plena s’anomena lluna blava. I com encara no tenim curiositats suficients, aquesta vegada també és possible veure la lluna blava de color vermell a la major part d’Amèrica del Nord, Àsia i Austràlia, per haver-hi un eclipsi lunar total la nit del 31 de gener, fent que la lluna sembli vermella al cel; doncs, és possible veure una lluna blava vermellosa. Enguany e tindrem una altra més amb dues llunes plenes: al mes de març podrem observar la primera lluna plena el dia 2, i la segona que serà una lluna blava, el dia 31. La darrera lluna plena de l’any serà justa abans de nadal, al dia 22 de desembre.

Degut a tantes curiositats i tants de fets sobre la lluna, no és d’estranyar que hi ha moltes frases fetes que parlen de la lluna. Aquí un grapat de les moltes que hi existeixen, en aquest cas tot d’origen anglès, encara que cada idioma en te moltes sobre la lluna. La frase Once in a blue moon (un pic cada lluna blava) literalment es refereix a la poca freqüència de tenir dues llunes plenes al mateix mes, i metafòricament s’emplea per a parlar d’una situacióque passa molt poc. Quan dius I’m over themoon (estic sobre, o per damunt de la lluna) vol dir que estàs molt content, encantat amb alguna cosa o alguna persona. Quan parles d’una cosa que va passar many moons ago (des de fa moltes llunes) es perquè va passar des de fa molts de temps. To promise the moon to someone (prometre la lluna a algú) significa que promets alguna cosa que es poc realista, o que no es pot alcançar, però si una persona reaches for themoon (vol alcançar la lluna), és que te grans reptes i ambicions. Theman in themoon (l’home de la lluna) es pot referir a dues coses: per una banda simplement a la semblança que es pot veure a les ombres de la superfície de la lluna, i per l’altra, quan dius que algú es pareix a l’home de la lluna, vol dir que aquesta persona és poc realista, i simplement que està a la lluna.

Amb les 14 llunes plenes enguany i aquestes frases fetes, només em queda desitjar-vos un molt bon any nou; recordar-vos que, segon els horòscops, una lluna plena de cap d’any també vos dóna permís per esborrar mals hàbits, i que vos ofereix més espai per construir hàbits més productius, millorar relacions i objectius professionals i fer altres coses divertides que farà el 2018 un any molt més prometedor que el darrer.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT